Suudi Arabistan Kaşıkçı cinayetini soruşturan yetkiliyi dinlemiş!
Gazeteciler, iş insanları ve siyasetçilerin bulunduğu çok sayıda kişiyi izlemek için kullanıldığı ortaya çıkan Pegasus casus yazılımıyla Cemal Kaşıkçı’ya yakın isimlerin de hedef alındığı belirtildi.
Fotoğraf: Cemal Yurttaş/DHA
Aralarında gazeteciler, iş insanları ve siyasetçilerin bulunduğu çok sayıda kişiyi izlemek için kullanıldığını ortaya çıkan İsrail merkezli NSO Grubunun geliştirdiği Pegasus casus yazılımıyla 2 Ekim 2018’de İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluğunda Suudi yetkililerce öldürülen Gazeteci Cemal Kaşıkçı’ya yakın isimlerin de hedef alındığı belirtildi.
The Washington Post ve The Guardian gazetelerinin yayımladığı sızıntılara göre Kaşıkçı’nın eşi Hanan Elatr’ın Android telefonu bir Pegasus kullanıcısı tarafından hedef alındı. Hack girişiminin başarılı olup olmadığı henüz bilinmiyor.
Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz’in telefonuna da gazeteci öldürüldükten birkaç gün sonra girildiği belirtildi.
The Washington Post’un aktardığına göre cinayetten sonra Kaşıkçı’ya yakın bir gazetecinin de telefonu hacklendi. Kaşıkçı’nın iki iş arkadaşının daha ve Türkiye’de cinayeti soruşturmakla sorumlu iki yetkilinin de sızan listede bulunduğu ifade edildi.
TÜRKİYE’DEN YAKLAŞIK 500 KİŞİ LİSTEDE
Araştırmaya göre NSO’nun en fazla veri talep eden ülke Meksika. Bu ülkede çok sayıda resmi kurumun 15 binden fazla numaraya ulaştığı belirtiliyor. Bu rakam Fas’ta ve Birleşik Arap Emirliklerinde 10 bin. Dünya genelinde dört kıtadan en az 45 ülkeden NSO’ya telefon numarası takibi talep edildi. Bu sistemle Türkiye’den yaklaşık 500 civarında telefonun izlendiği belirtiliyor.
“YARGILAMA VE YAPTIRIM GEREKİR”
Suudi Arabistan’ın Türkiye’de Kaşıkçı cinayetini sorgulayan yetkilileri dinlenmesinin uluslararası hukukta ne anlama geldiğini Avukat Kamil Tekin Sürek’e sorduk. Sürek Sedat Peker açıklamalarını da hatırlatarak, konunun ispatlanması halinde yargılama yapmak gerektiğini hatta dinleme yapan ülkeye yaptırımın dahi gündeme gelebileceğini söyledi. Sürek’in açıklaması şöyle:
Guardian ve diğer haber kanallarında yayımlanan haber ile ilgili daha önce de bazı iddialar ortaya atılmıştı. En son Sedat Peker de İsrail’den bu işi yapmak için bir yazılım alıp İçişleri Bakanına satanların yazılımı 3’e alıp 10’a sattıklarını yazmıştı. Anlaşıldığı kadarıyla bu ve benzeri yazılımlarla, sosyal medya ile kimlerle yazıştığınız telefon numaranızı bilmeleri halinde takip edilebiliyor. Fakat mesajların okunup okunmadığı konusu şu anda çok net değil gibi. Bazıları mesajların da okunduğunu iddia ediyor. Bu tip takip ya da mesaj okuma elbette suç. Hem ulusal hukukta hem de uluslararası hukukta. Bu tip takip ve dinlemeler ancak hakim kararı ile ve çok ciddi suç delili olması koşullarında belirli bir süre için yapılabilir. Suudi Arabistan Konsolosluğu ya da gizli servisi de Kaşıkçı’ nın nişanlısını ya da bir savcıyı takip ettiyse ya da mesajlarını çözdüyse bu Türkiye hukuk sistemine göre suçtur. Yapan Türkiye’de yargılanır. Konsolosluk aracılığıyla ya da bilgisi dahilinde dinlendiyse aynı zamanda diplomatik bir problem de ortaya çıkar. Tabii, kanıtlanması koşuluyla çeşitli diplomatik yaptırımlar gündeme gelebilir.
Bizim açımızdan önemli olan Sedat Peker’ in açıklaması üzerine gitmektir. Çünkü, Sedat Peker’ in sözünü ettiği yazılım hakim kararıyla dinleme yapan bir sistem değil. Onun için zaten resmi bir kurum var. İçişleri Bakanlığı böyle bir yazılım sistemi almışsa bunu yasa dışı takip için almıştır. Zaten bu yazılımı Sezgin Baran da kullanıyormuş. Muhtemelen son günlerde konuşulan “çökme” olaylarını yapanlar da bu yazılımı kullanıyor.
Sonuç olarak Peker’in diğer iddiaları konusunda olduğu gibi bu konuda da İçişleri Bakanlığı ile ilgili bir soruşturma yapılması lazım. Bir gazeteci kolektifinin yaptığı araştırma sonucu bizimle ilgili yeni bir şeyler çıkarsa onlarla ilgili de soruşturma yapılması gerekir.
PEKER PEGASUS’U DEŞİFRE ETMİŞTİ: 50 MİLYON DOLARA SATTI
Sedat Peker, geçtiğimiz haziran ayında Sezgin Baran Korkmaz’ın oteli olduğu ileri sürülen Paramount Hotele tankla girdiği iddia edilen EKBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ekşioğlu’yla ilgili açıklamalarında pegasus yazılımı gündeme gelmişti.
Peker, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “gizli kasalarından” biri olarak öne sürdüğü Cihan Ekşioğlu için, “Süslü sülünün gizli kasalarından biri olan Cihan Ekşioğlu, İsraillilerden 3 milyon dolara aldığı sosyal platformların çözümlemelerini yapan cihazı, Türk devletine 50 milyon dolara nasıl sattığı da ortaya çıkacak” ifadesini kullanmıştı.
Peker’in sözünü ettiği bu “sosyal medya platformlarının çözümlemelerini yapan cihaz”ın, İsrail merkezli Pegasus casus yazılımı olabileceği belirtiliyor. Zira, devletler Pegasus’u sosyal medya platformları, mesajlaşmaları ve telefon dinlemeleri için kullanıyor. Sedat Peker’in FETÖ Borsasını kurmak ve yönetmekle suçladığı ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakınlığıyla bilinen Cihan Ekşioğlu, bir magazin dergisine verdiği röportajda, MİT’e “yazılım” sattıklarını söylemişti. Ekşioğlu bu yazılımla “istenilen kişilerin Twitter ve WhatsApp görüşmelerine ulaşabildiklerini” söylüyordu. (HABER MERKEZİ)