HDP'li Orhan yanarak yok olan ormanlık alanların imara açılma gerekçelerini sordu
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, yanarak yok olan ormanlık alanların yeniden ağaçlandırma yerine imara açılma gerekçelerini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu?
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Türkiye'de yaz aylarında sıklığı artan orman yangılarının sonuçları ve bu yangınların önlenmesi amacıyla alınması gereken tedbirleri Meclis gündemine taşıdı.
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, orman yangınlarıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Orhan, önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye’de yaz aylarında sıcaklıkların artması, ormanlık alanlarda insan faaliyetlerinin artması ve diğer bazı nedenlerle orman yangınlarının arttığı bilinmektedir. Ormanların doğal yaşam düzeni için önemi bilinmesine rağmen hem bireysel hem de kurumsal eksiklikler ve ihmaller nedeniyle bu yangınların çıktığı ve önlenemediği kamuoyuna yansımaktadır. Birçok yerde ormanların kasıtlı yakıldığı, yakıldıktan sonra ormanların yerine yapılaşmaya gidildiği dönem dönem kamuoyuna yansımaktadır.
Ormanlara zarar vermek anayasal bir suçtur. Anayasanın 169. maddesi gereğince; “devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz."
27 Haziran 2021 tarihinde Muğla’da bir otelin etrafında çıkan yangından sonra yanan ormanın yerine yeni otellerin temellerinin atıldığı, tatil beldelerinde bu durumun gittikçe artan sıklıkta tekrar ettiği ifade edilmektedir. Mayıs 2021 döneminde Çanakkale ilinde 8 farklı yangının çıktığı kamuoyunun bilgisine yansımıştır. Özellikle Maraş, Hatay, Muğla ve diğer birçok ilde sıklıkla yangınların çıktığı ve önlenmesinde gecikildiği kamuoyuna yansımaktadır. Her yıl binlerce yangının çıktığı Türkiye’de yangın önleme amacıyla kurumsal yeterlilik ve kamusal farkındalık alanında eksikliklerin olduğu bilinmelidir."
Orhan, şu soruların yanıtlanmasını istedi:
- "Türkiye’de 2000-2021 yılları arasında kaç hektarlık orman, yangınlarla yok olmuştur?
- Bu orman yangınlarının nedenleri hakkında yapılmış araştırmanız mevcut mudur?
- Yanarak yok olan ormanların yerine son 20 yılda ormanlaştırılan alan miktarı nedir?
- Yanarak yok olan ormanlık alanların yeniden ağaçlandırma yerine imara açılma gerekçeleri nelerdir?
- Bu alanlardaki yapılaşma nasıl denetlenmektedir?
- Bu alanlarda yasaya aykırı olduğu gerekçesi ile yıktırılan yapı sayısı kaçtır? Bu alanlarda imarın önlenmesi için hangi çalışmalar yürütülmektedir?
- Yanarak yok olan orman alanları yerine son 20 yılda binalaşmaya/yapılaşmaya açılan alan miktarı nedir?
- Yakılan ormanlara müdahale edilmediği/ettirilmediği, geç müdahale edildiği gerekçesi ile hakkında son 20 yılda soruşturma açılan kamu görevlisi sayısı kaçtır?
- Bu soruşturma sonucunda görevden uzaklaştırılan ve memuriyetten atılan kişi sayısı kaçtır?
- Son 20 yılda orman yangınlarına sebebiyet verdiği için tutuklanan ve hüküm giyen kişi sayısı kaçtır?
- Söz konusu orman yangınları nedeniyle soyu tükenme tehdidi altında olan bitki ve hayvan türleri hangileridir?
- Orman yangınlarına daha erken müdahale etmek amacıyla yeni teknolojilerden yararlanılmakta mıdır?
- Bu kapsamda Türkiye’de neler yapılmaktadır?
- Orman yangınlarına daha erken müdahale etmek amacıyla yapılması planlanan faaliyetler nelerdir? (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et