HDP'li Sancar: İktidarın nefret ve tahrik dili bu katliamın başlıca sorumlusudur

HDP Eş Genel Başkanları ve MYK üyeleri Konya’daki saldırının ardından toplandı. Açıklama yapan Mithat Sancar: İktidarın nefret ve tahrik dili bu katliamın başlıca sorumlusudur.

30 Temmuz 2021 17:35
Son Güncellenme Tarihi: 30 Temmuz 2021 22:45
Paylaş

Konya’da Karslı Kürt aileye yönelik gerçekleştirilen saldırının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Acil koduyla” toplandı. HDP Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin toplantısının devam ettiği sırada HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar açıklama yaptı. 

HDP Genel Merkezinde gerçekleşen basın toplantısında konuşan Sancar, saldırının sorumlusunun iktidarın nefret ve tahrik dili olduğunu söyledi. Yarın bir heyetle birlikte Konya’da olacağını söyleyen Sancar, “Bütün demokrasi güçlerini, muhalefet güçlerini de oraya bekliyoruz” dedi.

Sancar şöyle devam etti:  

“İktidarın nefret ve tahrik dili bu katliamın başlıca sorumlusudur. Bu iktidar uzun süredir, HDP’yi, HDP üzerinden Kürtleri hedef gösteren nefret dilini yoğun bir şekilde kullanmakta ve katliam politikalarına zemin hazırlayacak açıklamalar yapmaktadır.”

“Bu dil, bu zihniyet, bu politika, bu ülkede ortak yaşamı zehirleyen, ortak ve eşit yaşama dinamit koyan bir zihniyetin ürünüdür”

“Ortada bir kaos planı olduğunu Deniz Poyraz yoldaşımız katledildiği gün de söyledik. İktidarın kendi içinde veya devletin çeşitli güçleri arasında devam eden çekişmelerin Kürt halkı üzerinden bir kaos planına dönüştürülmek istendiği konusunda uyarılarda bulunduk. Başta muhalefet partileri olmak üzere bütün demokrasi güçlerine çağrıda bulunduk. Durumun ciddiyetini her zeminde anlatmaya çalıştık."

“Daha geçtiğimiz günlerde Afyon’da, Ankara’da ve Konya’da benzer ırkçı saldırılar yaşandı. Bütün bu saldırıların Deniz Poyraz’a yapılan saldırıların devamı olduğunu söyledik. İktidar bu saldırılan önüne geçecek tedbirler almak yerine saldırılara zemin hazırlayan tutumuna devam etti. Bir kez daha söylüyoruz, bu saldırıların esas sorumlusu iktidar.”

"MUHALEFET PARTİLERİNDEN ETKİLİ BİR TUTUM GELMEDİ"

Saldırının bütün demokrasi güçlerine ve muhalefet partilerine dönük olduğunu söyleyen Sancar, “Bize yönelik görülen saldırılar demokrasi güçlerinin tamamına yöneliktir. Ortada ciddi bir tahrik ve çatışma politikası vardır. Ne yazık ki ortak geleceğimizi tehdit eden bu zehirli politikalara karşı muhalefet partilerinden etkili ortak tutumun gelmediğini söylemek zorundayız. Artık zamanımız kalmadı.

Biz HDP olarak Kürt halkına yönelen bu saldırıları göğüslemek için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz. Bugün şimdi bütün muhalefet partilerine, bütün demokrasi güçlerine çağrıda bulunuruz, sadece kınama, baş sağlığı mesajları yetmez. Yan yana durarak bütün planları boşa çıkarmak için daha etkili bir ortak tavra ihtiyaç vardır. Gelin bu nefret politikalarına, bu katliamcı planları birlikte durduralım" dedi.

KONYA’YA ÇAĞRI

Yarın bir heyetle birlikte Konya’da olacağını söyleyen Sancar, “Bütün demokrasi güçlerini, muhalefet güçlerini de oraya bekliyoruz” dedi.

"Yarın benimle birlikte geniş bir heyet Konya’da olacaktır. Bütün muhalefet partisi liderlerine ve demokrasi güçlerine de aynı çağrıyı yapıyoruz onları da yarın Konya’ya bekliyoruz. Hep birlikte ortak eşit yaşamı savunma kararlılığını göstermeye davet ediyoruz. Biz kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz. Kürt halkının bütün haklarını yaşam hakkı başta olmak üzer savunmaya devam edeceğiz. Bu konuda hiç kimse en ufak bir korkuya ürkekliğe kaygıya tereddüde kapılmasın. Buradayız gücümüz faşizmi durdurmaya, ırkçılığı yenmeye yeter. Hep birlikte ama hep birlikte yeter dersek en kısa zamanda bu nefret ve katliam planlarını durdurabiliriz. O nedenle tekrar çağrımızı yineliyoruz. Yarın Konya’da buluşalım, ırkçılığa, nefrete, demokratik ortak yaşama karşı bu saldırıları birlikte mutlaka boşa çıkaracağız. Bizler orada olacağız bütün demokrasi güçlerini muhalefet liderlerini de oraya bekliyoruz. 

Bu saldırıların ırkçı bir temele dayandığını, iktidarın ayrımcı ve ırkçı politikalarından cesaret aldığını, beslendiğini gizlemeye kalkarsa, iktidar politikalarına ortak olmuş demektir. Bunlar öyle kişisel husumet, kişisel çıkar, münferit öfke ile açıklanabilecek olaylar değildir. Tersine sistematik bir planın adım adım hayata geçirilen vahşi uygulamalarıdır. Hep birlikte yeter diyelim faşizme ve ırkçılığa hep birlikte dur diyelim eşit demokratik yaşamı hep birlikte savunalım.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de koronavirüs | Son 24 saatte 22 bin 83 yeni vaka, 69 can kaybı

SONRAKİ HABER

Konya’daki ırkçı katliama tepki yağdı: İktidar suç ortağıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa