28 Temmuz 2021 12:23

Tunus'ta Nahda Hareketi ve Tunus'un Kalbi partileri hakkında soruşturma başlatıldı

Tunus'ta Meclisin birinci ve ikinci partisi konumundaki Nahda Hareketi ve Tunus'un Kalbi partileri ile bazı devlet kurumları hakkında farklı suçlamalarla soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Parlamento binasına girmek isteyenlere müdahale eden Tunus askeri (Temsili görsel) | Fotoğraf: Nacer Talel/AA

Paylaş

Tunus İlk Derece Mahkemesi Başsavcısı Muhsin ed-Dali, Tunus resmi ajansı TAP'a siyasi partiler ve bazı devlet kurumları hakkında açılan soruşturmaya ilişkin bilgi verdi.

Dali, Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi partileri ve Tunus Yaşamı Derneği hakkında "seçim kampanyası için dış kaynak temin etmek ve seçim kampanyasını finanse etmek için kaynağı bilinmeyen fonları kabul etmek" suçlamalarıyla soruşturma açıldığını belirtti.

Başsavcı, Hakikat ve Haysiyet Komisyonu hakkında "dolandırıcılık" şüphesiyle, Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Heyeti (INLUCC) ile ilgili Şevki et-Tabib başkanlığı döneminde heyete ait fonların kötüye kullanıldığı şüphesiyle soruşturma başlatıldığını ifade etti.

Dali, ayrıca Tunus Hava Yolları Kurumu hakkında da İlyas Menkibi döneminde uçak motorlarının satın alınmasıyla ilgili "yolsuzluk" şüphesiyle soruşturma başlatıldığını belirtti.

Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Heyeti, Tunus'ta 14 Ocak Devrimi ile başlayan yolsuzluk ve rüşvetle mücadele çalışmaları neticesinde 24 Kasım 2011'de kurulmuştu. Şevki Tabib ise heyet başkanlığına Ocak 2016'da getirilmişti.

Hakikat ve Haysiyet Komisyonu, Tunus'ta 2011 yılında devrimle görevden uzaklaştırılan Zeynelabidin bin Ali rejimi ve öncesinde devlet tarafından mağdur edilenlerin haklarının iadesi, sorumluların cezalandırılması ve "ülkenin tarihiyle barışması" amacıyla 2013'te kurulmuştu.

NE OLMUŞTU?

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, pazar günü, Başbakan Hişam Meşişi ve İslamcı Ennahda partisi destekli hükümetini görevden aldı. Meclisi askıya alan ve milletvekili dokunulmazlıklarını da kaldıran Said’in “yolsuzlukla” mücadele gerekçesiyle başsavcılık görevini de üstleneceğini açıkladı ve ülkeyi atayacağı başbakanla birlikte yöneteceğini duyurdu. 

Ordunun da desteklediği Said’in açıklamalarının ardından parlamentoya girmek isteyen Meclis Başkanı Raşid Gannuşi ve beraberindeki bir grup milletvekili askerler tarafından binaya sokulmadı. 

Tunus’ta 2019 yılında bağımsız olarak katıldığı seçimleri kazanarak cumhurbaşkanı olan Anayasa Profesörü Kays Said ile meclisin en büyük partisi olan ve Meclis Başkanlığını da elinde tutan İhvan (Müslüman Kardeşler) çizgisindeki İslamcı Ennahda partisi, uzun süredir anlaşamıyordu.

Cumhurbaşkanının açıklamalarının ardından birçok kentte de kendisine destek veren eylemler yapıldı.

Yaşananları darbe olarak nitelendiren ve aynı zamanda Ennahda Partisinin de başkanı olan Meclis Başkanı Gannuşi ise yaptığı açıklamada “Tunus halkı tiranlık dönemlerine dönmeyi kabul etmeyecektir. Özgürlük tehlike altında olduğu müddetçe yaşamanın bir kıymeti yoktur” ifadelerini kullandı. 

Reuters’ın haberine göre parlamentodaki iki büyük siyasi parti, Tunus’un Kalbi ve El Karama (Onur) Koalisyonu da Cumhurbaşkanının müdahalesini darbe olarak nitelendirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Lübnanlı Komünist Nakhal: İktidarın halkı ikna araçları artık çalışmıyor

SONRAKİ HABER

CFWIJ’den polis şiddetine karşı imza kampanyası: #GüvendeDeğiliz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa