19 Temmuz 2021 00:54

Bayram emekçinin evine uğramıyor

Buca’da işyerleri ve semt pazarında görüştüğümüz yurttaşlar, son yapılan zamlar ile her şeyin fiyatının daha da arttığını, milyonlarca insanın hayatını çok zor koşullarda sürdürdüğünü ifade etti.

Fotoğraf: Kenan Çetin | Evrensel

Paylaş

Kenan ÇETİN
İzmir

İzmir Buca’da işyerleri ve semt pazarında görüştüğümüz yurttaşlar, son yapılan zamlar ile her şeyin daha da pahalılaşmasıyla vatandaşın bayram kutlamak için ekonomik gücünün kalmadığını, hayatını zorlukla sürdürdüğünü belirtti.

Buca Barış Pazarında eşiyle birlikte alışveriş yapan 27 yaşındaki Endüstri Mühendisi Ezgi Okur yeni evlenmiş. Eşi ise bir firmada satış temsilcisi olarak çalışıyor. Okur, kendilerinin asgari ücretin üzerinde ücret almalarına rağmen zorlandıklarını belirterek, “Asgari ücret alan çocuklu ailelerin nasıl yaşayabildiklerine şaşırıyorum. Fiyatların yüksek olması nedeniyle pazarda etiketlerde yarım kilo ya da tane fiyatlarını yazıyorlar” dedi.

Haziran ayında eşi ile Marmaris’e 3 günlük tatile gittiklerini, şu an onun borçlarını ödediklerini söyleyen Okur, “Bayram için kendimize bir şey almadık. Bayram tatilini de Özdere’deki ailemizin yanında geçireceğiz. Tatil yapamayan milyonlar var ama küçük bir azınlığa 4-5 maaş veriyorlar. Ülkemizde işsizlik çok, milyonlarca çalışan asgari ücreti zor buluyorken bazılarına 5 maaşa kadar verilmesi çok büyük bir haksızlık” dedi.

‘BAYRAMDA ET YERİNE SOĞAN YİYECEĞİZ’

Pazar alışverişini yapan 60 yaşındaki Emekli Ayla’nın 2 çocuğu var, eşi de emekli. Eve iki emekli maaşı girmesine rağmen geçinemediklerini söyleyen Ayla, “Kendimizi sıka sıka yaşıyoruz. Evimiz kira, iki emekli maaşı ile geçimimizi zor sürdürüyoruz. Vatandaş asgari ücretten bir maaşı zor bulurken bazılarına da 5 maaş verilmesini adaletsiz buluyorum” dedi.

Ayla, tatile çıkmanın hayal olduğunu belirterek, “Pazar arabama bak, bol kuru soğan aldım. Onun da kilosu 2,5 lira. Bayramda et yerine soğan yiyeceğiz. Eğer ülkenin durumu böyle giderse sonumuz kötü olacak” dedi.

‘PAZARCILAR DA HALK DA MEMNUN DEĞİL’

20 yıllık pazarcı esnafı olan Cahit Enver, kendilerinin de pazara çıkan halkın da fiyatlardan memnun olmadıklarını ifade etti. Enver, “Piyasa birkaç çıkarcının elinde. Fiyatları bunlar belirliyor. Geçen senelerde ben 1.5 ton salatalık satarken şimdi 700-800 kilo satabiliyorum. 500-600 kilo dolmalık biber satarken şimdi ancak 150-200 kilo satabiliyorum” dedi.

Doğal gaza, petrole, elektriğe yapılan zamların doğrudan pazarı etkilediğini söyleyen Enver, “Biz vatandaş olarak, esnaf olarak bu zamlardan şikayetçiyiz. Biz esnafın iyi ya da kötü çarkı dönüyor ama alttaki milyonlarca insanın durumu çok kötü” diye konuştu.

‘SİFTAH ETMEDEN KAPATTIĞIMIZ GÜNLER OLUYOR’

Gediz Sevgi Yolunda eşiyle birlikte iç giyim dükkanı işleten Atanur Deli 3 çocuk babası. 50 yaşındaki Deli, bir amelenin günlük ücreti ile birer kilo peynir ve yağ alamadıklarını, toplumun büyük kesiminin durumunun çok kötü olduğunu söyleyerek, “Biz esnaflar bu durumdan çok etkileniyoruz. Siftah etmeden dükkan kapattığımız günler oluyor” dedi.

Deli, elektriğe, doğal gaza, petrole yapılan son zamların piyasayı daha da kötü duruma getirdiğini belirterek, “Biz esnaflar borç içinde dükkanı döndürmeye çalışıyoruz. Esnafın büyük çoğunluğu borçtan kafasını kaldıramaz durumda. Aldığımız her ürün zamlı geliyor ama biz alım gücü kalmamış insanlara zamlı satamıyoruz” diye konuştu.

‘NEFES ALMAK İSTİYORUZ’

Deniz Korkmaz 40 yaşında belediye temizlik işçisi. Son yapılan elektrik, doğal gaz ve petrol zamlarının zaten alım gücü düşük olan işçilerin hayatını daha da zorlaştırdığını belirten Korkmaz, “Bu zamlar yapılmamalıydı. Asgari ücretle çalışan, kirada oturan emekçiler için hayat her gün yaşanmaz bir noktaya gidiyor” dedi.

Korkmaz, iki çocuğunun olduğunu ve bunlara henüz bayramlık olarak giyecek ve ayakkabı alamadığını ifade ederek, “Bu sene hayat pahalılığı ve borçlarımızdan dolayı kurbanlık alamadık. Biz işçiler, emekçiler nefes alamıyoruz. Çocuklarımız daha iyi şartlarda yaşasın istiyoruz. Bazı ayrıcalıklı kişilere 3-5 maaş bağlanırken bizler de daha iyi şartlarda yaşamak istiyoruz. Artık biz de nefes alalım istiyoruz” dedi.

‘SON ZAMLAR ÜCRET ZAMMINI GÖTÜRDÜ’

16 yıllık Temizlik İşçisi İsmail Bayoğlu 46 yaşında ve 3 çocuk babası. Çocuklarından ikisi okuyor. Eşine ve çocuklarına bu sene bayramlık alamadığını ifade eden Bayoğlu, “Son yapılan toplu iş sözleşmesiyle aldığımız zamma sevinmiştik ama pazara, markete gelen zamlar TİS ile aldığımız ücret zammını aldı götürdü” dedi. Çocuklarından birinin nişanlı olduğunu, ekim ayında düğün yapacağını ifade eden Bayoğlu, “Düğün işi beni kara kara düşündürüyor. Düğün için büyük borç altına gireceğim” dedi.

Eyüp Yalçın, 8.5 yıllık temizlik işçisi. 4 çocuğu olan Yalçın, “Benim ailem kalabalık, pazarda her istediğimizi alamıyoruz. Bayram için alışverişi dahi yapamadım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

1 milyon yolcu hedeflenen Balıkesir Merkez Havalimanına 18 ayda uçak inmedi

SONRAKİ HABER

Birlik ve Mücadele’nin 42. sayısı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa