Avukat Serhat Eren: Kobanê davasında Yargıtay’ın kararı dikkate alınmalı
Özgür Hukukçular Derneği Genel Merkez Yöneticisi Avukat Serhat Eren, Yargıtayın Kobanê davasının seyrini değiştirebilecek kararının dikkate alınması istiyor.
Fotoğraf: Pixabay
Fırat TOPAL
Diyarbakır
Yargıtayın, HDP eski eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da yargılandığı Kobanê davasının seyrini değiştirebilecek kararının dikkate alınması isteniyor. Avukatlar, ‘Siyasi parti liderinin yaptığı çağrıların suç teşkil etmeyeceği’ yönündeki kararın akıbetinin, dikkate alınmayan AİHM kararlarıyla aynı olmaması gerektiğini vurguluyor.
Iğdır 1. Ağır Ceza Mahkemesinde 6-8 Ekim Kobanê protestolarına katıldıkları gerekçesiyle 9 kişinin yargılandığı davada, mahkemenin bir siyasi parti liderinin yaptığı çağrıların suç teşkil etmeyeceği değerlendirmesi Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandı. Yargıtay tarafından verilen kararın HDP’nin o dönemki Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 108 isim hakkında açılan Kobanê davasının yakından ilgilendiriyor.
Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkez Yöneticisi Avukat Serhat Eren kararı Evrensel’e değerlendirdi.
YEREL MAHKEME TANINIYOR, AİHM TANMIYOR
Serhat Eren, Iğdır 1. Ağır Ceza Mahkemesinde Yargıtay tarafından onanan kararın Kobanê davası açısından önemli olduğunu fakat Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinin AİHM’nin Kobanê davasına ilişkin verdiği aynı kararı tanımadığını hatırlattı. Eren, “Bu karar bir açıdan önemli tabi ki, 6-8 Ekim’de meydana gelen protestolarda yaşanan ölüm ve zararlardan HDP sorumlu tutuluyordu. HDP çağrısı üzerine olayların geliştiği siyaset kurumu tarafından çokça dile getirildi, çokça pişirildi. Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi vermiş olduğu kararla bu çağrıların demokratik protesto hakkının kullanımına ilişkin bir çağrı olduğu gerçeğini bir defa daha teyit etmiş oldu. Bunun Yargıtayca onanması bir daha arz etti. Kobanê dosyası Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor ancak Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Kobanê dosyasında zaten bugüne kadar ortaya koyduğu yargılama pratiğiyle AİHM’nin vermiş olduğu tam da Iğdır Ağır Ceza Mahkemesinin vermiş olduğu ve Yargıtay tarafından da onanmış olan karara paralel AİHM’nin kararını tanımadığını ortaya koydu” dedi.
KOBANÊ DAVASININ SEYRİNİ DEĞİŞTİREBİLECEK BİR KARAR
Iğdır Ağır Ceza Mahkemesinde onanan kararın Kobanê davasının seyrini değiştirebilecek nitelikte olduğunu ama Türkiye’de yargının Kobanê davasında yasaları uygulamadığını ifade etti. Eren, “Kuşkusuz yerel mahkemelerin verdiği karar önemli ama öyle bir yargı pratiğiyle karşı karşıyayız ki, AİHM de HDP’nin çağrılarının demokratik protestoya katılım çağrısı olduğunu bunun siyasi parti faaliyeti kapsamında olduğunu ifade etmiş, buna ilişkin karar ortaya koymuştu, Kobanê davasının görüldüğü mahkemece kabul edilmedi. AİHM kararı yerel mahkemeyi bağlamadı yani. Dolayısıyla Yargıtayın onamış olduğu kararın da bu mahkeme tarafından kuşkusuz tanınması gerekiyor, bu karara uymak zorunda. Türkiye’deki yargı pratiği bu konuda çok umut vermiyor. AİHM kararı AYM dahil bütün mahkemeleri bağlayan bir karar. Ama sonuç itibariyle AİHM kararını hem siyaset kurumu hem de Türkiye’deki yargı kurumları tanımıyor. Yargıtayın Iğdır Ağır Cezanın vermiş olduğu kararı onaması Kobanê davasının seyrini değiştirecek nitelikte bir karar. Dolayısıyla Kobanê davasının bütün delilleri HDP tarafından yapılan çağrı. Iğdır Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Yargıtayın onadığı karar Kobanê davasının seyrini değiştirir ama uygulanırsa. Yargıdan beklenen bu tabii ki ama bu dava bir siyasi intikam davasına dönüşmüş durumda. Bu siyasi bir intikam davası olduğu için Yargıtay, Yerel Mahkeme kararları ya da hukuksal bir çerçevede bakılacak bir dava olmaktan çıkmış durumda. Iğdır Ağır Cezada çıkan karar son yıllarda nadir çıkan kararlardan biri, Mahkemeleri bu konuda sorumluluğa davet ediyoruz” dedi.