16 Temmuz 2021 00:24

Diyarbakır Cezaevi | "Yaşadıklarımız unutturulmaya çalışılıyor, izin vermeyeceğiz"

Erdoğan'ın "Diyarbakır Cezaevi’ni kültür merkezi olarak hizmete sunuyoruz” açıklamasını 78’liler Derneği Diyarbakır Şube Eş Başkanı Hüseyin Barış ile konuştuk.

Hüseyin Barış | Fotoğraf: Mahsum Kara/Evrensel

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi 12 Eylül askeri darbe döneminde insanlık dışı uygulamalarıyla halen hafızalardaki yerini koruyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Diyarbakır ziyaretinde bu cezaevi için “Geçmişte uzunca bir dönem adı zulümle, işkenceyle, insanlık dışı muameleyle anılan Diyarbakır Cezaevi’ni yakında boşaltıyor, kültür merkezi olarak hizmete sunuyoruz” dedi.

12 Eylül döneminde 5 No’lu cezaevinde 10 yıl yatan 78’liler Derneği Diyarbakır Şube Eş Başkanı Hüseyin Barış, Erdoğan’ın kararını Evrensel’e değerlendirdi. Cezaevinde yaşadıklarının unutturulmaya çalışıldığını söyleyen Barış, buna izin vermeyeceklerini söyledi. 

BİLE BİLE KÜLTÜR MERKEZİ DAYATILIYOR

Diyarbakır 5 No’lu cezaevinin müze olması için uzun yıllardır girişimlerinin olduğunu belirten Barış, “Bununla ilgili başvurularımız var ve hatta mevcut olan hükümetle bu konuya dair tartışmalarımız bile oldu. Çözüm süreci döneminde cezaevinin müze olması için Akil İnsanlar içerisinde yer alan arkadaşlarımız bu konuyu bizzat Erdoğan’a iletmişti o dönem. Kendiside bizim cezaevinin müze olmasını istediğimizi biliyor ama bunu bile bile kültür merkezi yapmayı dayatıyor” dedi.

YAŞATILAN ZULMÜN YANSITILMASINI İSTİYORUZ 

5 No’lu cezaevinin müze yapılması gerektiği konusunda ısrarlı olduklarını ifade eden Barış, “O dönemde yaşatılan ve yaşanan bütün zulmün yansıtıldığı bir zihinsel bir müze yapılmasını istiyoruz. O dönemde bu cezaevinde yaşayan insanların kendi hücrelerine kadar işlemiş işkenceler, zorluklar, susuzluk, açlık ve daha sayamadığım onlarca yaşadıkları kötü muameleleri yansıtmak istiyoruz. Burada yatan insanların oluru olmadan, bölgedeki Diyarbakır halkının oluru olmadan nasıl bir kültür merkezi yapacaklar bilmiyorum. Buranın müze yapılması için elimizden geleni yapacağız” dedi. 

Kültür merkezi ile iktidarın o dönemde yaşanmış işkencelerin üzerini örtemeye yönelik bir politika yürüttüğü dile getiren Barış, “İktidar burada her şeyi unutturmaya çalıştırıyor. O dönemde yaşanmış her şeyin üstü kapatılıp mevcut hükümetin zihinsel yapısının yansıtıldığı bir yer haline getirilecek” dedi.

RUHUMUZDA YARATILAN TAHRİBATI HİÇBİR ŞEY İFADE EDEMEZ

12 Eylül askeri darbe döneminde 10 yıla yakın Diyarbakır 5 No’lu cezaevinde kalan Barış, cezaevinde yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Orada yaşadıklarımızı, ruhumuzda yaratmış olduğu tahribatı hiç kimse hiçbir sözle hiçbir kitapla ifade edemez. Orası gerçekten apayrı bir dünya. Öyle şeyler yaşadık ki kelimelerle ifade etmek, yaşadıklarımızın yanında anlamını yitirir. Açlıktan tutun her gün 24 saat boyunca yaşadığımız işkenceye kadar her şeyi yaşadık orda. 52 iki tane mehter marşını zorla işkence edilerek öğrettiler bize. Her gün askeri yürüyüşler yaptırdılar. Adeta bizi birer robot haline getirdiler. Her gün yediğimiz dayaklardan dolayı komaya sokulan arkadaşlarımız olurdu. İnsanın aklının ve hafızasının alamayacağı işkence yöntemlerine maruz kaldık. Düşünün sen her gün tıraş oluyorsun ve sana sadece günlük ihtiyacını karşılamak için sadece bir bardak su veriyorlar. Bunun dışında bir koğuşta kalan 130 kişiye sadece 12 tane yuvarlak somun ekmeği veriyorlardı. Bizler bunları yaşadık. Onların bize yaşattıkları hiçbir şeyi unutmadık. Cumhurbaşkanı bunları bildiği halde kalkıp yaşanan onca kötü muameleyi unutturmaya yönelik bir çalışma yapacak biz buna izin vermeyeceğiz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Sinan Araman: Yazmayı hem kendimle hem de toplumla hesaplaşma aracı olarak görüyorum

SONRAKİ HABER

Marmaris'te HDP binasına yönelik saldırının "azmettiricisi" gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa