03 Ağustos 2021 12:14

Kadınlar, Şengal'de Ezidilere yönelik katliamın 7. yıl dönümünde açıklama yaptı

HDP Kadın Meclisi, IŞİD’in 3 Ağustos 2014'te Şengal’de Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği katliamın 7. yıl dönümünde Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda açıklama yaptı: Türkiye katliamı tanımalı.

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Diyarbakır'da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, İŞİD'in Ezidilere yönellik katliamın 7'inci yılında açıklama yaptı. HDP Diyarbakır milletvekili Remziye Tosun, Şengal’de binlerce Êzidî’nin katledildiğini ve göç ettirildiği söyledi. Tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan bu katliamın adeta bir kırım olduğunu belirten Tosun, “Sistematik cinsel işkenceye maruz kalan Êzîdî kadınlar, ‘Savaş Ganimeti’ olarak köleleştirildi, kurulan köle pazarlarında erkeklere satıldı. Şengal’de kurdukları kadın meclisleri ile kadın iradesini örgütleyen Êzîdî kadınlar, başta ezilen kadınlar olmak üzere dünya halklarına umut oldu. Avrupa Parlamentosu tarafından ‘Êzîdî Soykırımı’ olarak tanınmış ve uluslararası kuruluşlar da hazırladıkları raporlarda katliam için ‘İnsanlığa karşı işlenmiş suçlar’ kapsamında yer vermişti; fakat buna rağmen Türkiye’deki iktidar tarafından tanınmak bir yana Şengal Katliamı halen kınanmamıştır. 3 Ağustos gününün, “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” ilan edilmesi için çağrımızı tekrarlıyor ve ölüm karanlığına karşı ellerini güneşe uzatan Êzîdî kadınların direnişini ve mücadelesini selamlıyoruz” dedi.

ŞENGAL’E YÖNELİK SALDIRILARA SON VERİLMELİ

HDP Batman milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, katliamın üzerinden 7 yıl geçmesine hâlâ yüzlerce Êzidî’den haber alınamadığını belirterek, Şengal’e yönelik katliam girişimlerinin devam ettirilmeye çalışıldığını ifade etti. Türkiye’nin katliamı tanıması gerektiğini söyleyen Başaran, Şengal’e yönelik saldırılara son verilmesi çağrısında bulundu. Başaran, “Kadınlar bir daha karanlık güçlerin yaşamlarına, bedenlerine, inançlarına ve kimliklerine saldırmalarına izin vermeyecek. Bizler de bu mücadelenin yanında olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Katliamın tanınması için Feleknas Uca’nın verdiği önergenin derhal işleme alınmasını istiyoruz. Ya bu katliamın karşısında duracaklar ya da yanında olacaklar. Bir seçim yapmak zorundalar. Şengal’e yönelik saldırılara son verilmeli; Türkiye, katliamı tanımalıdır” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Ülkemizi derhal yeni iklim krizlerine hazırlamaya başlamamız lazım

SONRAKİ HABER

Uşak'ta 2 noktada çıkan orman yangını kontrol altında: 8 hektar alan yandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa