SES'ten yemek ve beslenme anketi: Kovid-19'la boğuşan sağlıkçılar beslenemiyor

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasının, sağlık emekçilerinin yemek ve beslenme hizmetlerine dair yaptığı anketin sonuçlarına göre emekçiler aç kalıyor, yemekhaneyi kullanamıyor.

30 Temmuz 2021 07:48
Paylaş

Meltem AKYOL
Ankara

SES, sağlık emekçilerinin yemek ve beslenme hizmetlerine dair yaptığı anketin sonuçlarını paylaştı. Ankete göre sağlık emekçileri beslenme hizmetlerinden memnun değil, aç kalıyor, yemekhaneyi kullanamıyor, cebinden ya da evinden iş yerine yemek taşıyor. Durumun vahim olduğuna dikkat çeken SES, iş yerinde yetersiz ve dengesiz beslenmenin bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekerek beslenmeye ilişkin taleplerinin toplu iş masasına taşınması gerektiğine dikkat çekti.

38 İLDEKİ 322 SAĞLIK EMEKÇİSİ KATILDI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), sağlık emekçilerinin yemek ve beslenme hizmetlerine ilişkin hazırladığı anketin sonuçlarını paylaştı.

15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında elektronik ortamda gerçekleştirilen ankete 38 ilden 322 sağlık emekçisi katıldı. Katılımcıların yüzde 36’sını 30-39 yaş aralığındaki sağlık emekçilerinin oluşturduğu ankete katılanların yüzde 87’si kadrolu sağlık emekçilerinden oluşuyor. Ankete katılarak soruları yanıtlayanların yüzde 47’si hemşire ve ebe.

Anket sonuçlarına dair SES Genel Merkezinde yapılan toplantının açılışında konuşan SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, 2003’te sağlıkta dönüşümle birlikte sağlık alanının piyasalaştığını, pek çok hizmetin özelleştiğini söyledi. Yemekhane hizmetlerinin de bu kapsamda özelleştiğine dikkat çeken Atabey, Kovid-19 pandemisi sürecinde yemeklerle ilgili sorunların daha da ciddi boyuta ulaştığına dikkat çekti.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ YEMEKHANE HİZMETLERİNDEN FAYDALANAMIYOR!

Hazırlanan anketi TİS ve Hukuk Sekreteri Eylem Eroğlu paylaştı.

Eroğlu, sağlık alanında çalışan emekçilerin sağlığının ve iş güvenliğinin, yaptıkları işe göre gerekli besinleri miktar ve kalite olarak yeterince almaları ile mümkün olduğuna dikkat çekti. Eylem Eroğlu, Olağanüstü bir dönem olan pandemi döneminde, sağlık emekçilerinin beslenme ve yemekhane hizmetlerinin memnuniyet durumunu değerlendirmek için bir anket hazırladıklarını söyledi.

Ankette yer alan verileri paylaşan Eroğlu, sağlık hizmetlerinden hiç yararlanmayanların oranının yüzde 17 olduğunu belirtti. Eroğlu, “Her gün yemeğe giden sağlık emekçilerinin oranı yüzde 36, nöbetlerde öğlen ve akşam yemeğe gidenlerin oranı yüzde 20, yemeğin olmamasından ya da hizmetin kötü olmasından kaynaklı gitmeyenlerin oranı yüzde 6’dır. Sağlık emekçilerinin yemek ve yemekhaneleri kullanım oranları her çalışma şeklinde yetersizdir. Yemek hizmetlerini hiç kullanmayanların oranı yüzde 24’lerde iken nöbetsiz çalışanlar da dahi yemek hizmetlerinden faydalanma oranı en yüksek yüzde 36 olarak tespit edilmiş olup sağlık emekçilerinin yemekhane hizmetlerinden yeterince faydalanmadığını söyleyebiliriz” dedi.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ: ALIM GÜCÜMÜZ DÜŞTÜ, HASTANE YEMEKLERİNE MAHKUM OLDUK

Ankete katılan sağlık emekçilerinin "Sağlık ihtiyacımızı karşılayacak, daha besleyici menüler çıkmalı. Yıllardır yemek hizmeti ile ilgili çalışmalar yapılıyor ama istenen düzeye çıkılamadı. İdareyle sık sık görüşmeler yapılsa da biraz düzelip sonra tekrar aynı vasat düzen devam etmekte. Kullanılan yağ çeşitleri mide rahatsızlıkları yaptığından çoğu kişi yemek yemiyor. Uzun süre hastane yemeği yemedim ama artık bütçemiz zorluyor. Alım gücümüz düştü" dediğini aktaran Eroğlu, ankete katılan sağlık emekçilerinin verdiği yanıtlardan, “Sağlık emekçilerinin yemek hizmetlerinin niteliğinden, çeşitliliğine ve hijyenine yönelik görüşlerinin olumlu olmadığı ve insanüstü gayretle nitelikli sağlık hizmeti üreten sağlık emekçilerinin yemek ve beslenme anlamında nitelikten çok uzak bir hizmet aldıkları” sonucunu çıkardıklarını söyledi.

"BESLENME HİZMETLERİ KAMU TARAFINDAN SUNULMALI"

“Bu sonuçları yorumladığımızda yemek ve beslenme hizmetleri sunumunun özel sektöre devredilmesinin ve özel sektörün pandemi süresince idari ve cezai yaptırımlardan ve iş kazasına ilişkin sorumluluklardan kaçınmak için önlemler konusunda görece özenli davrandığı fakat sağlık emekçilerinin artan beslenme ihtiyacına karşı duyarsız kalındığını gözler önüne sermiştir. Pandemi öncesinde de sektörde adeta tekelleşen belirli yemek firmaları tarafından yetersiz ve nitelikten çok uzak bir biçimde sunulan yemek ve beslenme hizmetleri sağlık emekçilerinin ağır çalışma koşullarının ihtiyacını karşılamaktan çok uzaktır” diyen Eroğlu, pandemi döneminin özel sektör eliyle sürdürülen yemek ve beslenme hizmetlerinin eskiden olduğu gibi kamu tarafından sunulmasının zorunluluğu gösterdiğine dikkat çekti. Eroğlu, yemek ve beslenme taleplerinin toplu iş masasına taşınması gerektiğine dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

Tarım Orkam Sen: "Doğanın sahibi değil parçasıyız"

SONRAKİ HABER

İmamoğlu: Hacı Bektaş Veli’nin 750. vefat yılında yapılacak etkinlikler ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa