Marmaris ve Milas belediye başkanları: Hiçbir yakarışımıza kulak verilmiyor
İktidar, yangın bölgesindeki belediye başkanlarının yardım çağrılarına yanıt vermezken bir de belediyeleri suçluyor. İktidarın yalnız bıraktığı belediye başkanları Evrensel’e konuştu.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat (solda) ve Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay (sağda) | Fotoğraflar: @MuhammetTokat48/Twitter, @oktaymehmet48/Twitter
Şerif KARATAŞ
İstanbul
Günlerdir devam eden Akdeniz ve Ege’deki yangınlara müdahale edilemiyor. Her yeni gün, her yeni saatte başka bir bölgede yangın çıkıyor. İktidarın envanterindeki yangın söndürme materyalleri yetersiz kalırken yanan bölgelerin belediye başkanları günlerdir, "Havadan müdahale şart. Helikopter ve uçak şart" diye çağrı yapıyor. Ancak, belediye başkanlarının çağrıları karşılıksız kalıyor.
Ormanlık alanın engebeli olması nedeniyle karadan müdahalenin oldukça güç olduğu bölgelerin belediye başkanları, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ve Milas Belediye Başkanı Başkanı Muhammet Tokat Evrensel’e konuştu. Belediye başkanları “hiçbir sözümüz dinlenmiyor, hiçbir yakarışımıza kulak verilmiyor” diye isyan etti.
12 BİN HEKTARLIK ALAN YANDI
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, ilçedeki yangınla ile ilgili şu bilgiyi verdi: “Yanan yerler coğrafi olarak sık ormanlık alanlar. Büyük kısmında karasal ulaşım oldukça zor. Dolayısıyla zaten bu kadar geniş alana yayılmasının sebebi de o oldu. Sadece havadan yapılan müdahalelerle söndürülmeye çalışıldı. Havadan müdahale oldu. Ancak maalesef yeterli gelmedi ki bu kadar büyük alana yayıldı. 12 bin hektarı üzerinde bir alanımız halihazırda yanmış durumda.”
Şimdiye kadar bir kez Kültür ve Turizm Bakanının bir kez de Tarım ve Orman Bakanın düzenlediği toplantıya katıldıklarını belirten Oktay, “Biz her platformda dile getiriyoruz: Uçak ve helikopter. Biz yangın konusunda buradaki diğer kurumlarımızla bugüne kadar koordineli ve uyum içinde çalışmaya özen gösteriyoruz. Burada en öncelikli ihtiyacımız havadan gerek uçak gerek helikopterle yapılacak müdahalelerdi. Maalesef bu konuda yeterli olamadık. Buradaki esas sorun o” ifadelerini kullandı.
‘AYRIŞMAYA DEĞİL, BİRLEŞMEYE İHTİYACIMIZ VAR’
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin orman yangınlarının sorumluluğunu belediyeye atmasını doğru olmadığını belirten Oktay şunları söyledi: “Yanan yerlere baktığımızda ormanlık alanlar. Böyle bir kriz ve böyle yangın döneminde kurumların kalkıp birbirine karşı suçlamalarda bulunması, hele hele üst düzey insanların bunu yapması hiç doğru değil. Bizim ayrışmaya değil, birleşmeye ihtiyacımız olduğu yerde sayın bakanın bu açıklamasını doğru bulmuyorum. Marmaris Belediyesi olarak gerek orman müdürlüğümüz gerekse de milli parklar müdürlüğümüz ile imkanlarımız doğrultusunda sürekli destekleyici, her türlü çalışmada, uyum içerisinde gitmeye özen gösteriyoruz. Ama Sayın Bakan’ın açıklaması maalesef doğru değil. Şu doğru: Yerleşim yerlerindeki yangınlarını müdahale etme sorumluluğu belediyenin itfaiye teşkilatınındır. Ancak yangın yerleşim yerlerine ormandan geliyor. Evden, konuttan çıkıp da ormana sirayet etmiş bir yangın değil, ormandaki yangın evlere sirayet etmiş.” Oktay, yetkilere çağrısı da, “Mümkün olduğu kadar daha çok hava desteği” dedi.
‘HAVA DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR’
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Belediyeler olarak bizim resmi kurumlarla, bakanlıklarla da koordinasyonumuzda bir sıkıntımız yok. Ama hiçbir sözümüz dinlenmiyor, hiçbir yakarışımıza kulak verilmiyor. Sabahleyin (Dün sabah) buraya Orman Genel Müdür Yardımcısı geldi, ben bugün bu yangın sönecek diye, akşamdan tertibat alındı, ormancılarımızla, resmi kurumlar, şirketler, itfaiye ile biz çok dar alanda bu yangını öldürdük. Sabahleyin saat 6 civarında aydınlanmaya başladı. Ve yangın ölmek üzereydi. Orman Genel Müdür Yardımcısı geldi, dedim ki, ‘Şu tokadı vuralım öldürelim, insanları mutlu bir haber verelim’ dedim. ‘Havadan müdahaleye gerek yok. Helikopter işe yaramaz’ dedi. ‘Siteler var, termik santral var’ dedik, ‘Hiçbir şey yok’ dedi. Şu an cehenneme döndü burası. Sabah ölmek üzere olan yangın yeniden yanıyor. Şu anda helikopterleri gönderdiler, ama iş işten geçti. Helikopterler bu saatten sonra bize yaramaz. Sabah saatlerinde bize çok yararlı olurlardı. Şimdi rüzgârda var. Rüzgârın etkisiyle etrafa yayılıyor. Bizim daha çok hava desteğine, uçağa ihtiyacımız var.”
‘ORMAN BAKANI ÖNCE ORMANI KORUSUN’
Bakan Pakdemirli’nin orman yangınlarının sorumluluğunu belediyelerde olduğu açıklamasını hatırlattığımız Tokat, “Bu yangın orman yangını ve bu yanan yerler, boşaltılan yerler orman içindeki köyler. Ormandan yangın öyle bir şiddetle geliyor ki, ‘atom bombasından daha tesirli diyorlar’ uzmanlar. Ve geldiği yerlerde yerleşim yerlerini tarumar ediyor. Bizim yerleşim yerlerini muhafaza etmemiz zor, mümkün değil. Orman Bakanı ormanı korumadığı sürece, bizim yerleşim yerlerini korumamız mümkün değil. Ormanı bakanından ormanı korumasını bekliyoruz önce” ifadelerini kullandı.
‘KARADAN MÜDAHALE MÜMKÜN DEĞİL’
İlçenin çok engebeli araziye sahip olduğunu anlatan Tokat, Karadan müdahale mümkün değil. Mutlaka helikopter ve uçak gerekiyor. Bu yangın 30 kilometreden buraya geliyor. Beyciler köyünden buraya geliyor. Yangın istediği yere gidiyor. Biz sadece seyrediyoruz” diye konuştu.