26 Temmuz 2021 11:04

Ege linyit işçileri: Özelleştirme girişimleri iptal edilsin

Soma'da bulunan Ege Linyitleri İşletmesinde özelleştirme iddalarına karşı işçiler tepkili. Özelleştirilme girişimlerinin iptal edilmesini isteyen işçiler açık ocak üretim panolarına sahip çıktı.

Fotoğraf: ELİ Basın Bülteni

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Soma’da yer alan Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) bağlı Ege Linyitleri İşletmesinde (ELİ) bazı panoların özelleştirilmesi iddiasına karşı işçiler tepkili. Özelleştirme iddialarına karşı bir araya gelen işçiler, “Özelleştirmeyle ilgili her türlü girişim iptal edilsin. Açık ocak üretim panoları bizimdir” dedi.

1939 yılında Etibank’a devrinden beri kamunun elinde ve denetiminde olan ELİ, 2005 yılında yer altı işletmelerinin özel sektöre devri ve 2020 yılından sonra da özel şirketlerin açık ocak işletmelerine yönelmesiyle yeni bir sürece girdi, özelleştirme gündeme geldi.

‘KAMU ELİYLE İŞLETİLMESİNE DEVAM EDİLMELİ’

ELİ’de çalışan bir işçi, “2018 yılından beri sistematik olarak makinalarımız, kamyonlarımız hurdaya çıkarılıyor. Şirketlerin açık ocaklara talip olması ve kurumun yıllardır tek bir cıvatalık yatırımının olmaması da aynı projenin ürünü” dedi.

Ege Linyitleri İşletmesi çalışanı işçiler olarak açık ocakların özelleştirilmesi girişimlerine karşı tartışma yürüttüklerini söyleyen işçi, “Ocakların kamu eliyle işletilmeye devam edilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız, bu konuda kararlıyız” dedi.

‘MADEN-İŞ SORUMLULUK ALSIN’

Sarıkaya, Deniş ve Eynez panolarının özelleştirilmesi iddialarını duyduklarını ifade eden bir başka işçi, bu konuda Maden-İş Soma Şubesinin de bir açıklama yapmadığını dile getirdi. İşçi, “Bizler dedelerimizden, babalarımızdan kalan işletmeyi çocuklarımıza bırakmak istiyoruz. Bunun için de işyerlerimize sahip çıkmak adına gereken her türlü girişimde, eylemde bulunmaya hazırız. Her biri kendi alanında uzmanlaşmış, kullandığı makinalarda profesyonelleşmiş olan bu işçiler atıl görevlere kaydırılmamalı, işe de işçiye de sahip çıkılmalıdır. Maden-İş Sendikası da derhal konuyla ilgili sorumluluk almalı” diye konuştu.

‘HAZIRLIKLAR İPTAL EDİLMELİ’

25 yıldır hiçbir yeni makine alınmayan park sahasının güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen işçi, “Özelleştirme ile ilgili her türlü hazırlık iptal edilmelidir. 100 yıllık bilinen rezervlere sahip olan Soma maden havzasında kamu, üretimin içinde her koşulda varlığına mutlaka devam etmelidir. Maden İşçileri Sendikası gereken sorumluluğu üstlenerek işçinin birliğini sağlamalıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Adnan Gümüş: LGS sonuçları, pandemi ve eşitsizliğin etkisini gösterdi

SONRAKİ HABER

TTB: İktidar pandemiyi yönetmiyor, ölümlere neden oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa