Sağlık emek ve meslek örgütleri: Toplumsal bağışıklık için tedirgin olma, aşı ol
Sağlık emek ve meslek örgütleri yaptıkları açıklamada, "tedirgin olma, aşı ol" çağrısı yaptı.
Fotoğraf: Evrensel
Sağlık emek ve meslek örgütleri, pandemide gelinen nokta ve toplumsal bağışıklığa ilişin basın açıklamasında bulundu.
Aşıların Delta varyantı karşısında ağır hastalık ve hastalık belirtilerinin ortaya çıkışında önemli ölçüde koruyucu etkisini sürdürdüğüne dikkat çeken SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey aşılama hızının artırılması gerektiğini vurguladı.
Sağlık Bakanlığının aşılama konusunda üzerine düşen sorumlulukları yeterli ve doğru yapmadığını vurgulayan Atabey, “Sağlık emek ve meslek örgütleri olarak aşılamanın hızla yaygınlaştırılması için halkımızın bize olan güvenini bilerek, bilimsel bilgiler ışığında toplumu aşılanmaya çağırıyoruz” diye konuştu. Atabey, aşılanma çağrısını güçlendirebilmek için Arapça ve Kürtçe bildiriler hazırladıklarını belirterek, “Toplumsal sorumluluğumuz geri yaşamak ve yaşatmak istiyorsan tedirgin olma aşı ol diyerek tüm toplumu aşılanmaya çağırıyoruz. Biz aşıya güveniyoruz siz de güvenin” diye konuştu.
"TOPLUMSAL SAĞLIK POLİTİKALARI OLUŞTURULMALI"
TTB, SES, Dev Sağlık İş ve Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği tarafından yapılan ortak açıklamada konuşan SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, “Dünyada ve Türkiye’de bulaşmayı kontrol altına almayı hedefleyen bütüncül halk sağlığı politikalarının olmaması ve var olan önlemlerin de gevşetilmesi, daha bulaşıcı olan endişe verici varyantların dolaşımı, toplumsal hareketlilikteki üst düzeyde artış, adaletsiz aşı dağılımı nedeniyle çok sayıda insanın hâlâ SARS-CoV-2 infeksiyonuna açıktır. Salgın halen hızla yayılırken çok daha bulaştırıcı olduğu bilinen Delta türü ise hâkim tür olma yolunda hızla ilerlemeye devam etmektedir” diye konuştu.
Atabey, yapılan bilimsel analizlerin delta varyantının bulaşma hızının oldukça yüksek olduğunu gösterdiğini belirtti. “Bulaşma şeklinde değişim, aşılama kampanyalarının etkinliği ve daha bulaşıcı veya bağışıklamadan kaçma özellikli varyantların ortaya çıkışından etkileneceği için zamanında ve tam bir gözlem bu değişimleri izleyebilmek için çok önemlidir. Sağlık otoriteleri bu durumu izlemek, kamuoyunu bilgilendirmek ve toplumsal sağlık politikaları oluşturmak zorundadır” dedi.
AŞI, DELTA VARYANTINA KARŞI KORUYUCU ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR
Atabey, “Aşıların özellikle tüm dünyada artış gösteren Delta varyantı karşısında etkinlik ve etkililiğine bakıldığında ise kısmen azalma olsa da ağır hastalık ve hastalık belirtilerinin ortaya çıkışında önemli ölçüde koruyucu etkisini sürdürdüğü görülmektedir. Bu nedenle aşılama hızı artırılmalıdır. Aşı karşıtlarının bilimsel tutarlılıktan uzak açıklamaları ve aşı karşıtı kampanyalarla halkımızın kafası karıştırılmış, vaka artışlarına rağmen aşılamada gerekli hız ve yaygınlık sağlanamamıştır. Sağlık Bakanlığı ve iktidarın aşı tereddütlerini ortadan kaldıracak herhangi bir politikası ve istekliliği de ne yazık ki görülmemektedir” diye konuştu.
“ŞEFFAF BİLGİ PAYLAŞIMI TOPLUMDAKİ AŞI TEREDDÜTÜNÜ AŞABİLİRDİ”
Toplumsal bağışıklık için varyantların etkileri ile birlikte ülke nüfusunun en az yüzde 75'nin çift doz aşı olması gerekirken ülkedeki çift doz aşı olanların oranı yüzde 32 seviyesinde kaldığını söyleyen Atabey, “Son günlerde ise hastanelerden ve ASM'lerden Biontech aşı randevusu olup da aşı yok diye aşılanmadan geri dönenler olduğunun bilgisi daha sık duyular olmuş ve Sağlık Bakanı da durumu açıklama ihtiyacı duymuştur. Aşı eşitsizliğini ortadan kaldırarak aşılamanın hızla yaygınlaştırılması insanları bu salgından koruyacak ve yeni endişe verici varyantların ortaya çıkmasını engelleyecek en önemli araçtır. Aşılama başladıktan sonra aşı yan etkilerinden aşıların etkililiği konusunda önümüzü görmemizi sağlayacak veriler, hastalığa yakalanan aşılı ve aşısızların oranı, hastalığın seyri hakkında şeffaf bilgi toplumdaki aşı tereddüdünü aşabilir; aşı karşıtlarının bilgi çarpıtarak oluşturduğu orta çağ anlayışını yok edebilirdi” dedi.
“BİZ AŞIYA GÜVENİYORUZ, SİZ DE GÜVENİN”
Atabey, “Sağlık emek ve meslek örgütleri olarak aşılamanın hızla yaygınlaştırılması için halkımızın bize olan güvenini bilerek, bilimsel bilgiler ışığında toplumu aşılanmaya çağırıyoruz. Çağrımızı güçlendirebilmek için topluma yönelik Arapça ve Kürtçe bildiriler, sağlık emekçilerine yönelik de aşılamada halkı bilgilendirmeye yönelik cep broşürü hazırladık. Aşılama oranlarının bölgeler arasında eşitsizliğinin giderilmesi, aşı tedarikinde, lojistiğinde ve uygulanmasında yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması, tüm dezavantajlı grupların öncelikli aşılama kapsamına alınması hayatidir. Hazırlamış olduğumuz bildirilerin yaygın bir şekilde ve hızla dağıtımının yapılması için tüm kamuoyunun desteğini bekliyoruz. Biz aşıya güveniyoruz siz de güvenin” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)