Kovid-19’un meslek hastalığı sayılması için Bakan Koca da ‘illiyet bağı’ şartı koştu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Kovid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilebilmesi için “illiyet bağı kurulması” gerektiğini savundu.
Fotoğraf: Özcan Yaman/Evrensel
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “hakları ödenemez” denilen sağlık emekçilerinin özlük haklarında hiçbir iyileştirme yapılmadığını dile getirdi. Koca, Bulut'un yönelttiği “Koronavirüsün illiyet bağı aranmaksızın doğrudan meslek hastalığı sayılması için herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?” sorusuna mevzuatı anımsatarak yanıt verdi.
Daha önceki önergeleri “yetki alanım değil” diyerek yanıtsız bırakan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu kez yanıt verdi. Sağlıkçıların özlük hakları konusunda topu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na atan Koca, bakanlık personeline yapılacak maaş ve diğer ödemelere ilişkin düzenleme yapma yetkisinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın görev ve yetki alanına girdiğini kaydetti.
ÖZENSİZ YANIT
Koca'nın yazılı yanıtındaki özensizlik de dikkat çekti. Sağlık çalışanları yerine “sağlık çalanlara” denilen yanıtta şu ifadelere yer verildi: “Ayrıca sağlık çalanlara özlük haklarını iyileştirilmesi ile ilgili mevzuat çalışmalarının yapılmasına ilişkin önerileriniz, kamu personelinin tümünü ilgilendirecek genel düzenlemeler kapsamında dikkate alınıp, değerlendirilmek üzere not edilmiştir.”
KOCA, MEVZUATA SARILDI
Koca, “Koronavirüsün illiyet bağı aranmaksızın doğrudan meslek hastalığı sayılması için herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?” sorusuna da mevzuatı anımsatarak yanıt verdi. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’na dikkat çeken Koca, şöyle dedi:
“Çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı ortaya çıkan meslekte kazanma veya çalışma gücü kayıpları ile vefat hallerinde sigortalılar, illiyet bağının kurulması şartıyla ‘meslek hastalığı’ ile ‘vazife malullüğü’ kapsamındaki sosyal güvenlik haklarından yararlandırılabilmektedir. Bu itibarla sağlık çalışanlarından görevlerini yapmakta iken, görevlerinin çeşitli sebep ve tesiri ile Covid-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu SGK Sağlık Kurulu’nca ‘malul’ olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın 14. ve 47. maddelerine göre ‘meslek hastalığı’ veya ‘vazife malullüğü’ hükümlerinden yararlandırılmaları söz konusu olabilecektir.”
SAĞLIKÇILARIN HAKKI ÖDENMİYOR
Koca’ya tepki gösteren CHP’li Bulut, “sağlıkçıların hakkı ödenmez” denildiğini ancak sağlık emekçilerine verilen hiçbir sözün yerine getirilmediğini söyledi. “3 kuruş ek ödeme yaptıkları sağlıkçılardan nöbet ücretlerini dahi geri istediler” diyen Bulut, şunları söyledi:
“Pandemide aralıksız sağlık hizmeti sunan, gece gündüz salgınla mücadelenin en ön safında özveriyle görev yapan 30 bine yakın sağlık çalışanı enfekte oldu, 400’den fazla sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Ancak, Sağlık Bakanlığı, sağlık emekçilerinin Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi talebini bile çok gördü. Meslek hastalığı için illiyet bağı -yani virüsün görev başında mı yoksa dışarıdan veya aile arasında mı kapıldığı- aranması şartı getirildi. İlliyet bağı şartı aramak ve sağlık çalışanının ya da yakınlarının ispat yükümlü olması kabul edilebilir bir uygulama değildir. Covid- 19’da illiyet bağı aramak en hafif tabiriyle vicdansızlıktır. Bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmeli, Covid-19 hiçbir illiyet bağı aranmadan vazife malullüğü ya da meslek hastalığı olarak değerlendirilmeli, aylık bağlama işlemleri ivedilikle yapılmalıdır.” (Ankara/EVRENSEL)