28 Temmuz 2021 03:52
Son Güncellenme Tarihi: 28 Temmuz 2021 15:08

YKS 2021 sonuçları açıklandı: Sınav, yoksul ailelerin başarılı çocuklarını eledi

ÖSYM, 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarını açıkladı. Uzmanlar, eğitimdeki eşitsizliğin pandemiyle katlandığı bu süreçte yapılan sınavın yoksul ailelerin çocuklarını elediğini vurguladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Pandemi nedeniyle milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime teknik ekipman ya da internet altyapısı gibi sorunlar nedeniyle erişemediği, yoksul ailelerin çocukları arasında eğitimden uzaklaşma ve işçileşme sürecinin hızlandığı bir dönemde gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın sonuçları açıklandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 26-27 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021-YKS) sonuçları ÖSYM'nin internet sitesinden yayınlandı.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, tercihlerin 5-13 Ağustos tarihleri arasında alınacağını belirterek “Adaylarımızın tercihler başlamadan önce daha sağlıklı bir değerlendirme yapmalarına imkan vermek amacıyla 2021-YKS değerlendirme işlemlerini hızlandırarak sınav sonuçlarını ilan edilen tarihten daha erken açıkladık. Adaylarımızın 5-13 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapacakları 2021-YKS tercihlerinin şimdiden hayırlı olmasını dilerim” dedi.

"HERKESİN AŞACAĞI MERDİVEN YÜKSEKLİĞİ FARKLIYDI"

Eşitsiz koşullarda gerçekleştirilen sınavı ve süreci değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, bu sürecin başarılı ancak ailesi yoksul olan çocukları eleyen bir sisteme dönüştüğünü söyledi. Sınavın eşitsiz koşullarda gerçekleştirilmesinin yanında üniversite kapısı herkese açıkmış gibi davranılmasını eleştiren Kurul, “Herkesin aşacağı merdiven yüksekliği farklıydı” dedi.

REKABETİN ARDINDA GENÇ İŞSİZLİĞİ VAR

Tüm üniversitelerin eğitim niteliği denk olursa sınavların öğrenciler üzerinde yarattığı yükün bir miktar azalabileceğini söyleyen Kurul, “Ankara ve Tunceli’deki üniversitenin imkanları ve eğitim niteliği birbirine yakın olsa sınavın düzlemi de sınırlı olacak. Devlet üniversiteleri ve vakıf üniversiteleri arasında ciddi farklar var. Sınav, gençler arasında büyük bir rekabete yol açıyor. Bunun nedeni yüksek anlamdaki genç işsizliğidir. Herkes birbirinin önüne geçerek meslek sahibi olmak istiyor. Sınav, kapitalizm koşulları içerisinde gençleri yarıştırarak sözde ‘yeterli’ olanları seçmek gibi bir amaca hizmet ediyor. Ancak pandemi gibi bir süreçte sınıfsal anlamda üst ve orta gelir gruplarının çocuklarının üniversiteye yerleştiği bir tablo oluşuyor” ifadelerini kullandı.

"YOKSULA YOKSULLUK DÜŞÜYOR, ZENGİN İÇİN FIRSATA DÖNÜŞÜYOR"

Mülteci çocuklar, düşük gelir gruplu ailelerin çocukları, yoksul kız çocukları, anadili farklı olan çocuklar ve çalışmak zorunda kalan çocukların yukarıya erişmede ciddi zorluklar yaşadığını ifade eden Kurul, “Eğitimin ‘sınıf atlama imkanı’ olduğu ifadesi karşılıksız kalıyor. Lise ve ortaokul çağında çalışmak zorunda kalan çocuklardan bahsediyoruz. Kız çocukları açısından da cinsiyet eşitsizliği onların eve kapanmasına neden oluyor, erkek çocuklarının gerisinde kalıyorlar. Evde geçen hayat geleneksek kadın ve erkek rollerini pekiştiriyor” dedi.

Bu tablonun yoksul çocukları daha yoksul bir hayata mahkum ettiğine dikkat çeken Kurul, “Gelir düzeyi yüksek ailelerin çocuklarının ise bu dönemi fırsata çevirdiği bir tabloyla karşı karşıyayız. Orta ve üst gelir gruplarının özel okulların ötesinde ekstra kurslar aldığını görüyoruz. Bu çocuklar, eğitim sistemi aksasa bile informel yollarla eğitimin bir parçası olmaya devam edebiliyorlar” dedi.

EŞİTSİZLİĞİN ARDINDAKİ GERÇEK: ÖZELLEŞTİRME

Eğitim sisteminin sınıfsal olarak alt gruplarda yer alan çocukları destekleyici bir niteliğinin olması gerektiğini söyleyen Kurul, ancak iktidarın hayata geçirdiği eğitimde özelleştirme politikalarının eşitsizliği daha da derinleştirdiğini söyledi.

Eğitim Sen olarak sınavsız eğitim modelleri üzerine çalıştıklarını söyleyen Kurul, “Nasıl bir model bu sorunları aşmamıza yardımcı olur, bunun üzerinde yoğunlaşıyoruz. Üniversiteler tabii ki yetenekleri ölçmek için çeşitli sınavlar yapabilirler ancak tek merkezden, aynı sorularla, öğrencilerin tamamını aynı sınava sokarak geleceğin belirlenmesi doğru değil” dedi.

UZAKTAN EĞİTİMDE GELEN SONUÇ: BAŞARI DÜŞTÜ

YKS’ye ilişkin sonuçları değerlendiren Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, sınava katılan öğrenci sayısının artmasına rağmen sonuçların, başarının geçen yıla göre düştüğünü gösterdiğini ifade etti. Gümüş, sayısalda 2020’de 51 bin 511 kişi 400 ve üstü puan alırken bu yıl bu sayının 9 bin 729’a düştüğüne dikkat çekti.

YKS sonuçlarına dair çok az ayrıntıyı görebildiklerini ifade eden Gümüş, “Bununla birlikte büyük bir başarısızlık yaşandığı görülüyor. Tüm adayların girmek zorunda olduğu TYT puanı ölçü alınırsa geçen yılla kıyaslandığında bu yıl çok büyük akademik başarı kaybı gözlemlenmektedir. 2020 TYT sınavıyla kıyaslandığında 2021 TYT’de 42 bin 803 öğrenci 400 ve üstü puan alırken bu yıl sadece 12 bin 291 öğrenci 400 ve üstü puan alabilmiştir” dedi.

Alan Yeterlilik Sınavlarında ise bir yıl içindeki başarısızlık kaybının daha fazla olduğunu söyleyen Gümüş, “Örneğin sayısalda geçen yıl 51 bin 511 kişi 400 ve üstü puan alırken bu yıl sadece 9 bin 729 kişi 400 ve üstü bir puan alabilmiş. Eşit ağırlıkta geçen yıl 5 bin 870 kişi 400 ve üstü puan alırken bu yıl sadece 856 kişi 400 ve üstü bir puan alabilmiş” dedi.

YKS BİRİNCİLERİNİN İLLERİ BELLİ OLDU

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda YKS birincilerinin çıktığı illeri de duyurdu. Buna göre, 2021-YKS'de Temel Yeterlilik Testi'nin (TYT) oturumunda birinci Adana'dan çıktı.

Alan Yeterlilik Testleri (AYT) oturumunda, sayısalda birincilik Adana, eşit ağırlıkta birincilik Konya, sözelde birincilik yine Adana illerinden oldu.

Yabancı Dil Testinin (YDT) birincileri ise Almanca: Balıkesir, Arapça: Konya, Fransızca: İstanbul, İngilizce: İstanbul, Rusça: Bursa illerinden belirlendi.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tepkimizi göstermeye devam edeceğiz

SONRAKİ HABER

Tokyo 2020'ye akredite kişilerden Kovid-19'a yakalananların sayısı 430'a çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa