CHP'li Gürer: Elmada ciddi üretim kaybı var, üretici destek bekliyor
Elma bahçelerinde üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Elmada ciddi üretim kaybı var, üretici destek bekliyor" dedi.
Ömer Fethi Gürer elma bahçesinde | Fotoğraf: CHP
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin en çok elma üretimi yapılan illerinden biri olan Niğde’de, dolu ve don olayları nedeniyle, üretimde ciddi rekolte kaybı oluştuğunu, üç ay önce yapılan hasar tespitine rağmen üreticilere herhangi bir ödeme halen yapılmadığını söyledi. Üreticilerin zor durumda olduğuna dikkat çeken Gürer, tek geçim kaynağı elmacılık olan bölgelerde yapılan hasar tespit çalışması oranında üreticilere acilen destek sağlanması gerektiğini belirtti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elma ağacı varlığı bakımında birinci, üretim bakımından ise üçüncü sırada yer alan Niğde’de elma üreticileriyle bir araya gelerek, sorun ve taleplerini dinledi.
REKOLTE YOK DENİLECEK KADAR AZALDI
Nüfusun tamamına yakınının geçim kaynağı elma olan merkeze bağlı Dündarlı Beldesi, Hacıbeyli köyü ve Bor ilçesindeki elma bahçelerini gezen dert yanan üreticiler, elma bahçelerinin büyük çoğunluğunun don ve doludan zarar gördüğünü, bu nedenle rekoltenin yok denilecek kadar azaldığını belirtti.
TARSİM DÖNÜŞ YAPMADI
TARSİM ve Tarım İl Müdürlüğünden gelen yetkililerin, 2 buçuk ay önce bölgede hasar tespit çalışması yaptığını anlatan elma üreticileri, aradan geçen zamana rağmen, yetkililerin hasar tespiti konusunda geri dönüş yapmadıklarını ve bu nedenle de ciddi mağduriyet yaşadıklarını ifade etti.
ELMA ÜRETİCİSİ İCRALIK OLDU
Dündarlı beldesinde nüfusun tamamına yakının geçimini elma üretiminden sağladığını söyleyen üreticilerden Nejat Dündarlıoğlu, “Başta ilaç, gübre, sulama suyu olmak üzere yüzde 100’ü aşan girdi maliyetlerinden dolayı yaşadığımız mağduriyetin yanında, don ve dolu olayları nedeniyle büyük sıkıntının içine girdik. Elma üreticilerin çoğu borçlu. İcralık olan çok sayıda üretici var. Bakanlık, TARSİM hasar tespiti yaptı ama geri dönüş sağlamadı. Üreticiler olarak ciddi mağduriyet yaşıyoruz. Bir an önce destek sağlanmasını bekliyoruz” dedi.
REKOLTE KAYBI EN AZ YÜZDE 30
Üreticilerin sorunlarını dinleyen Gürer ise önemli bir elma üretim merkezi olan Niğde’de başta Niğde merkeze bağlı köy ve kasabalar olmak üzere Çamardı ve Bor ilçeleri ile Bahçeli kasabasında büyük ölçüde verim kaybının yaşanacağının tahmin edildiğine işaret etti. Gürer, “Bahar aylarında yaşanan don afeti nedeniyle Çamardı, Ulukışla, Bor ve Merkez ilçede amasya ağacı bulunan bahçelerde yüzde 60 civarında kayıp var. Bodur elmalarda sağlanan korumalar neticesinde kayıp daha düşüktür. Ayrıca il genelinde, tüm elma ürünlerinde yüzde 30 civarında rekolte kaybı bekleniyor. Gezdiğim yerlerdeki elma bahçelerindeki ağaçların dallarında az sayıda elma var. Özellikle amasya elma ağaçları büyük zarar görmüş” dedi.
AMASYA ELMASI DAHA HASARLI
Gürer, amaysa elma ağacı varlığı bakımından Türkiye’de ilk sırada yer alan Niğde’de, rekolte düşüklüğünün bu denli yüksek olmasının, amasya elmasına ulaşımında sıkıntıya yol açabileceğini de belirterek, “Elma üretimi yapılan çoğu bölge geçmişte getirisi düşük diye amasya elma ağaçları sökülerek, yerlerine, damlama sulama yöntemiyle elma üretimi yapılabilen bodur elmalar dikildi. Niğde’deki halen varlığını sürdüren amasya elma ağaçları, atadan, dededen kalan ağaçlardır. Büyük kentlerde çok talep olmasına rağmen ne yazık ki amasya elması bu yıl rekolte kaybına uğradı” diye konuştu.
ÜRETİCİ DESTEK BEKLİYOR
Elma üretiminde Türkiye üçüncüsü olan Niğde’de dolu ve don olayları nedeniyle yaşanacak rekolte kaybının hem üreticiyi büyük oranda mağdur etmesinin yanında, elmaya ulaşmakta zorluk yaşayacak tüketici için de sorun teşkil edeceğini anlatan Gürer, “Bakanlık, TARSİM’in yaptığı hasar tespiti oranında üreticilere bir an önce destek ödemesi yapılarak borçlarından kurtulmaları sağlanmalı ve özellikle icralık konumda olan çiftçilerin sıkıntılarının giderilmesi gerekmektedir” diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)