24 Temmuz 2021 11:16

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden atanmış yönetim hakkında suç duyurusu

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış yönetim hakkında görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: Can Candan

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, 15 Temmuz 2021 tarihinde görevden alınan atanmış rektör Prof. Dr. Melih Bulu, yardımcıları Prof. Dr. Naci İnci, Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez, Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ve YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç hakkında görevlerini açıkça kötüye kullandıklarını belirterek 16 Temmuz 2021’de suç duyurusunda bulundu. 

Suç duyurusunda bulunulan isimlerin kamu görevlileri olarak kanunda kendilerine verilen görev ve yetkilerden şahsi emelleri için yararlandıklarını, görevlerinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine ve kamunun zararına neden olacak şekilde idari işlemler, eylemler gerçekleştirdiklerini ifade eden Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış yönetimin tüm bu eylemlerinin önemli bir kısmının Üniversite Senatosu ve Üniversite Yönetim Kurulu’nu ele geçirmeye yönelik olduğunu da belirtti.

Akademisyenler bu hukuksuzlukları şöyle sıraladı:

  1. 3 Şubat tarihinde, Boğaziçi Üniversitesi adına iki yeni fakültelerin kurulmasına yönelik olarak teklif yazısını YÖK’e gönderen Boğaziçi Üniversitesi rektörü, Üniversiteyi temsil görevini kötüye kullanmıştır. Zira yazılan teklif yazısı, ÜYK'dan ve senatodan gizlenerek ve Senato ve ÜYK üyelerinin yetkileri gasp edilerek hazırlanmış ve sonrasında da YÖK’e iletilmiştir. Rektör Senato veya ÜYK’dan böyle bir teklif kararı alamayacağı için gayrimeşru yollara girişmiştir. 
  2. Hukuk Fakültesi’ne Marmara Üniverstesi’nden bir akademisyenin görevlendirilmesi talebini YÖK’e gönderen, bu teklifi ÜYK'dan gizleyen rektör suç işlemiştir. Boğaziçi ÜYK’sının görevlendirmeye dair görüşü alınmamasına ve kararı olmamasına rağmen YÖK Başkanı görevlendirmeye onay vererek bu suça ortak olmuştur.
  3. Üç rektör yardımcısının, ÜYK'nın karar alma yetkisini gasp etmek için Hukuk Fakültesi'ne atanması ve rektör yardımcıları ile atanmış dekanın usulsüz bir şekilde fakülte yönetim kurulunu oluşturup Muzaffer Eroğlu’nun görevlendirilmesine dayanak yönetim kurulu tutanağının usulsüz bir şekilde düzenlemesi, rektörün bu yönetim kurulu tutanağını destekleyen belge yaparak Muzaffer Eroğlu’nun Üniversite’de görevlendirilmesini istemesi suretiyle birden fazla defa görev kötüye kullanılmıştır.
  4. Hukuk Fakültesi'ne usulsüz bir şekilde görevlendirilen Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Muzaffer Eroğlu, yine aynı hukuksuz amaçlar ve görevi kötüye kullanma suçunu oluşturacak işlemlerle Boğaziçi Üniversitesi Senatosu’na seçilmiştir.
  5. Son 4 ay içinde Enstitü ve Fakülterlerde müdürlük ve dekanlık gibi yönetici pozisyonlarına olağan dışı şekilde, asaleten atama imkanı varken vekaleten atama mekanizması işletilmiş ve bu kadrolara rektör yardımcıları atanmışlardır. Amaç üniversite üst yönetimini ele geçirmek ve bu makamların Kanun’dan kaynaklı görev ve yetkilerini belirli kişilerin kullanmasını sağlamaktır. YÖK Başkanı bu atama ve görevlendirmelere onay vermiştir. 
  6. Atanmış rektörün yönettiği Senato toplantılarında Boğaziçi Üniversitesi Senatosunun önceden beri uygulanagelen toplantı usulleri sebepsiz yere devre dışı bırakılmış, Senato üyelerinin gündeme madde ekleme imkanları fiilen ortadan kaldırılmıştır. Senato tutanakları, senato temsilcilerine hiç ya da gereği gibi gönderilmemiştir.   Rektör Bulu, toplantıya katılma ve oy kullanma hakkı olmayan kişilere oy kullandırmış, vekaleten temsil edilen makamlar adına da oy kullandırarak Senato toplantılarını hukuken sakatlamıştır. ÜYK’da boş olan bir koltuğa seçim yapılması aylarca senatörler tarafından gündeme getirilmek istenmesine rağmen gündeme getirilmemiştir. Yeterli dışarıdan ve vekaleten atama sağlandığı düşünüldüğünde gündeme alınarak yapılan bir senato toplantısında Üniversite Yönetim Kurulu’na usulsüz olarak kullandırılan oylarla üye seçtirmiştir.

"Tüm bu işlemlerle TCK m.257, açıkça ve birden fazla defa ihlal edilmiştir" diyen akademisyenler "Görevlerini defaatle kötüye kullanmış olan Prof. Dr. Melih Bulu, Prof. Dr. Naci İnci, Prof.Dr. Fazıl Önder Sönmez, Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ve YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç suçludur ve cezalandırılmalıdır!" diye belirtti.

Prof. Dr. Naci İnci'ye seslenen Akademisyenler "Kendisine Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılan tüm rektör atamalarının hukuksuzluğunu ve Anayasaya aykırılığını bu vesileyle bir kez daha anımsatmak isteriz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İHD: Ağır hasta mahpus Memduh Kılıç ve Özal Korkmaz serbest bırakılsın!

SONRAKİ HABER

Doğuş Üniversitesinde araştırma görevlisi kıyımı: Sözleşmeleri feshedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa