Orman ve kıyıların yağmalanmasının önü açılırken muhalefet ret oyu vermemiş
TBMM'den geçen ‘Turizmi Teşvik Kanunu’ ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ oylamasına muhalefet partilerinden çoğu ismin katılmadığı ortaya çıktı.
Fotoğraf: AA
Meclisten 17 Temmuz’da geçen "Turizmi Teşvik Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" oylamasına muhalefet partilerinden çoğu isimin katılmadığı öğrenildi.
Diken’den Ayşegül Kasap'ın haberine göre AKP ve MHP’lilerin yanı sıra İYİ Parti’den oylamaya katılan tüm isimler ‘kabul’ oyu verdi. 284 ‘kabul’ oyuna karşı CHP ve HDP’nin toplam 50 ‘ret’ oyu yetersiz kaldı. CHP’nin çoğu milletvekili oylamaya katılmadı. Mecliste dört sandalyesi bulunan Türkiye İşçi Partisinden de oylamaya gidip ‘ret’ oyu veren kimse olmadı.
İYİ Partiden oylamaya katılan tüm isimler ‘kabul’ oyu verdi.
İYİ Parti’de kabul oyu verenler şöyle:
- Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu,
- Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş,
- Denizli Milletvekili Yasin Öztürk,
- Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli,
- Eskişehir Milletvekili Ersan Kabukcuoğlu,
- Isparta Milletvekili Aylin Cesur,
- Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı,
- Kayseri Milletvekili Dursun Ataş,
- Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan,
- Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş,
- Samsun Milletvekili Erhan Usta, Samsun Milletvekili Bedri Yaşar,
- Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan,
- Aksaray Milletvekili Ayhan Erel.
HDP’den de birçok isim oylamaya katılmadı.
KARAR YETKİSİ ERDOĞAN’A VERİLDİ
‘Turizmi Teşvik Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ 17 Temmuz’da Meclis’te 284 kabule karşı 50 ret oyuyla geçti. Kanun 28 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Kanuna göre, kültür ve turizm gelişme bölgeleri dışında kalan orman arazileri ‘kamu yararı’ kapsamında turizm yatırımcılarına açılabilecek. Yatırıma açılacak bölgenin yeri ve sınırlarına ise Cumhurbaşkanı karar verecek. Belirlenen alanlardaki bütün devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek.
ÇED RAPORU ŞARTI KALDIRILDI
İşleyişte belediyelerin bypass edildiği kanuna göre milli parklar içinde konaklama tesisi kurma ve yat limanı tesislerinin ruhsatlandırılma yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığına verilecek. Bunun yanı sıra tesis kurulacak alanlarda Çevresel Etki ve Değerlendirmesi (ÇED) raporu aranmayacak. (HABER MERKEZİ)