Tunus Emekçileri Partisi: Ne darbe ne Ennahda, çözüm halk demokrasisi için mücadele!
Cumhurbaşkanı Kays Said’in müdahalesini darbe olarak niteleyen Tunus Emekçileri Partisi, Ennahda hareketiyle bir ittifakın da reddedilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Kolaj: Meclis önünde toplanan kalabalık, Nacer Talel/AA |
Tunus Emekçileri Partisi logosu
Tunus Emekçileri Partisi, Cumhurbaşkanı Kays Said’in müdahalesini darbe olarak niteledi. Ennahda hareketiyle bir ittifakın da reddedilmesi gerektiğine de dikkat çekilen açıklamada, Tunus emekçilerine halk demokrasisi için mücadele çağrısı yapıldı.
“Darbeler ya da otokratik bir rejimle devrimci süreç yoluna sokulamaz” başlıklı açıklama şöyle:
"Tunus Emekçileri Partisi, özellikle darbeler ve şiddet içine sıkışıp kalmak gibi, ülkemizi tehdit eden tehlikelere dikkat çekmişti.
ANAYASA İHLAL EDİLDİ
Tunus Emekçileri Partisi, cumhurbaşkanının, iktidardaki fraksiyonlar arasındaki çatışmaya askeri kurumların müdahalesi çağrıları göz önüne alındığında öngörülebilen açıklamalarını, anayasanın ve Kaïs Saïd’in sözünü ettiği 80. Madde hükümlerinin bariz bir ihlali olarak değerlendirmektedir.
Siyasi bir bakış açısından, bu istisnai anti-demokratik önlemler; cumhurbaşkanının, yürütme, yasama ve yargıyı içeren ve yeni otokratik bir sistemin yeniden kurulmasının yolunu açacak biçimde, açıktan tüm iktidarı ele geçirme arzusunu yansıtmaktadır.
Son gelişmeler, ülkede zaten kritik olan durumun daha da kötüleşeceği, bir şiddet ve terörizm döngüsüne sürüklenme riskine yol açacak yeni bir aşamanın habercisidir.
BÜTÜN SİSTEM SORUMLUDUR
Gelişmeler, Tunus halkının, ülkeyi son on yılın gerici kararlarının yol açtığı genel ve derin krizden çıkaracak acil ve radikal bir değişime ihtiyacı olduğunu doğrulamıştır. Partimiz, hükümeti, cumhurbaşkanlığı ve parlamentosuyla, sistemin tümünün alaşağı edilmesi çağrısını yenilemektedir. Bu, ilkin, ülkeyi ekonomik ve mali felakete sürüklemenin, Tunus’un borç ve bağımlığının ağırlaştırılmasının sorumlularını, özellikle Ennahda’nın sorumluluğunu belirlemeyi gerektirmektedir. Ennahdha, aynı zamanda yolsuzluğu, terörizmi ve siyasi infazları yaygınlaştırmış ve Tunus yaşamının dayanaklarının altını oymuştur.
Tunus Emekçileri Partisi, arzulanan değişimin Kays Said’in darbesinin desteklenmesiyle ya da Ennahdha hareketiyle herhangi tür bir ittifakla gerçekleşemeyeceğine inancını burada tekrar ilan eder. Sadece Tunus halkı, medeni bir devlet çerçevesinde, iktidarın halkın elinde olduğu bir halk demokrasisi kurarak bu değişimi gerçekleştirebilir. Bu demokrasi, zenginlikleri ve siyasi kararları üzerinde ülkenin egemenliğine, toplumsal adalete ve yurttaşlar arasında eşitliğe dayanacaktır.
DIŞ MÜDAHALE UYARISI
Parti, Tunus halkını, kendisini barışçıl biçimde ifade etmeyi sürdürmeye ve kendi çıkarlarını savunan bölgesel ve uluslararası güçlerin desteklediği iktidar fraksiyonlarının önayak olduğu hesaplaşma çağrılarını reddetmeye çağırır. Önceki rejimin, derin devletin, mafyanın ve kaçakçıların gerçek hedefleri konusunda uyanık olma çağrısında bulunur.
İLERİCİ GÜÇLERE ÇAĞRI
Parti, ülkeyi bir şiddet ve iç savaş döngüsüne sürükleyebilecek ya da onu tekrar Tunus halkının kurtulmak için muazzam özverilerde bulunduğu mutlakiyetçi otokratik bir rejime götürebilecek bu önemli gelişmelere karşı ortak bir görüş açısı geliştirmek üzere, tüm demokratik ve ilerici güçleri, parti, dernek ve kişileri, acilen bir araya gelerek, tartışmanın nasıl ilerletilebileceğini belirlemeye çağırır.”
NE OLMUŞTU?
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, pazar günü, Başbakan Hişam Meşişi ve İslamcı Ennahda partisi destekli hükümetini görevden aldı. Meclisi askıya alan ve milletvekili dokunulmazlıklarını da kaldıran Said’in “yolsuzlukla” mücadele gerekçesiyle başsavcılık görevini de üstleneceğini açıkladı ve ülkeyi atayacağı başbakanla birlikte yöneteceğini duyurdu.
Ordunun da desteklediği Said’in açıklamalarının ardından parlamentoya girmek isteyen Meclis Başkanı Raşid Gannuşi ve beraberindeki bir grup milletvekili askerler tarafından binaya sokulmadı.
Tunus’ta 2019 yılında bağımsız olarak katıldığı seçimleri kazanarak cumhurbaşkanı olan Anayasa Profesörü Kays Said ile meclisin en büyük partisi olan ve Meclis Başkanlığını da elinde tutan İhvan (Müslüman Kardeşler) çizgisindeki İslamcı Ennahda partisi, uzun süredir anlaşamıyordu.
Cumhurbaşkanının açıklamalarının ardından birçok kentte de kendisine destek veren eylemler yapıldı.
Yaşananları darbe olarak nitelendiren ve aynı zamanda Ennahda Partisinin de başkanı olan Meclis Başkanı Gannuşi ise yaptığı açıklamada “Tunus halkı tiranlık dönemlerine dönmeyi kabul etmeyecektir. Özgürlük tehlike altında olduğu müddetçe yaşamanın bir kıymeti yoktur” ifadelerini kullandı.
Reuters’ın haberine göre parlamentodaki iki büyük siyasi parti, Tunus’un Kalbi ve El Karama (Onur) Koalisyonu da Cumhurbaşkanının müdahalesini darbe olarak nitelendirdi. (DIŞ HABERLER)