Muhabirimizi tehdit eden patrona ödül gibi ceza!
Muhabirimiz Umut Yeğin’in şikayetçi olduğu OBA Makarna patronu Musa Özgüçlü hakkında Gaziantep 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi ödül gibi ceza verdi.
Umut Yeğin | Fotoğraf: Evrensel
Fırat TOPAL
Diyarbakır
Pandemi sürecinde Antep’te OBA Makarna işçilerinin ağır çalışma koşullarına ilişkin haber yaptığı için Muhabirimiz Umut Yeğin’e hakaret ve tehditler savuran OBA Makarna patronuna indirimlerle 18 günlük para cezası verildi, mahkeme hükmün açıklanmasını ise geriye bıraktı.
Gaziantep Başpınar 4. Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) bulunan OBA Makarna’da işçilerin çalışma saatleri ve koşulları üzerine haber yapan muhabirimiz Umut Yeğin, geçtiğimiz yıl OBA Makarna patronu Musa Özgüçlü tarafından tehdit ve hakaretlere maruz kalmıştı. Pandemi sürecinde OBA Makarna işçilerinin çalışma saatleri ve koşullarına ilişkin haberin yayınlanmasının ardından OBA Makarna patronu Musa Özgüçlü muhabirimiz Yeğin’i arayarak, “Lan sen savcı mısın, hakim misin kimsin sen? Sen var ya vatan hainisin. Seni süründüreceğim lan. Sen devlet misin! Tehdit mi ediyorum seni, tehdit adam öldürmekle olur! Beni iyi dinle! Sus, sesini kes. Sen eşkıyasın, amacını biliyorum senin, seninle görüşeceğiz, o resmi kaldırma görürsün sana neler yapacağım” şeklinde hakaret ve tehditlere savurmuştu.
Muhabirimiz Yeğin’in şikayetçi olduğu OBA Makarna patronu Musa Özgüçlü hakkında, Gaziantep 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi ödül gibi ceza verdi. Hakaret suçundan beraat eden Özgüçlü, tehdit suçundan ise indirimlerle 18 günlük, 720 TL’lik adli para cezasına çarptırıldı ancak hükmün geriye bırakılması kararı alındı.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ANLAMINDA AĞIRLAŞTIRICI SEBEPLER VARDI
Evrensel’e konuşan Yeğin’in avukatı Ergin Sözen, basın özgürlüğü dikkate alınarak bir yargılamanın yapılmadığını belirterek, karara itiraz ettiklerini söyledi. Sözen, “Bu bir basit tehdit olarak değerlendirildi. Hakaret yönünden beraat kararı verildi. Sarf edilen söz konusu cümlelerin ‘karşı tarafın onur ve haysiyetini kıracak olmadığı’ ifade edildi. Tehdit ve şantajdan da ‘basit düzeyde kaldığı’ gerekçesiyle 1 yılın altında ceza verilip orada da hükmün açıklanması ve geri bırakılmasıyla, ceza ertelenmiş oldu. Burada iki yıl önce yapılan bir yasa değişikliği var, o yasa değişikliği ile getirilen bir usul işletildi” dedi.
‘ESASEN NE BİR MAHKEME NE BİR DAVA GÖRÜLDÜ’
“Esasen ne bir mahkeme ne bir dava görüldü” diyen Sözen, “Her ne kadar savcılıkça bir iddianame düzenlenmişse de ‘basit usul’ dediğimiz bir süreç işletiliyor bu yargılamalarda. Savcı sanığı çağırıyor, diyor ki ‘biz seni suçlu görüyoruz’, sanıkla bir tür pazarlık yapılıyor, cezayı düşüreceği ya da erteleyeceği yönünde. Yani böyle bir durumla çok nitelikli bir yargılama olmamış oldu. Biz de gidip mahkemede kendimizi ifade edemedik. Şimdi itiraz ettik bu karara gerçek bir yargılama yapılması, delillerin gerektiği gibi toplanması ve gerçekten basın özgürlüğü anlamında burada ağırlaştırıcı sebepler olduğunun görülmesi için” dedi.