03 Ağustos 2021 16:50 Güncelleme: 03 Ağustos 2021 21:52

İzmir’den orman yangınlarına ve doğanın talanına karşı mücadele çağrısı

İzmir’de orman yangınlarına ve doğanın talan edilmesine karşı yapılan açıklamada, “Sermayedarların kâr hırsı uğruna doğayı tahrip eden bütün projeler derhal durdurulmalıdır” denildi.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Evrensel 

Reklam

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ve İzmir Dersim Dernekleri, orman yangınlarına ve doğanın talan edilmesine karşı Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

“Yakılan tarihimiz ve geleceğimizdir. Tarihimizin ve börtü böceğin yok olmasına izin vermeyeceğiz” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, “Doğama suyuma toprağıma dokunma”, “Yeşilimiz yanıyor dünya yok oluyor”, “Savaşa değil yangına bütçe” sloganları atıldı.

Ortak açıklamayı EGECEP Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Çağlar okudu.

“THK KAYYUM ELİYLE İŞLEVSİZLEŞTİRİLDİ”

Çağlar, “Yakın dönemde ilgili kişiler, yükselecek hava sıcaklıkları ve bulunduğu konum itibarı ile ülkemizin olası yangınlara hazırlık yapması konusunda uyarılarda bulunmuşlardı. Uyarılar dikkate alınmadığı gibi, özellikle THK’nın ülkedeki en hazır kurum olmasına rağmen kayyum eli ile işlevsizleştirilmesi, müdahalede gecikilmesine, yetersiz kalınmasına, dolayısıyla da yangınların büyümesi ve yıkımın artmasına neden olmuştur” dedi.

“DOĞAYI TAHRİP EDEN BÜTÜN PROJELER DERHAL DURDURULMALIDIR”

Yaşanan yangınlar bahane edilerek Kürt halkına yönelik ırkçı saldırılar yaratılmaya çalışıldığını ifade eden Çağlar, “Her ne gerekçe ile olursa olsun doğamıza, insanımıza yapılan saldırılar kabul edilemez. Sermayedarların kâr hırsı uğruna doğayı tahrip ederek bu felaketlere neden olan bütün projeler derhal durdurulmalıdır. Maden arama ruhsatları, HES projeleri iptal edilmelidir” diye ekledi.

“AKP VE ŞİRKETLERİ ELİNİ DOĞAMIZDAN ÇEKMELİDİR”

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise AKP ve MHP rejiminin doğayı katlettiğini ve şirketlere peşkeş çekmenin yollarını aradığını söyledi.

Çepni, “İçinde bulunduğumuzun durumun sorumlusu doğayı sermayeye peşkeş çekenlerdir. Bunlardan kurtulmadan ne doğamızı koruyabiliriz ne insanlar geleceğini koruyabilir. Doğayı talan eden AKP ve MHP’den kurtulmadan ciğerlerimizi koruyamayız. Yanan ormanın yerine kesinlikle inşaat yapılmamalıdır. AKP ve şirketleri elini doğamızdan çekmelidir” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam