20 Temmuz 2021 11:40

Kayıp yakınları: Bayramlar bizim için çok zor geçiyor

Diyarbakır’da ’90’lı yıllarda gözaltına alındıktan sonra kaybedilen yakınlarının akıbetini soran aileler, bir bayramı daha onlardan habersiz geçiriyor. Kayıp yakınları, Evrensel'e konuştu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Diyarbakır’da ’90’lı yıllarda gözaltına alındıktan sonra kaybedilen yakınlarının akıbetini soran aileler, bir bayramı daha onlardan habersiz geçiriyor. Evrensel’e konuşan kayıp yakınları, “Bayramlar uzun yılardır bizim için çok zor geçiyor” dedi. 

AĞLAYACAĞIMIZ  BİR MEZAR BİLE YOK

Aziz Öztürk, 1994 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Türeli köyüne askerler tarafından yapılan operasyonda gözaltına alındıktan sonra haber alınamayan kuzenleri Servet İpek ve İkram İpek’in bulunması için 27 yıldır mücadele ettiklerini söyledi. Öztürk, “Kaç bayram oldu kuzenlerimin bir mezarı bile yok. Bayramlar artık bizim için bir anlam ifade etmiyor. Çünkü gidip dua okuyacak bir mezarları bile yok. Yılardır kemikleri bulunsun diye mücadele ediyoruz ama hiçbir sonuç alamadık. Hangi kapıya gitsek yüzümüze kapanıyor. Her gece acaba onları bulabilir miyiz diye yatıp kalkıyoruz. İnsan artık olmayan bir mezara bile hasret kalıyor. En zoru da bayram gibi günlerde gidip başında ağlayacağımız bir mezar bile yok. Bayramlar uzun yılardır bizim için çok zor geçiyor” dedi 

SESİMİZE KULAK VERSİNLER

Özellikle bu süreçte herkesin kayıp yakınlarının yanında olması gerektiğine dikkat çeken Öztürk, “Taleplerimiz karşılanmalı. Yılardır mağdur edilen ailelerin mağduriyetlerinin hesabı verilmeli. Sesimiz duyurabileceğimiz tek yer artık bizden röportaj alan basın kuruluşları oluyor. Herkesten rica ediyorum sesimize kulak versinler. Kayıplarımızın bulunması için her yolu deniyoruz tek isteğimiz bu yolda herkesin yanımızda olmasıdır” dedi. 

İÇİMİZDE HEP BİR ÖZLEM VAR

Nazire Öner, Çınar ilçesine bağlı Aktepe köyünde 1994 yılında kaybolan eşi Ömer Öner’in akıbetini sormaya devam ediyor. Öner, 27 yıldır bayram günlerinin kendileri için çok zor geçtiğini söyledi. Öner, “Bizim uzun yılardır hep taleplerimiz vardı, kaybettiklerimizin bulunmasını istedik. Kurban Bayramı geldi eşimin bir mezarı bile yok. Bir avuç toprağını arıyoruz, yıllardır içimizde hep bunun özlemi var. Bayram günlerini hep eksik geçiriyoruz, hep içimizde bir özlem var. Herkes bayram günlerinde mezarları ziyaret etmeye giderken biz evde duruyoruz, uğrayacak bir mezarımız bile yok. Benim gibi binlerce insan var onların bu acılarının son bulmasını istiyorum” dedi. 

TEK İSTEDİĞİMİZ BARIŞ OLSUN

Kayıplarının bulunması için yaptıkları çalışmaların engellendiğini belirten Öner, “Eskiden sokaklara çıkıp basın açıklaması yapabiliyorduk. Cumartesi Anneleri olarak her hafta oturma eylemimiz olurdu ama uzun zamandır bunların yapılması engelleniyor. Bizim bir haklı arayışımız var. Yakınlarını kaybeden ailelerin talepleri var. Bizim tek isteğimiz barış olsun, kayıplarımızın mezarı olsun” dedi. 


ROBOSKİ'DE BAYRAM

TSK’ye ait savaş uçaklarının 28 Aralık 2011 tarihinde bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin katledildiği Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde aileler Kurban Bayramı’nı mezarlıkta karşıladı. 

Hüznün hakim olduğu bayram ziyaretine ilişkin açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Ferhat Encü, “Yine bir bayram sabahı ve yine çocuklarının mezarları başında ağlayan Roboskî anneleri” dedi. (ŞIRNAK)


"BAYRAMLAR BARIŞA VESİLE OLSUN"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, Kurban Bayramı dolayısıyla 5 Temmuz 1991 yılında JİTEM tarafından kaçırıldıktan sonra katledilen Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın, Mardinkapı Mezarlığında bulunan kabristanı başında anma gerçekleştirdi. 
 Anmada konuşan HDP İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, tüm bayramların huzur ve barış içinde kutlanması temennisinde bulundu. Ceylan, barış ve özgürlüğe olan inancımız her geçen gün güçleniyor. Biz Vedat Aydın ve arkadaşlarının hayallerini gerçekleştirmek için mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
 Vedat Aydın’ın kardeşi Veysi Aydın, Kürtlerin bayramı hiç bir zaman huzurlu bir şekilde kutlamadığını ifade etti. Aydın, “Toplumun her zaman canını yaktılar, can verdiler, bedel verdiler. Bu günden sonra bayramlarımız barışa, Kürtlerin özgürlüğüne vesile olsun. Tüm herkesin bayramını kutlarım” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vedat Aydın’ın mezarına karanfiller bırakıldı. (DİYARBAKIR)


"CENAZELER ÇIKMADAN TALEPLER KARŞILANSIN"

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevinde 22 yıldır tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve artan hak ihlallerinin sonlandırılması amacıyla cezaevlerinde 27 Kasım 2020’de başlatılan süresiz dönüşümlü açlık grevi, 47’nci grupla 236’ncı günü geride bıraktı. 

MA’ya konuşan açlık grevindeki Remziye Yaşar ve Dilgeş Yaşar’ın annesi Mahsima Yaşar,  “Canımız yanıyor. İktidar derhal bir adım atmalı ve gerekeni yapmalıdır. Çocuklarımızın talepleri derhal yerine getirilmeli. Tüm aileler ayağa kalkmalı. Çocuklarımız cezaevlerinde yok oluyor, onların hakkını savunmak bizim görevimiz. Ses çıkarmak ve onlara destek sunmak insani bir görevdir. Devlet ve aileler daha ne bekliyor. Çocuklarımızın cezaevlerinden cenazeleri çıkınca mı adım atılacak? Gözümüz cenazelerin ne zaman çıkacağında değil, evlatlarımızın cezaevinden çıkmasında olsun. Herkes üzerine düşüne yaparsa, bu sorun biter” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan ABD’ye şart, Taliban’a uzlaşı mesajı

SONRAKİ HABER

Umut Gündüz’ün ailesi: Bisikletli ölümlerin son bulması için mücadelemiz devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa