18 Temmuz 2021 11:38

AB'den, gerilimin yükseldiği Kudüs'te taraflara sükunet çağrısı

AB, İsrail polisinin korumasındaki bir grubun, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesinin ardından Doğu Kudüs'te yaşanan olaylar nedeniyle sükunet çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Kudüs İslami Vakıflar İdaresi/AA

Paylaş

Avrupa Birliği (AB), İsrail polisinin korumasındaki bir grubun, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesinin ardından Doğu Kudüs'te yaşanan olaylar nedeniyle sükunet çağrısında bulundu.

AB'nin Filistin Temsilciliğinin sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da yaşananların, endişe yarattığı belirtildi.

Açıklamada, "İsrail makamları ile tüm tarafların dini ve kanaat önderleri, patlak veren bu olayların durdurulması ve sükunetin sağlanması için derhal harekete geçmelidir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Harem-i Şerif'te devam eden gerginlik nedeniyle endişe duyulduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Kışkırtıcı eylemlerden kaçınılmalı ve statükoya saygı gösterilmelidir." ifadesi kullanıldı.

HAMAS, FİLİSTİNLİLERDEN MESCİD-İ AKSA'YA AKIN ETMELERİNİ İSTEDİ

Filistin yönetimi, İsrail'in "Mescid-i Aksa'ya yönelik devam eden saldırılarının" durması için uluslararası topluma "kesin ve net" tavır takınma çağrısında bulundu.

Hamas Sözcüsü Muhammed Hamade de, yaptığı yazılı açıklamada, Filistinlilerden, Mescid-i Aksa'ya akın etmelerini istedi. Hamade ayrıca Filistinlilere, Aksa'nın avlusunda ve Eski Şehrin sokaklarında nöbet tutma ve Kurban Bayramı namazına kadar buna devam etme çağrısında bulundu.

Fetih Hareketi Merkezi Komite Üyesi Hüseyin eş-Şeyh ise, Mescid-i Aksa'ya yapılan baskının, "İsrail tarafından alınan siyasi bir karar" olduğunu söyledi. Şeyh, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, baskının "uluslararası iradeye meydan okuma" anlamı taşıdığını ve "İsrail'deki yeni hükümetin yönelimleri hakkında tehlikeli işaretler verdiğini" kaydetti.

Görgü tanıklarına göre, sabah namazından itibaren İsrail polisi, Mescid-i Aksa'da bulunan Filistinlilere saldırıda bulunarak bazılarını gözaltına aldı. Polisin ayrıca Harem-i Şerif içinde bulunan Kıble Mescidi'ne gaz bombası attığı ve kapıları kapattığı kaydedildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Esnaftan zam tepkisi: Yükümüz artıyor

SONRAKİ HABER

‘Çocuğumuz için taze, kendimiz için bayat ekmek alıyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa