Van’da çocuk acil servisinde doktor sıkıntısı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi çocuk acil servisinde tek doktor hizmet veriyor, sadece hayati tehlikesi olan hastalar kabul ediliyor.
Van | Fotoğraf: Evrensel
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi çocuk acil servisinde doktor olmadığı için hastalar servisin kapısından tedavi edilmeden geri çevriliyordu. Yeni görevlendirmelerle servis tekrar açılırken, tek doktor ile sadece hayati tehlikesi olan hastalar kabul ediliyor. Hastane yönetim ile görüşen SES Van Şube Yöneticisi Bilal Dalga, 5-6 asistanın iş yükünü kaldıramadığını söyledi.
Van Hakkari Tabip Odası daha önce hastanenin pediatri anabilim dalında asistan hekim sayısının yetersizliğini gündeme getirmişti. İki gündür çocuk acil servisinde doktor olmadığı için hastalar “Doktor yok başka hastaneye gidin.” denilerek hasta girişleri yapılmadan hastanenin kapısından geri çevriliyor. Durumu şikayet etmek için hastane başhekimliğine başvuran hasta yakınlarına ise herhangi bir çözüm yolu sunulmuyor. Kentte üniversite hastanesi dışında Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi de hizmet vermesine rağmen hasta yoğunluğunun önüne geçilemiyor. Hastanelerde yalnızca Van’daki hastaların değil Bitlis, Hakkari gibi çevre illerden gelen hastaların muayene ve tedavi ihtiyaçları karşılanmaya çalışılıyor. Yaşanan bu yoğunluk hastanenin ve çalışan personel sayısının yetersiz kalmasına neden olurken halkın sağlık hizmetlerine erişimini zor bir hale getiriyor.
5-6 ASİSTAN İŞ YÜKÜNÜ KALDIRAMIYOR
Hastane yönetimiyle görüşen SES Van Şube Yöneticisi Bilal Dalga, “Her üniversite hastanesinde olduğu gibi çocuk acil polikliniklere asistan arkadaşlar bakıyor. Burada özellikle son dönemde çocuk acil servisinde asistanların sayıları gittikçe azaldı. Normalde acil serviste 15’in üzerinde asistan olması gerekirken şuan 5 ile 6 asistan var. Hem çocuk poliklinikleri hem de birkaç tane çocuk servisi ve çocuk yoğun bakımına sadece bu arkadaşlar bakıyor. Ve ayrıca 24 saat açık olan çocuk acil servisine de sadece bu arkadaşlar bakıyor. Doğal olarak sayıları azalınca bu kadar iş yoğunluğuna yetişemediler. Zaten hocalarda genelde sahaya inmiyorlar, bütün iş yükü asistanlara kalıyor. Onlarda haklı olarak yetişemedikleri için bakmama kararı aldılar” dedi.
3 DOKTOR GÖREVLENDİRİLDİ
Hastane yönetimi ile yaptığı görüşmeyi aktaran Dalga, “Hastanenin Başmüdürü ile görüştüm. Sağlık müdürlüğünden 3 tane hocanın görevlendirildiğini ve bugün tekrar çocuk acilin açıldığını söyledi bana. Ekstra sağlık müdürü ile görüşme olacak. Pazartesiden beri kapalıydı çocuk acil servisi, insanlar geçekten mağdur oluyordu. Gerçekten sıkıntılı bir süreç çocuklar için. Özelikle son 3-4 aydır şebeke sularından dolayı Van genelinde aşırı rahatsızlanan çocuklar oluyor. Bu olaydan dolayı da çocuk acil servisleri çok kalabalık” diye konuştu.
Öte yandan hastanenin çocuk acil servisi açılırken, tek doktorun görevlendirildiği görüldü. O doktor ise hayati tehlikesi olan hastaları kabul ediliyor.
USÜLSÜZ GÖREVLENDİRMELERE SON VERİLSİN
Aile hekimi asistanlarına çocuk acil nöbeti yazılıyor. TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu, konuyla ilgili Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi asistan hekimlerine dönük baskılara ve usulsüz görevlendirmelere son verilsin!” çağrısı yaptı. Söz konusu paylaşımda Yataklı Tedavi Kurumlar İşletme Yönetmeliği 42’nci maddesinde geçen “Branş nöbetlerini üstlenen klinikler o dalın acil hizmetlerini de ifa ederler” ifadesine dikkat çekildi.
Konuyla ilgili ulaştığımız hastanede telefonumuz bir yetkiliye bağlanmadı. (Van/EVRENSEL)