Haziran ayından bu yana Kürtlere ve HDP'ye yönelik gerçekleşen ırkçı saldırılar
Kürtlere karşı son bir haftada Afyon, Konya ve Ankara’da yapılan saldırılar, nefret suçunu ve cezasızlık politikasını bir kez daha gündeme getirdi.
Fotoğraf: MA
Kürtlere karşı son bir haftada Afyon, Konya ve Ankara’da yapılan saldırılar, nefret suçunu ve cezasızlık politikasını bir kez daha gündeme getirdi.
Haziran ayından bu yana Kürtlere ve HDP'ye yönelik ırkçı saldırıların bazıları şöyle:
- 17 Haziran: HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik silahlı saldırıda bulunan Onur Gencer partili çalışan Deniz Poyraz’ı katletti. Parti binasına zarar vererek, yakmaya çalıştı.
- 10 Temmuz: Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Bahçeşehir Mahallesi’nde oturan Karslı Dedeoğulları ailesine 60 kişilik ırkçı grup saldırdı. Saldırı da 4’ü kadın 7 kişi yaralandı. Saldırganlardan onunun tahliye edilmesi ardından koruma verildiği ortaya çıktı.
- 14 Temmuz: HDP Marmaris ilçe binasına A.D.T. isimli bir kişi 2’nci kez saldırısına bulundu. Binaya kurşun yağdırdı. Saldırganın 2018 yılında da HDP’ye saldırdığı ve “mala zarar verme” suçundan işlem yapıldığı ortaya çıktı.
- HDP Avcılar İlçe Eşbaşkanı Şemsettin Duman, evine silahlı saldırı düzenlendi. Duman, saldırıyı 15 Temmuz’da camda gördüğü mermi çekirdeği ile fark etti. Duman, 1 Haziran’da da polisler tarafından tehdit edilmişti.
- 15 Temmuz: HDP Esenyurt ilçe örgütüne bağlı Örnek Mahalle Temsilciliğinde görevli Sezer Öztürk’ün evinin duvarına ırkçı yazılama yapıldı. Öztürk’ün duvarına büyük harflerle “Alevi defol Kürt” yazıldı. Karakola şikayetçi olmaya giden Öztürk, yazıyı sanal medya hesabından paylaştığı gerekçesiyle “halkı kin ve nefrete teşvikten” işlem başlatmakla tehdit edildi.
- 19 Temmuz: Afyon’un Sultandağı Dereçine Beldesi’nde, berbere giden mevsimlik tarım işçileri “Kürtçe” konuştukları gerekçesiyle ırkçı saldırıya uğradı. Saldırıda dışarıda bekleyen 2’si kadın 7 kişinin kafalarından ve farklı yerlerinden yaralandı. Çalışmak için gelen Kürt aile Jandarma tarafından saldırı gecesi alelacele Diyarbakır’a gönderilmeye, yaralı Kürtler de tedavi edilmeden ifadeleri alınmaya zorlandı.
- 21 Temmuz: Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan hayvan kesim alanında çıkan kavgada Kürt aile saldırıya uğradı. Aileden 4 kişi silahla yaralandı. Yaralılarını hastaneye kaldıran aile yakınları hastanede bekçi ve polis şiddetine maruz kaldı. Ailenin, polis ve bekçilerden şikayetçi olmamaları için tehdit edildi.
- 22 Temmuz: Konya’nın Meram ilçesine bağlı Çarıklıköy mahallesinde yaşayan Diyarbakırlı Dal ailesi Karahüyük Mahallesi’nde bulunan 60 kişilik ırkçı bir grup tarafından saldırıya uğradı. Jandarmanın gözleri önünde “terörist” denilerek saldırıya uğrayan aileden Hakim Dal yaşamını yitirdi. Valilik saldırıyı “husumet” olarak duyurdu.
3’Ü ÇOCUK 7 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ
Irkçı saldırılar insan hakları kurumlarının raporlarına da yansıyor. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 2020 yılına dair yayımladığı rapora göre, son 10 yılda 280 ırkçı saldırı yaşandı. 2020 yılında sadece İHD’nin tespitlerine göre 14 ırkçı saldırı olayında 3’ü Suriyeli çocuk olmak üzere 7 kişi öldürüldü. Söz konusu vakalarda en az 32 kişi de yaralandı. 2010 yılından bu yana 280 ırkçı saldırıda 15 kişinin öldürüldüğünü ve bin 97 kişinin de yaralandığı kaydedildi.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) verilerine göre ise, 2020 yılında 13 ırkçı saldırı yaşandı ve 3’ü çocuk toplam7 kişi yaşamını yitirdiği rapor edildi. Yaşanan saldırıda biri çocuk 8 kişi ise yaralandığı vurgulanırken, söz konusu ırkçı saldırıların 8’i mültecilere geri kalanın ise Kürtlere yönelik olduğu vurgulandı.
Adli vaka olarak yansıyan bu saldırılara dair ise yargı ve soruşturma mercileri tarafından Türk Ceza Kanunu’nda yer alan “nefret ve ayrımcılık” suçları kapsamında işlem yapılmadığı gibi saldırganların serbest bırakılması ve haklarında işlem yapılmaması ödüllendirme ve cesaretlendirme olarak yorumlanıyor. (MA)