Avrupa Adalet Divanının ‘işyerinde başörtüsü yasağı’ iznine Dışişleri'nden tepki
Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliğinde (AB) şirketlerin belirli koşullar altında çalışanlarının başörtüsü takmasını yasaklayabileceğine hükmetti.
Fotoğraf: DHA
Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliğinde (AB) şirketlerin belirli koşullar altında çalışanlarının başörtüsü takmasını yasaklayabileceğine hükmetti. Dışişleri Bakanlığı, Adalet Divanı kararına tepki gösterdi.
Lüksemburg’da bulunan ve AB’nin en yüksek mahkemesi olan Adalet Divanı’nın kararı tartışma yarattı. Almanya’da başörtü takmaya başladıktan sonra işlerinden uzaklaştırılan kadınların getirdiği iki davayla ilgili kararını geçtiğimiz günlerde açıklayan Adalet Divanı tarafından yapılan açıklamada, “İş yerinde siyasi, felsefi veya dini inançlara ait görünür herhangi bir sembolün takılmasının yasaklanması, işverenin müşterilere karşı tarafsız bir imaj sunma veya sosyal anlaşmazlıkları önleme ihtiyacıyla haklı görülebilir” denildi.
Söz konusu gerekçenin işveren açısından “gerçek bir ihtiyaca karşılık gelmesi gerektiği”nin ifade edildiği açıklamada, ulusal mahkemelerin üye ülkelerin özel koşullarını dikkate alabileceği belirtildi.
Bu kararla, dört yıl önce Belçika’daki bir resepsiyon görevlisinin başvurusu sonucu varılan benzer hüküm pekişmiş oldu. Başörtüsünü çıkarmayı reddettiği gerekçesiyle işten çıkarılan Samira Achibata’nın açtığı dava üzerine, AB Mahkemesi, kadın çalışan aleyhine görüş bildirmişti.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDEN TEPKİ
Dışişleri Bakanlığı, Adalet Divanı kararına tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, kararın “din özgürlüğünü alenen ihlal ettiği” belirtildi. Açıklamada, “Karar, İslam karşıtlığının ve Müslümanlara yönelik tahammülsüzlüğün Avrupa’da kurumsal ve hukuki bir kimliğe kavuşturulma çabalarının yeni bir örneğini oluşturmaktadır” ifadesi kullanıldı. (DIŞ HABERLER)