Boğaziçi akademisyenleri: İrademizin hiçe sayıldığı bir atamayı kabul etmeyeceğiz

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Melih Bulu'suz bir kampüsten seslendi: Boğaziçi Üniversitesi iradesinin hiçe sayıldığı bir rektör atamasını kabul etmeyeceğimizi ilan ediyoruz.

16 Temmuz 2021 10:13
Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi’nin atanmış rektörü Melih Bulu’yu aylardır protesto eden akademisyenler, bugün de rektörlük binasına sırtını döndü. Akademisyenler, Boğaziçi Üniversitesi iradesinin hiçe sayıldığı bir rektör atamasını kabul etmeyeceklerini ifade ederek, “Üniversitemiz bünyesinde Boğaziçi üniversitesi'nin etik ilkelerine bağlılığını beyan eden adaylarla yapılacak demokratik bir aday belirleme sürecinin bugün itibariyle başladığını ilan ediyoruz. Kabul etmiyoruz vazgeçmiyoruz” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, nöbetlerinin 133'ünde gününde de rektörlük binasına sırtlarını döndü.

“MELİH BULU'NUN OLMADIĞI KAMPÜSÜMÜZDEN SESLENİYORUZ”

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri adına açıklamayı Prof. Dr. Esra Mungan okudu. Nöbet eyleminin 133'üncü, direnişin 194'üncü günü olduğunu söyleyen Mungan, "Sizlere hala basının alınmadığı, çevresinde polisin ağır silahlarla devriye gezdiği, her köşesinin kameraların olduğu,  özel ve sivil güvenlik güçlerinin denetlenmeye çalıştığı,  girişlere yüksek demir parmaklıklar yerleştirildiği ve artık Melih Bulu'nun olmadığı kampüsümüzden sesleniyoruz" dedi. 2 Ocak'ta gece yarısı Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan Melih Bulu'nun 15 Temmuz'da sabaha karşı görevinden alındığını aktaran Mungan, "Bu durum 6 aydır tüm bileşenlerimizle sürdürdüğünüz, kamuoyunun güçlü desteğini alan dayanışmamızın bir kazanımıdır" diye konuştu.

“ALDIKLARI KEYFİ, HUKUKSUZ, HAKSIZ KARARLARI TANIMIYORUZ”

Bugün YÖK Başkanı Yekta Saraç, Melih Bulu ve yardımcıları Gürkan Kunbaroğlu, Naci İnci, Fazıl Önder Sönmez hakkında Boğaziçi Üniversitesi'ne verdikleri zararlardan dolayı suç duyurusunda bulunacaklarını aktaran Mungan, "Atanmış rektörün görevden alınması ile birlikte kayyum rejimiyle yönetime getirilen vekâleten atanmış rektör Naci İnce, bir gecede kurulan hukuk fakültesini atanmış Selami Kuran, hukuksuz bir biçimde görevlendirilmiş Muzaffer Eroğlu'nun ve genel sekreter Nedim Malkoç'un istifalarının bir kez daha talep ediyoruz. Aldıkları keyfi, haksız kararları tanımıyoruz" dedi.

“SEÇİMLE GÖREVE GELMELERİ GEREKTİĞİNİ VURGULUYORUZ”

 "Söz konusu kararlardan birinin üniversitedeki hocalardan Feyzi Erçin'in yaz sonu okulunda vereceği dersin kapatılmasıdır" diyen Mungan, "Yaz okulu döneminin bu ilk gününde ilgili bölüm ve fakülte  kurullarına iradesi yok sayılarak, alınan bu karar kabul etmediğimizi bir kere daha ifade ediyoruz. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ve Yabancı Diller Okulu da dahil olmak üzere üniversitemizdeki, tüm birim, fakülte, enstitülerin müdür ve koordinatörleri seçimle göreve gelmeleri gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Şeffaf ve demokratik yollardan belirlediğimiz sosyal bilimler enstitüsü ve fen bilimleri enstitüsü müdürlerimiz ve mühendislik fakültemizin seçilmiş dekanı bir an önce görevlerine atanmalıdırlar" ifadelerini kullandı.

“BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİNİN İRADESİNİN YOK SAYILDIĞI REKTÖR ATAMASINI KABUL ETMİYORUZ”

Boğaziçi Üniversitesi öğretim elemanları olarak Türkiye'deki tüm üniversiteler için demokratik, özgür akademi ideali adına yürüttükleri mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini vurgulayan Mungan, "Üniversitelerde rektör belirleme süreçlerinin demokratik yollarla gerçekleşmesi için akademik ve hukuki düzlemde yaptığımız çalışmalarımıza devam ediyoruz. 15 Temmuz Perşembe günü atanmış rektörün görevden alınmasının ardından gelişecek süreçte Boğaziçi Üniversitesi iradesinin hiçe sayıldığı, üniversite bileşenlerine danışılmadan belirlenmiş, kayyum rejimiyle uzaklaşmaktan utanç duymayanların dahil olduğu bir rektör atamasını kabul etmeyeceğimizi kamuoyuna duyururuz. Üniversitemiz bünyesinde Boğaziçi üniversitesi'nin etik ilkelerine bağlılığını beyan eden adaylarla yapılacak demokratik bir aday belirleme sürecinin bugün itibariyle başladığını ilan ediyoruz. Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" dedi.

Basın açıklamasının ardından, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganı atıldı.

Akademisyenlerin açıklamasının ardından Esra Mungan Boğaziçi TV'ye konuştu. Mungan, Melih Bulu'nun bir piyon olduğunu söyleyerek, "Geçici olduğu belliydi. Burası bizim gözümüzde rektörlük binası değil mücadelemiz yeni başladı.  Direndik, Melih Bulu gitti ama daha çok işimiz var" ifadelerini kullandı.

Rektörlük binasına gelen Naci İnci öğrenciler tarafından protesto edildi.  Öğrenciler hep bir ağızdan, "Naci İnci istifa" dedi. "Seni de göndereceğiz" diyen öğrenciler alkışlarla, sloganlarla İnci'yi protesto etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Afganistan'da Reuters'ın Hindistanlı foto muhabiri Daniş Sıddiki öldürüldü

SONRAKİ HABER

Microsoft, hükümetlere de satılan casus yazılımı devre dışı bıraktığını duyurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa