Yenişehir Ziraat Odası Başkanı: Türkiye’deki enerji şirketleri kamulaştırılmalı
DEDAŞ kesintiler için ödenmeyen elektrik faturalarını gösteriyor. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı, sorunun çözümü için DEDAŞ ve diğer 20 enerji şirketinin kamulaştırılması gerektiğini söyledi.
Fotoğraf: Süleyman İskenderoğlu'nun kişisel arşivi
Fırat TOPAL
Diyarbakır
Diyarbakır, Mardin, Urfa başta olmak üzere Bölge illerinde Dicle Elektriğin (DEDAŞ) kesintileri çiftçileri ve yurttaşları mağdur etmeye devam ediyor. Kesinti ile beraber çiftçi tarlasını sulayamazken, yurttaş ise içme suyuna erişemiyor. DEDAŞ kesintiler için ödenmeyen elektrik faturalarını gösteriyor. Çiftçi ise kesilen elektrik faturalarının yüksekliğinden yakınıyor. Diyarbakır’da Evrensel’e konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, sorunun çözümü için DEDAŞ ve diğer 20 enerji şirketinin kamulaştırılması gerektiğini söyledi.
ELEKTRİK KESİNTİLERİ ÇİFTÇİNİN MALİYETİNİ KATLIYOR
DEDAŞ’ın Mardin, Urfa, Diyarbakır’da çiftçilere yaşattığı elektrik kesintilerinin fazlasıyla mağdur ettiğini söyleyen İskenderoğlu, bu elektrik kesintilerinin çiftçinin zararını katladığını belirtti. İskenderoğlu, “DEDAŞ hizmet verdiği illerimizdeki çiftçileri mağdur etmektedir. Mardin, Urfa, Diyarbakır başta olmak üzere illerde günde 4-4.5 saat elektrik kesintileri oluyor. Bu kesinti çiftçilerin maliyetini katbekat arttırıyor. Çiftçi araziye suyu veriyor, elektrik kesiliyor ve ardından tekrar aynı suyu vermek zorunda kalınca 4-4.5 saat enerji kaybı olmakta çiftçi için. Burada çiftçiler zarar ediyor. Bütün elektrik şirketlerinde sıkıntı var ama en büyük sıkıntı DEDAŞ’ta yaşanıyor” dedi.
KENDİ TARLASINDA KİRACI KONUMUNDA
Bu yıl rekoltenin düştüğünü fakat buna rağmen DEDAŞ’ın çiftçiyi mağdur etmekten geri durmadığını ifade eden İskenderoğlu, çiftçinin artık ikinci ürün ekmekten vazgeçtiğini söyledi. İskenderoğlu, elektrik kesintilerinin ekilen üründe tahribata da yol açtığını belirterek,
“Bu yıl rekolte de düştü, çiftçiler mağdur edilmekte, vatandaşa haber verilmeden kesinti yapılıyor. Normalde on saat önceden haber verilmesi gerekiyor fakat 10 dakika önceden dahi haber verilmiyor. Su ürüne verildiğinde yaklaşık 10 saat suyun o alanda kalması lazım fakat 4 saatte kesiliyor, bir 4 saatte elektrik yok, ediyor 8 saat. Tekrar aynı alana su verildiğinde ürün sararıyor, küflenme, kırmızı örümcek gibi hastalıklar oluşuyor” dedi.
İskenderoğlu, “Çiftçi kendi tarlasında kiracı konumuna düşmüş, DEDAŞ yüzünden. Bir dönüm ekili tarlanın elektrik maliyeti 600 TL düşünün. Diyarbakır ve Mardin illerinde ikinci ürün ekmekten vazgeçtiler çiftçiler. Hiçbir yerde ikinci ürün bulamazsınız, çünkü enerji maliyeti yüzünden kurtarmıyor” dedi.
ÇİFTÇİNİN ALDIĞI DESTEKLEME DEDAŞ’A GİDİYOR
Enerji dağıtım şirketlerinin denetlenmediğini ifade eden İskenderoğlu, enerji dağıtım şirketlerinin yarattığı sorunların önüne geçilmesi için DEDAŞ ve diğer şirketlerin kamulaştırılması gerektiğini söyledi. İskenderoğlu, “Çözüm, bir an evvel Türkiye’deki tüm enerji şirketlerinin kamulaştırılması lazım. Devlet bünyesine alınması lazım. Bu enerji şirketleri nasıl denetleniyor bilen var mı? Çiftçilerin aldığı desteğin tamamı DEDAŞ’a gidiyor. Devletten aldığı paranın tamamı DEDAŞ’a gidiyor. Çiftçinin fatura ödeme tarihi gelmeden önce gelen desteklemesine el konuluyor, gasbediyorlar. Bunlar çete, korkunç bir soygun var. Cumhurbaşkanımızın 21 enerji şirketinin tamamını kamulaştırması gerekiyor. 5 yıl içerisinde bu enerji şirketleri amorti edilmiş olacak. Sorun bu şekilde çözebiliriz” dedi.