03 Ağustos 2021 07:41

Aşı tedarikinde sıkıntı yaşanıyor, randevusu olanlar bile hastaneden geri dönüyor

Sağlık Bakanı Koca’nın ‘aşı sevkiyatında sıkıntı olacak’ açıklaması etkisini göstermeye başladı. BioNTech aşısı için randevu alanlar aşı yokluğu nedeniyle geri dönüyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Koronavirüs salgınında vakalar ve can kayıpları yeniden artarken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘önümüzdeki günlerde aşı sevkiyatında sıkıntı olacak’ açıklaması etkisini göstermeye başladı. Aşı tedarikinde yaşanan sıkıntı nedeniyle BioNTech aşısı için randevu alanlar aşı yokluğu nedeniyle geri dönüyor. 

Ellerinde aşı olmadığı için randevusu olanları geri göndermek zorunda kaldıklarını belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Üyesi Dr. Emrah Kırımlı, "Canımızı dişimize taktık aşı yapıyoruz. Ama aşı gelmeyince böyle kala kalıyoruz” dedi. İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Dr. Osman Küçükosmanoğlu ise aşılamanın hızlı ve yaygın bir biçimde yapılması gereken bir dönemde yaşanan aksamanın ciddi bir sorun olduğunu söyledi. 

"PERŞEMBE GÜNÜ BİZİ KAOS BEKLİYOR"

TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Dr. Emrah Kırımlı, geçen hafta aşıyla ilgili aksaklıklar yaşandığını ama bu hafta pazartesiden itibaren ellerinde aşı olmadığını söyledi. Hastaların randevularının iptal edildiğini ve randevuların perşembe gününe kaydırıldığını dile getiren Kırımlı “Hastalara bildirim de yapılmadı. Yaşlı insanlar bunlar, randevuları iptal edilmiş haberleri yok. Bilmiyorlar geliyorlar, biz de de aşı yok, yapamıyoruz” dedi. ASM’lerde aşı olmadığını ve Perşembe günü aşıların ellerine ulaşmasını umut ettiklerini dile getiren Kırımlı “Pazartesi, Salı ve Çarşamba’nın randevuları Perşembe’ye aktarılırsa perşembe günü bizi bir kaos bekliyor” dedi. 

"AŞI BİR NİMET AMA YOK"

Devlet hastanelerinde de aşı olmadığını söyleyen Kırımlı, "Hafta sonu ASM'lerden aşıları devlet hastanelerine götürdüler ama sorun çözülmedi. Aşı olsaydı, biz üç ay önce aşılamayı bitirmiş olurduk.  TTB Aile Hekimleri Kolu olarak ‘aşı nerede?​’ diye kampanyalar yaptık. Ama ne yazık ki aşı gelmedi. Canımızı dişimize taktık aşı yapıyoruz, insanları aşıya ikna etmeye çalışıyoruz ama aşı gelmeyince de böyle kala kalıyoruz. Köylerine gidecek olanlar var 'şimdi ne yapacağım' diye soruyor. İnsanlar da korkuyor. Salgın yoğunlaşmışken aşı bir nimetti. Ama elimizde yok" dedi.

Sözde Haziran’da 30 milyon, Temmuz’da 30 milyon BioNTech aşısının geleceğinin söylendiğini belirten Kırımlı “Hani nerede aşı? Yaşanan sıkıntı nedeniyle biz çaresiz hastalarla karşı karşıya geliyoruz. Eğer söylenen rakamlarda aşı gelseydi Türkiye çift doz aşıda yüzde 60’a ulaşırdı” ifadelerini kullandı. 

"SÜREÇ UZARSA SIKINTI BÜYÜR"

Sağlık Bakanı’nın BioNTech aşısının teminiyle ilgili sıkıntı olduğunu ama çarşambadan itibaren bu sorunun çözüleceğini söylediğini hatırlatan İTO Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu, "Hastalar randevu alamadı, randevu alanlar geri döndüler. Randevusuz aşılamada da iptal edildi. Hem ASM’ler hem de hastanelerde sorun yaşanıyor” dedi.  Ülke çapında olduğu gibi İstanbul'da da aşı tedarikiyle ilgili sorun olduğu bilgisini veren Küçükosmanoğlu  “Umarım Çarşamba günü çözülür. Bakanlığın daha önceki sözlerinde de sıkıntılar oldu. Bir, iki günlük bir problem her aşamada olabilir, umarım uzamaz. Uzarsa sıkıntı büyük olur. Çünkü aşılamanın hızlı ve yaygın bir biçimde yapılması gereken bir dönemdeyiz" dedi. Kampanyalarla, duyurularla insanları aşı olmaya çağırırken bu tür aksaklıkların aşılama hızı ve oranını etkileyeceği uyarısında bulunan Küçükosmanoğlu “ Delta varyantına karşı ikinci doz BioNTech aşısı mutlaka gerekli” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de 30 gün boyunca ormanlara giriş yasaklandı

SONRAKİ HABER

Milli jimnastikçi Ferhat Arıcan, bronz madalya kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa