19 Temmuz 2021 12:30

Yeni Delhi’de, Pegasus casus yazılımının kullanılması protesto edildi

Hindistan Yeni Delhi’de hükümetin Pegasus casus yazılımını kullanarak halkı gözetlediği iddiası üzerine hükümet karşıtı protesto gösterisi düzenlendi.

Yeni Delhi’de, Pegasus casus yazılımının kullanılması protesto edildi

Hindistan | Fotoğraf: Pankaj Nangia / AA

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, hükümetin İsrail şirketi Pegasus casus yazılımını kullanarak halkı gözetlediği iddiasıyla hükümet karşıtı protesto gösterisi düzenlendi.

Hindistan | Fotoğraf: Pankaj Nangia / AA

Bir İsrail şirketinin geliştirdiği casus yazılımın, bazı devletler tarafından kullanıldığı ve aralarında aktivistler, gazeteciler, iş insanları ve siyasetçilerin bulunduğu çok sayıda kişinin hedef alındığı iddia ediliyor.

Veri sızıntısı sonucu başlayan araştırma, The Washington Post, the Guardian ve Le Monde'un de aralarında olduğu 16 medya kuruluşu tarafından gerçekleştirildi ve haberleştirildi.

Sızıntının 50 binden fazla cep telefonu numarasını kapsadığı belirtiliyor.

Hindistan | Fotoğraf: Pankaj Nangia / AA

Araştırmaya katılan medya kuruluşlarından The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, küresel olarak hedef alınan gazeteciler arasında, CNN, The New York Times, Al Jazeera, Le Monde, Bloomberg gibi kuruluşlarda çalışan isimler de yer alıyor.

Washington Post gazetesi, 50 ülkeden 1000 numaranın sahiplerinin belirlenebildiğini aktarıyor. Bu listede Arap kraliyet ailelerinin üyeleri ile 65 iş insanı, 85 aktivist, 189 gazeteci ile aralarında devlet başkanlarının da olduğu 600'den fazla siyasi yer alıyor.

Numaraların ait olduğu kişiler üzerinde yapılan araştırma, listenin toplam 10 ülke üzerinde yoğunlaştığını gösteriyor. Bu ülkeler; Azerbaycan, Bahreyn, Macaristan, Hindistan, Kazakistan, Fas, Ruanda, Meksika Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri.

Hindistan | Fotoğraf: Pankaj Nangia / AA

AB: CASUS YAZILIMLA BİNLERCE KİŞİ TAKİP EDİLDİYSE BU KABUL EDİLEMEZ 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İsrailli bir firmanın casus yazılımıyla bazı ülkelerin binlerce kişiyi takip ettiği iddiasını, "doğru olması halinde kabul edilemez" bulduğunu söyledi.

Ursula Von der Leyen, "Şu ana kadar okuduğumuz kadarıyla bunun doğrulanması gerekir. Ama eğer durum buysa bu tamamen kabul edilemez" dedi.

Sosyal iletişim ağı WhatsApp da NSO Group hakkında, şirketin mesajlaşma hizmetini geniş kapsamlı casusluk için kullandığını, 20 ülkede aralarında 100 gazeteci ve insan hakları aktivistlerinin de bulunduğu 1400'den fazla kişiyi izlediğini öne sürerek dava açmıştı. 

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Bütün toplum heybede

Bütün toplum heybede

Emekçileri bastırmak için grevler yasaklandı. “İç cepheyi tahkim” denilerek her kesimden siyasetçi, gazeteci ve aydına yönelik sabah operasyonları, tutuklamalar ve akılalmaz gerekçelerle açılan davalar sürüyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sendikacılık yaptığı için tutuklandı.

Evrensel'i Takip Et