16 Temmuz 2021 14:04

Gürer: “Sarı basın kartında da yandaş kayırmacılığı yapılıyor

CHP'li Gürer, hükümeti eleştiren basın kuruluşlarına RTÜK, Basın İlan Kurumu ve İletişim Başkanlığınca uygulanan baskı ve cezalar ile sarı basın kartlarındaki son durumu Meclis gündemine getirdi.

Ömer Fethi Gürer | Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hükümeti eleştiren basın kuruluşlarına RTÜK, Basın İlan Kurumu ve İletişim Başkanlığınca uygulanan baskı ve cezalar ile sarı basın kartlarındaki son durumu Meclis gündemine getirdi. Ömer Fethi Gürer’in, Sözcü TV’ye bir yıldan fazla bir zamandır logo onayı verilmemesi, odatv.com’un kapatılması, muhalif yayın kuruluşlarında çalışan gazetecilere basın kartlarının verilmemesi ve resmi ilan cezası kesilmesi gibi konularla ilgili sorularının yer aldığı önergesine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yanıt verdi. Oktay, basın ahlak esaslarına riayet etmeyen gazete ve dergiler hakkındaki ihbar ve şikayetlerin değerlendirilip karara bağlandığını belirtti.

OKTAY’DAN "BASIN AHLAKI" VURGUSU

Gürer’in önergesini yanıtlayan Oktay, Basın İlan Kurumunun, 195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanunu uyarınca, basın ahlak esaslarına riayet etmeyen gazete ve dergiler hakkındaki ihbar ve şikayetleri değerlendirip karara bağladığını belirterek, “Bu doğrultuda basında çıkan haber, fotoğraf, köşe yazısı ve yorumları şikayet üzerine veya resen takip ederek sonuçlandırmaktadır” dedi.

Oktay ayrıca, 29 Haziran 2021 tarihi itibarıyla 15 bin 769 basın kartı sahibi basın mensubu bulunduğunu açıkladı.

Basın kartı yenileme başvurularının diğer basın kartı başvurularında olduğu gibi, Basın Kartı Yönetmeliğinin 18. maddesi çerçevesinde ilk inceleme ve bilgi isteme süreçlerine tabi tutulduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Yardımcısı, “Süreçler tamamlandığında, başvuru sahiplerine İletişim Başkanlığı tarafından gerekli bildirimler yapılmaktadır” açıklamasında bulurdu.

"MUHALİF BASIN SUSTURULMAYA ÇALIŞILIYOR"

CHP Milletvekili Gürer ülkemizde basın kuruluşlarının büyük çoğunluğunun ‘yandaş’ tabir edilen konuma getirildiğine dikkat çekerek, “Yandaş olmayan, doğruya doğru, yanlışa yanlış diyebilen, eleştiren, öneren, yol gösteren basın kuruluşları ile bu kuruluşlarda görev yapan gazeteciler ne yazık ki AKP döneminde ciddi manada baskı altına alınmıştır. Yandaş basın kuruluşlarında, gazetecilikle uzaktan yakın alakası olmayan kişilere sadece yandaş gazetelerde sigortaları yatırıldığı için basın kartı verilirken, yıllarca bu mesleği icra eden çok sayıda gazeteci ne yazık ki sadece muhalif olduğu için basın kartını almaları geciktirilmektedir.” dedi.

Gürer ayrıca basın kuruluşlarına hem RTÜK, hem Basın İlan Kurumu hem de İletişim Başkanlığında çeşitli baskı araçlarıyla sindirme politikası izlendiğini hatırlattı.

"BASIN KARTLARI KİMLİK KARTI OLARAK KABUL EDİLSİN"

Gürer ayrıca, basın kartlarının resmi kimlik kartı olarak kabul edilmesi için de öneride bulundu. Bir dönem Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından medya mensuplarına verilen “sarı basın kartlarının” yeni dönemde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenmesine rağmen, hâlâ resmi kimlik belgesi olarak kabul edilmediğine dikkat çeken Gürer, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Uzun yıllar haber peşinde koşan bir gazeteci olarak görev yaptığını anımsatan CHP Milletvekili, “Son yıllarda turkuaz renkli olarak tanzim edilen, çok sıkı kurallarla, titiz bir incelemeden sonra hak sahibine verilen basın kartları, ne yazık ki, birçok kurum ve kuruluşta, resmi kimlik olarak kabul edilmiyor. Bankalardaki işlemler sırasında bu kart geçerli sayılmıyor, genel ve mahalli seçimler sırasında, sandık başında kimlik yerine kabul görmüyor” ifadelerini kullandı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

DSÖ, Kovid-19 ile ilgili Çin'i daha fazla iş birliği yapmaya çağırdı

SONRAKİ HABER

Tarımsal girdi fiyatları yıllık yüzde 24 yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa