24 Temmuz 2021 12:16

Meslek örgütleri: Basın Bayramı kutlayacak halimiz yok

24 Temmuz 1908’de sansürün kaldırılışı, 113 yıldır “Basın Bayramı” olarak tarihe geçti. Ancak meslek örgütleri, gazeteciler, siyasiler bugünün “bayram” değil, mücadele günü olduğuna vurgu yapıyor.

İstanbul'da gazetecilerin eylemi | Fotoğraf: Meltem/Evrensel

Paylaş

Basında sansürün kaldırılışının üzerinden tam 113 yıl geçti. Ancak bu 113 yılda Türkiye’de sansür konusunda değişen pek bir şey olmadı. Basın meslek örgütleri bugünün “Basın Bayramı” değil, mücadele günü olduğunu vurguladı.

24 Temmuz 1908’de II. Meşrutiyetin ilanıyla birlikte günlük sansür görevlerini yapmak üzere gazete ve matbaalara gelen sansür görevlileri gazete sahipleri ve çalışanlar tarafından içeri alınmadılar. Böylece sansür bir dönem için de olsa kendiliğinden ilk kez basın yayın organlarında resmen kalkmış oldu. Bu gün her ne kadar uzun bir süre ‘Basın Bayramı’ olarak kutlansa da, artık bir mücadele günü halini aldı. Zira Türkiye’de bugün 38 medya çalışanı cezaevinde, 128 davada 274 gazeteci yargılanıyor, son 4 ayda 400 habere erişim engeli getirildi.

"KAHROLSUN İSTİBDAT, YAŞASIN HÜRRİYET"

Türkiye Gazeteciler Sendikası “Basın Bayramı kutlayacak halimiz yok” dedi ve şöyle devam etti: “Gazetecilerin özgürce haber yapması, toplumun özgürce haber alması engellenirken Basın Bayramı kutlayacak halimiz yok. Bayramımızı yeniden kazanana kadar her günümüz mücadele günü. Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet!”

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ise “Gazetecinin polis şiddeti ve idari baskılara alıştırıldığı, temel meselelerin yaygın sansürle toplum dikkatinden kaçırıldığı Türkiye’de ‘Sansürün kaldırılması günü’ nasıl kutlanır? Haberciliği yaygın mücadele ayakta tutacak” dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu da bir açıklama yaparak basına yönelik koşullarda bir değişiklik olmadığını, cezaevlerinde çok sayıda gazeteci bulunduğunu, düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kalkmadığını belirterek “Ülke özgür habere ulaşmanın suç olmadığı günlere kavuştuğunda elbette gazeteciler yeniden ‘Basın Bayramı’nı kutlayabileceklerdir.” dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Yönetim Kurulu da yaptığı yazılı açıklamada "Saray’ın talimatları ve davaları sona ermeden, otosansür hayatımızdan çıkmadan basının kutlayacak bayramı yoktur!" denildi. Açıklamada, "Bu anlamlı günü bayram yapacak olan basın özgürlüğü mücadelemiz ve örgütlü gücümüzdür. Gazeteciler nasıl kamu yararı için ilkelerine bağlı kalmak zorundaysa yine aynı fayda için, ve aynı kamusal sorumlulukla bir araya gelecek, daha güçlü mücadele verecek, özgür bir medya düzeni kurulacaktır. Ve işte ancak o gün basının bayramı olacaktır." dedi.

"TOPLUM ADALETE BASIN ÖZGÜRLÜĞE SUSADI"

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, gazetecilerin 24 Temmuz’u çok uzun zamandır bayram olarak kutlamadığını ifade ederek “Bugünleri, kalemini kırıp, satmayan gazeteciler için mücadele günü olarak anıyoruz” dedi. Sertel basın özgürlüğü için her dönem mücadele verildiğini ancak son 19 yılda basına yönelik baskıların artarak devam ettiğini belirterek “Son 19 yılda hapse girip çıkan gazetecilerin sayısı belki de binleri buldu. Basın özgürlüğü endekslerinde son sıralara demir attık. Her şeye rağmen kalemini kırıp, satmayan gazeteciler mücadele etti, boyun eğmedi, yılmadı.”

"GÜN, MÜCADELE GÜNÜ"

HDP Genel Merkezi ise yaptığı açıklamada “En az 134 gazeteci cezaevinde, Türkiye dünya basın özgürlüğü sıralamasında 157. sırada, 10 bini aşkın gazeteci işsiz, medyayı iktdarın sözcüsü haline getirdiler… Bu tabloda kutlanacak bir Basın Bayramı yok, gün baskıyla, tehditle, sansürle mücadele günü” dedi.

38 MEDYA ÇALIŞANI CEZAEVİNDE

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, son 4 ayda en az 400 habere erişim engeli getirildiğini belirtti. 2020-2021 yılında 101 gazeteci hakkında soruşturma açıldığını, 128 davada 274 gazetecinin yargılandığını belirten Bülbül, “38 medya çalışanı cezaevindeyken 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutlamak nasıl mümkün olabilir?​” diye sordu.

24 Temmuz’un AKP iktidarı boyunca unutulan günler arasına girdiğini belirten Bülbül, “Sadece son 4 ayda yaklaşık 400 habere erişim engeli getirildi. İletişim başkanı sosyal medya hesabından sürekli gazetecileri, yayın organlarını tehdit ediyor. Ülkede basına yönelik sansür ve baskı var demek artık hafif kalır” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Afganistan'ın 31 vilayetinde gece sokağa çıkma yasağı kararı

SONRAKİ HABER

İtalya'da Kovid sertifikası şartının ardından aşı randevularında patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa