Kamu emekçilerinden Memur-Sen'e: Masada memuru satma
Memur-Sen üyesi binlerce emekçi Twitter’da açlık sınırında ücretlerle geçinmek zorunda kaldıklarını belirterek yetkili konfederasyona "#SendikaMasadaMemuruSatma" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Murat UYSAL
İstanbul
Milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisini ilgilendiren 6. dönem toplu sözleşme görüşmeleri 2 Ağustos’ta başlayacak. Kamu emekçileri konfederasyonları bir bir zam tekliflerini açıklarken emekçiler de sosyal medya aracılığıyla taleplerini dile getiriyor. Daha önceki sözleşmeleri hatırlatan Memur-Sen üyesi binlerce emekçi Twitter’da açlık sınırında ücretlerle geçinmek zorunda kaldıklarını belirterek yetkili konfederasyona “#SendikaMasadaMemuruSatma” etiketiyle seslendi.
TİS taslağında, kamu emekçileri adına toplu sözleşmede yetkili konfederasyon Memur-Sen 600 liralık seyyanen zammın ardından ilk yıl için yüzde 21 zam talep ederken, Kamu-Sen de Memur-Sen’le aynı oranları istedi. Birleşik Kamu-İş ise geçmiş sözleşmenin kayıplarının karşılanması için önce yüzde 30 zam, ardından 6 aylık dilimler halinde yüzde 15 zam talep etti. KESK ise gerçek enflasyonun yüzde 40 dolaylarından olduğunu ifade ederek yansımalarla birlikte yüzde 43 zam istedi.
YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA KALMAYAN TEK KALEMDE ÖDENEN MAAŞ
3 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon kamu emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme sürecini takip eden emekçiler, yetkili konfederasyon Memur-Sen’in masada emekçinin aleyhine imza atacak olmasından endişeli. Sosyal medyada yan yana gelen emekçiler #SendikaMasadaMemuruSatma etiketi altında uyarılarda bulundu.
Arzu Yıldırım kullanıcı isimli bir emekçi, “Böl, parçala, yut politikasının işlerliğini en güzel sağlık camiasında görürsünüz. Branş ve kadro olarak parça parça edilen sağlıkçının geliri de parça parça ve bölük. Performans, ek ödeme, döner sermaye uygulamalarından tamamen vazgeçilmeli” dedi. Bir başka paylaşımında Yıldırım taleplerini şöyle sıraladı: “Yoksulluk sınırı altında kalmayan, tek kalemde ödenen maaş, sözleşmeliye kadro, söz verilen 3600 ek gösterge, sahaya yeni atama, seyyanen zam.”
July 28, 2021
SENDİKA MÜCADELE ETMELİ
İsa Gök isimli emekçi “Ben bu hikayenin sonunu biliyorum. Yüzde 3 yüzde 4 hadi en iyi ihtimalle yüzde 5 kabul edip masadan kalkarlar. Sonra bir bakmışsın milletvekili olmuşlar” dedi.
#SendikaMasadaMemuruSatma— İsa Gök (@isagok92) July 27, 2021
Hüseyin Yıldızata isimli emekçi “Memurun aldığı maaş yıllardır eriyor. 2002'de ve günümüzde en düşük memur maaşı ile kaç çeyrek altın alabiliyorsunuz? 2002’de 392/32=12.25. 2021’de 4500/810=5.56. Hesap ortada” dedi.
July 27, 2021
Önceki toplu sözleşme görüşmelerinde yaşadıklarını hatırlatan emekçilerin en çok etkileşim aldığı mesajlardan bazıları şu şekilde:
- “Yine yüzde 3’e memuru mahkum etmeseler iyidir yetkili ve etkisiz sendika.”
- “Sendika bir kere olsun görevini yapsın.”
- “30 yılımın 10 yılını nöbetle geçirmişim. Şimdi soruyorum, aldığım ücret bunun karşılığı mıdır? Elinizi vicdanınıza koyup, masaya oturun.”
**#SendikaMasadaMemuruSatma** etiketi altına yazan tıp doktoru CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker de “Toplu iş sözleşmesinde masaya oturacak taraflar koltuklarını değil, memurun hakkı için mücadele etmelidir” ifadelerini kullandı.