İzmir Seferihisar'da Orhanlı köylüleri JES projesine bir kez daha karşı çıktı
Yaşam alanlarında faaliyete geçirilmek istenen JES projesinin bilgilendirme toplantısını yaptırmayan Orhanlı köylüleri, yaşam kaynaklarını yok eden projenin durdurulması istedi.
Fotoğraf: Evrensel
İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyünde yapılması planlanan jeotermal enerji santrali (JES) projesine karşı bir araya gelen köylüler, bir kez daha toprağına sahip çıktı.
Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş. Orhanlı köyünde daha önce jeotermal kaynak arama projesi olarak yöre halkının karşısına çıkmış, kendilerine karşı açılan davada da yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. Karara rağmen şirket bu kez projeyi değiştirerek JES yapmak istiyor. Yöre halkı da bir kez daha buna karşı çıkmak için bir araya geldi.
Orhanlı'da Köylü Kahvaltı Kafe’de şirket ve bakanlık tarafından yapılmak istenen bilgilendirme toplantısını yaptırmayan yöre halkı, yaşam kaynaklarını yok edecek olan bu projelerin durdurulması için mücadele edeceklerini belirtti.
Köylülerin eylemine ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı, CHP İzmir önceki dönem milletvekillerinden Musa Çam, çevre belediye başkanları, çevre örgütleri de katıldı.
"TÜRKİYE HÂLÂ SERMAYEYE ALAN AÇIYOR"
Burada konuşan yöre halkı avukatlarından Cem Altıparmak, "Jeotermal enerji santrali baktığımızda yenilebilir enerji üretim sistemi mi, bizce değil. Burada Türkiye'nin yaptığı temel politik hatası var. İklim kriziyle ilgili mücadelede Türkiye'nin bir politikası yok. Hala sermayeye alan açma, yeni yatırımlar yapma mantığıyla bakıyor. Karbon salınımını azaltmak için bir takım önlemler alırsınız termik santrallerden çıkmak istersiniz ve bundan çıkarken de yenilebilir enerji üretim sistemi denilen sistemleri gündeme getirirsiniz" dedi.
KARARA RAĞMEN YENİDEN JES PROJESİ
Orhanlı vadisinde 2 farklı firmaya ait iki tane ayrı jeotermal enerji santrali projesi olduğunu söyleyen Altıparmak, "İlk firma bu KAREN. Bunlar jeotermal kaynak arama projesi olarak karşımıza geldiler. Dava açtık ve yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Sanki bu karar yokmuş gibi bu kez projeyi değiştirdiler, Jeotermal Enerji santrali projesi yaptılar. Bir kez daha zorluyorlar. Bilgilendirmeye de köylü izin vermedi, projeyi de istemiyoruz dediler" diye konuştu.
"SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ"
Geçtiğimiz günlerde Mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen çalışmalarına usulsüz olarak devam eden Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş. bölgedeki yirminin üzerinde asırlık zeytin ağacını kestiğini de hatırlatan Altıparmak, "Zeytinlikleri keserken köylü yakalandı ve şikayetçi oldu. Şirketin bu köylüye anlatacağı hiçbir şey yoktur. Bu süreci takip edeceğiz. Önceki projeyi nasıl defettiysek bunu da edeceğiz" dedi.
“SESİMİZİN GÜÇLÜ OLMASI LAZIM"
Söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Bunu yok etmek için, kar elde etmek için, bu toprakları ranta kurban etmek için ellerinden geleni yapıyorlar, yapmaya devam edecekler. Bizi ezip geçemezler. Geçirtmeyeceğiz. Haklıyız, kazanacağız ama şunu biliyoruz; bu memlekette haklı olmak yetmez, sesimizin güçlü çıkması lazım” diyerek halkın sonuna kadar yanında olacağını söyledi. (İzmir/EVRENSEL)