30 Temmuz 2021 08:55

Tarım Orkam Sen: "Doğanın sahibi değil parçasıyız"

Tarım Orkam Sen, yangın söndürme uçaklarının azlığı ve yetersizliğinin tehlikeyi daha da büyüttüğünü belirterek Bakanlığa ve Orman Genel Müdürlüğü'ne görevini yerine getirme çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KESK’e bağlı Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Sendikası (Tarım Orkam Sen) son günlerde yaşanan orman yangınlarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Tarım Orkam Sen Genel Başkanı Ahmet Keleş, "İktidarın umarsız savurganlığıyla kullandığı uçakların yerine alınması gereken ve hayati öneme sahip yangın söndürme uçaklarının azlığı ve yetersizliği yangınlara müdahale sürecinde iyice belirginleşmektedir. Görevi ormanları koruyup kollamak ve bunun için gerekli tedbirleri almak olan Bakanlık ve Orman Genel Müdürlüğü, yangına etkili müdahale etmedikçe canlılar ve yaşam alanları için oluşan tehlike gün geçtikçe büyümektedir” diye konuştu.

Sendika genel merkezinde yapılan açıklamada konuşan Tarım Orkam Sen Genel Başkanı Ahmet Keleş, "Küresel iklim değişikliğinin, büyük bir kuraklık felaketi ile devam ettiği bugünlerde, ekosistemin en önemli parçası olan ormanlarımız, yaşam alanlarımız ülkemizin dört bir yanında cayır cayır yanmaktadır. Yangının büyüklüğü sadece orman alanları ve içindeki canlılar için değil; orman içinde ve çevresinde yaşayan insanlar için de büyük tehdit oluşturmaktadır” dedi.

"BAKANLIK VE ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ETKİN MÜDAHALE ETMELİ"

Milyonlarca canlının, insan eliyle yaratılan tahribatın bedelini ödemek zorunda kaldığını söyleyen Keleş, "Bilimden ve ahlaktan uzak bir şekilde yapılan açıklamalarda yer almayan ekosistem ile birlikte yüzlerce yerleşim yeri de oluşan felaketle yok olmakta; yaşanamaz hale gelmektedir. Sıklıkla övündükleri ve tüm dünyanın kıskanarak baktığını iddia ettikleri ekonominin gerçek yüzü, yangına müdahale için gerekli olan hava araçlarının yokluğundaki acziyetle ortaya çıkmaktadır. İktidarın umarsız savurganlığıyla kullandığı uçakların yerine alınması gereken ve hayati öneme sahip yangın söndürme uçaklarının azlığı ve yetersizliği yangınlara müdahale sürecinde iyice belirginleşmektedir. Görevi ormanları koruyup kollamak ve bunun için gerekli tedbirleri almak olan Bakanlık ve Orman Genel Müdürlüğü, yangına etkili müdahale etmedikçe canlılar ve yaşam alanları için oluşan tehlike gün geçtikçe büyümektedir” diye konuştu.

Keleş, "Bilim yerine hurafenin, liyakat yerine partizanlığın hakim olduğu teşkilat, görev alanına giren böylesine önemli bir konuda eli kolu bağlı bir şekilde seyretmekten öteye gitmemektedir. Yetersizlikler içerisinde sahaya yollanan emekçiler fedakar çalışmalarının bedelini canlarıyla öderken, teşkilat buradaki eksiklikleri görmek ve tamamlamak yerine acılar üzerinden rant devşirmenin peşine düşmekte, günü hiçbir çözüm üretmeden rutin açıklamalarla geçiştirmektedir. ‘İtibardan tasarruf olmaz’ şiarıyla saraylarında saltanat sürenlerin bunu anlamasını elbette beklemiyoruz” dedi.

"DOĞANIN SAHİBİ DEĞİL PARÇASIYIZ"

Tarım ve Orman Bakanlığına çağrıda bulunan Tarım Orkam Sen Genel Başkanı Ahmet Keleş, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • “Doğal alanların RES, HES, JES, Termik, Nükleer vb. yok edici projelere kurban edilmesinden bir an önce vazgeçilmelidir, doğal alanların tüm canlıların ortak değeri olduğu bilinciyle, turizm, madencilik, ulaşım vb. gibi amaçlarla yandaşlara peşkeş çekilmesi uygulamalarına son verilmelidir.
  • Doğanın sahibi değil parçası olduğumuz bilinci bir politikaya dönüştürülerek kamusal hizmetler buna göre düzenlenmelidir.
  • Güvenlik adı altında baraj yapımı, orman katliamı, yangın çıkarma ve müdahale etmeme gibi kirli savaş uygulamalarına son verilmelidir.
  • Doğanın rant aracı olarak görülmesi anlayışından ve ranta feda edilmesinden vazgeçilmelidir.
  • Orman yangınlarıyla mücadele eylem planları kamuoyuna net bir şekilde açıklanmalı, gerekli ekipman eksiksiz temin edilmeli, bu konuda yapılan ihalelerde şeffaflık ilkesi gözetilmelidir.

"ORMAN YANGINIYLA MÜCADELEDE EMEKÇİLERİN İŞ GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ALINMALI"

  • Orman yangınlarıyla mücadelede görevlendirilecek emekçilerin yıl boyu istihdamı ve iş güvenliği tedbirleri alınarak yaşam koşulları iyileştirilmeli ve daha verimli çalışma ortamı yaratılmalıdır.
  • Sendikalar, çevre örgütleri ve halkın da katılımıyla Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı hazırlanarak ranta açılan ve ormansızlaştırılan alanlar yeniden doğal yapısına uygun şekilde yeşil alana dönüştürülerek ekolojik tahribat giderilmelidir.” (Ankara/EVRENSEL)

{{439050}} 

ÖNCEKİ HABER

Inonu University Rector attacked the text of the "Hippocrates Oath"

SONRAKİ HABER

SES'ten yemek ve beslenme anketi: Kovid-19'la boğuşan sağlıkçılar beslenemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa