29 Temmuz 2021 10:33

Göçü haberleştiren gazeteciler anlattı: Bilgi alma hakkımız engelleniyor

Sınırdaki muhabirler, yetkililerin sadece "devlete yakınlığıyla bilinen ajanslar" ile bilgi paylaştığını, bağımsız medyanın bilgi alma hakkının engellendiğini söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye'ye sığınan mültecileri takip eden Van’daki gazeteciler bölgede bilgi alma haklarının engellendiğini aktarırken, yetkililerin sadece "devlete yakınlığıyla bilinen ajanslar" ile bilgi paylaştığını belirtiyor. Muhabirler ayrıca insan kaçakçılarının da hedefinde.

Türkiye'ye sığınan Afganlar kamuoyunun gündeminde. Hemen hemen herkes bu konuyu konuşurken journo.com'dan Sıddık Güler sınırda, mültecileri takip eden gazetecilerle konuştu.

Sınırdaki muhabirler, yetkililerin sadece "devlete yakınlığıyla bilinen ajanslar" ile bilgi paylaştığını, bağımsız medyanın bilgi alma hakkının engellendiğini söylüyor. Muhabirler bir yandan da insan kaçakçılarının hedefindeler.

İran üzerinden kafileler halinde Türkiye'ye giren Afgan mültecileri haberleştiren gazetecilerin birçoğu Van merkezli olarak çalışıyor. Bu gazetecilerden biri olan Mezopotamya Ajansı (MA) Van Muhabiri Dindar Karataş, bir yandan insan kaçakçılarının, bir yandan yetkililerin yarattığı zorluklarla başa çıkmak zorunda olduklarını söylüyor.

Haber takibi sırasında karşılaştıkları insan kaçakçıları, kendilerini teşhir eden haberler yapıldığında gazetecileri hedef alıyor. Bu gibi durumlarda çoğu zaman can güvenliği için o bölgeyi terk ettiklerini söyleyen Karataş, sınır hattında haber yaparken korucu ve askerlerin de kendilerini sık sık durdurup valilik izni sorduğunu belirtiyor.

"HABER YAPILIRSA MÜDAHALE ETMEK ZORUNDA KALACAKLAR"

"Bugün herkes mülteci olabilir. Konulara bunu düşünerek yaklaşmak gerekiyor" diyen Karataş, dışarıdan çok sayıda ajans çalışanının Van’a gelip bu geçişleri takip ettiğini, fakat birçok haberin iktidara yakın medyada görmezden gelindiğini şöyle söylüyor:

"Olayın bir de politik boyutu var. Bugün yetkililer geçişlerin neredeyse olmadığını iddia edecek açıklamalarda bulunuyor, ama öyle değil. Türkiye, mültecileri AB ülkelerine karşı alenen bir koz olarak kullanıyor. Yoksa bu kadar yüksek güvenlikli sınırlardan bu insanların geçişlerinin görülmemesi mümkün değildir. Bunların ana akım medya tarafından haberleştirilmemesinin nedeni de budur. Çünkü haber yapılırsa müdahale etmek zorunda kalacaklar, önlemleri artıracaklar. Bugün Van’da bir Birleşmiş Milletler ofisi olmaması da bu yüzdendir."

"SADECE DEVLETE YAKIN MEDYAYA BİLGİ VERİLİYOR"

Van-İran sınır hattında yaptığı haberlerle tanınan bir başka gazeteci olan Arif Aslan, yetkililerin bilgi paylaşımında uyguladığı çifte standarttan şikayetçi. Şöyle diyor Aslan:

"Sınırda yoğun bir geçiş olmasına rağmen devletin şu anki verilerine göre herhangi bir olağanüstü durum gözükmüyor. Örneğin bu konuyla ilgili bilgilerine başvurmak istediğimiz Van İl Göç İdaresi Müdürlüğü bizim gibi tarafsız ve serbest çalışan hiçbir gazeteciye röportaj vermeyi kabul etmiyor. Fakat devlete yakınlığı ile bilinen ajanslar bilgi alabiliyor. Bu ajanslar da daha çok propaganda amacı güttükleri için haberin asıl önemli noktalarının verilmemesi, kamuoyunun doğru bilgi alma hakkını engellerken aynı zamanda durumun vahametini gizliyor."

"EN ÇOK ÇOCUKLARIN DURUMU ETKİLİYOR"

Gazeteci Arif Aslan "insani trajedi" karşısında gazetecilerin işinin daha da zorlaştığını vurguluyor:

"Haber takibi esnasında beni en çok çocukların durumu etkiliyor. En son karşılaştığım ailelerden biri Özbek’ti. Paraları kalmadığı için herhangi bir insan kaçakçısıyla anlaşamıyorlardı ve İstanbul’a kadar yürüyeceklerini belirttiler. Başka bir ailenin çocukları yalınayaktı ve Van’ın kavurucu güneşinde aç susuz yürüyorlardı. Sadece güvenli bir bölgeye ulaşmak için günlerce aç kalıyorlar ve biz bu anlara tanıklık ediyoruz. Bu tam anlamıyla bir insani trajedidir."

"GEÇİŞLER BİR AYDIR YOĞUNLAŞTI"

Uzun yıllardır mültecilerin geçiş güzergâhı olarak anılan Tatvan’da görev yapan Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül Tatvan’daki geçişlerin bir aydır yoğunlaştığına dikkat çekiyor. Aygül, bu nedenle bölgeye çok sayıda gazetecinin gittiğini ve konunun dünya medyasına da yansıdığını belirten Aygül şöyle diyor:

"Gazetecilerin karşılaştığı engeller arasında bu konunun en önemli aktörleri olan insan kaçakçıları da var. Hatta yerel aktörlerin, özellikle kamu otoritelerinin bakış açısı dışarıdan gelen basın mensuplarına karşı biraz daha farklı. Ama genel anlamda sıkıntılar ortak." (MEDYA SERVİSİ)

 {{439005}}

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Şili’de eski öğrenci lideri sol ittifakın devlet başkanı adayı

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri 137. kez arkalarını rektörlük binasına döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa