21 Temmuz 2021 23:50

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı: Türkiye’deki enerji şirketleri kamulaştırılmalı

DEDAŞ kesintiler için ödenmeyen elektrik faturalarını gösteri­yor. Yenişehir Ziraat Odası Baş­kanı, sorunun çözümü için DEDAŞ ve diğer 20 enerji şirketinin ka­mulaştırılması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Süleyman İskenderoğlu'nun kişisel arşivi

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır, Mardin, Urfa başta ol­mak üzere Bölge illerinde Dicle Elektriğin (DEDAŞ) kesintileri çiftçileri ve yurttaşları mağdur et­meye devam ediyor. Kesinti ile beraber çiftçi tarlasını sulayamazken, yurttaş ise içme suyuna erişemiyor. DEDAŞ kesintiler için ödenmeyen elektrik faturalarını gösteri­yor. Çiftçi ise kesilen elektrik faturalarının yüksekliğinden yakınıyor. Diyarbakır’da Ev­rensel’e konuşan Yenişehir Ziraat Odası Baş­kanı Süleyman İskenderoğlu, sorunun çözümü için DEDAŞ ve diğer 20 enerji şirketinin ka­mulaştırılması gerektiğini söyledi.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ ÇİFTÇİNİN MALİYETİNİ KATLIYOR

DEDAŞ’ın Mardin, Urfa, Diyarbakır’da çiftçi­lere yaşattığı elektrik kesintilerinin fazlasıyla mağdur ettiğini söyleyen İskenderoğlu, bu elekt­rik kesintilerinin çiftçinin zararını katladığını be­lirtti. İskenderoğlu, “DEDAŞ hizmet verdiği ille­rimizdeki çiftçileri mağdur etmektedir. Mardin, Urfa, Diyarbakır başta olmak üzere illerde gün­de 4-4.5 saat elektrik kesintileri oluyor. Bu kesin­ti çiftçilerin maliyetini katbekat arttırıyor. Çiftçi araziye suyu veriyor, elektrik kesiliyor ve ardın­dan tekrar aynı suyu vermek zorunda kalınca 4-4.5 saat enerji kaybı olmakta çiftçi için. Burada çiftçiler zarar ediyor. Bütün elektrik şirketlerin­de sıkıntı var ama en büyük sıkıntı DEDAŞ’ta yaşanıyor” dedi.

KENDİ TARLASINDA KİRACI KONUMUNDA

Bu yıl rekoltenin düştüğünü fakat buna rağ­men DEDAŞ’ın çiftçiyi mağdur etmekten geri durmadığını ifade eden İskenderoğlu, çiftçinin artık ikinci ürün ekmekten vazgeçtiğini söyledi. İskenderoğlu, elektrik kesintilerinin ekilen ürün­de tahribata da yol açtığını belirterek,

“Bu yıl rekolte de düştü, çiftçiler mağdur edil­mekte, vatandaşa haber verilmeden kesinti yapı­lıyor. Normalde on saat önceden haber verilmesi gerekiyor fakat 10 dakika önceden dahi haber verilmiyor. Su ürüne verildiğinde yaklaşık 10 saat suyun o alanda kalması lazım fakat 4 saatte kesi­liyor, bir 4 saatte elektrik yok, ediyor 8 saat. Tek­rar aynı alana su verildiğinde ürün sararıyor, küf­lenme, kırmızı örümcek gibi hastalıklar oluşu­yor” dedi.

İskenderoğlu, “Çiftçi kendi tarlasında kiracı konumuna düşmüş, DEDAŞ yüzünden. Bir dö­nüm ekili tarlanın elektrik maliyeti 600 TL düşü­nün. Diyarbakır ve Mardin illerinde ikinci ürün ekmekten vazgeçtiler çiftçiler. Hiçbir yerde ikin­ci ürün bulamazsınız, çünkü enerji maliyeti yü­zünden kurtarmıyor” dedi.

ÇİFTÇİNİN ALDIĞI DESTEKLEME DEDAŞ’A GİDİYOR

Enerji dağıtım şirketlerinin denetlenmediğini ifade eden İskenderoğlu, enerji dağıtım şirketle­rinin yarattığı sorunların önüne geçilmesi için DEDAŞ ve diğer şirketlerin kamulaştırılması ge­rektiğini söyledi. İskenderoğlu, “Çözüm, bir an evvel Türkiye’deki tüm enerji şirketlerinin kamu­laştırılması lazım. Devlet bünyesine alınması la­zım. Bu enerji şirketleri nasıl denetleniyor bilen var mı? Çiftçilerin aldığı desteğin tamamı DE­DAŞ’a gidiyor. Devletten aldığı paranın tamamı DEDAŞ’a gidiyor. Çiftçinin fatura ödeme tarihi gelmeden önce gelen desteklemesine el konulu­yor, gasbediyorlar. Bunlar çete, korkunç bir soy­gun var. Cumhurbaşkanımızın 21 enerji şirketi­nin tamamını kamulaştırması gerekiyor. 5 yıl içe­risinde bu enerji şirketleri amorti edilmiş olacak. Sorun bu şekilde çözebiliriz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

70 gündür suları kesik olan 8 aile, bayramda da bidonlarla su taşıdı

SONRAKİ HABER

Bursa kent kültürü ve Nilüfer kütüphaneleri | Bursa Emek ve Yaşam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa