04 Ağustos 2021 04:32
Son Güncellenme Tarihi: 04 Ağustos 2021 14:59

Adana Çukurova'da ‘maske tak’ diyen sağlık çalışanlarına bıçaklı saldırı

Adana Çukurova'da, Aile Sağlığı Merkezinde çalışan sağlık çalışanları, maske takmayan iki kişiyi uyardı, bıçaklı saldırıya uğradı.

Bıçak | Fotoğraf: Genel Sağlık-İş

Paylaş

Adana 100. Yıl 2 No'lu Aile Sağlığı Merkezinde görevli sağlık çalışanları, "maske takın" uyarısında bulundukları kişilerin bıçaklı saldırısına uğradı.

Genel Sağlık-İş Sendikası yaptığı açıklamada, "'Rambo bıçağı' diye adlandırılan kesici delici aletle sağlık kurumlarına girilebilmesi, ASM’lerdeki güvenlik sorununu bir kez daha gözler önüne serdi. Sağlık çalışanları ölümle burun buruna çalışırken, siyasi iktidarsa şiddet olaylarına seyirci kalmakta" dedi.

Adana’nın Çukurova İlçesi 100. Yıl 2 No’lu ASM’ye pansuman için gelen iki kişi ASM girişinde maske takmaları için ikaz edildi. Şüpheliler maske takmayacaklarını söyleyerek “her istediğimiz yere gireriz, bize kimse karışamaz” diyerek ASM çalışanlarına küfür edip, o an orada misafir olan bir doktoru darbetti.

Dışardan 2 arkadaşlarını da çağıran şüphelilerden biri 40-45 cm büyüklüğünde “rambo bıçağı” diye adlandırılan kesici delici aletle sağlık çalışanlarına saldırdı. Çevredeki esnafın ve hastaların müdahalesi ile saldırganlar araba ile kaçarak ASM’den ayrıldı. Konu hakkında beyaz kod verildi.

Saldırganlar polis tarafından yakalanarak 100. Yıl Polis Karakoluna götürüldü.

"SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI ÇIKARILMALI"

Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Derya Uğur ve Genel Sağlık-İş Adana Şube Mali Sekreteri Musa Uğur şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının yanına giderek olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

Sendika tarafından yapılan açıklamada,

"ASM’lerde can güvenliği bulunmamaktadır. Sağlık çalışanlarının maske uyarısı yaptığı için bıçaklı saldırıya uğraması sözün bittiği yerdir. 'Rambo bıçağı' diye adlandırılan kesici delici alet ile sağlık kuruluşuna girilebilmesi, ASM’lerdeki güvenlik sorunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Sağlık çalışanlarına güvenli çalışma ortamı sağlamakla yükümlü olan siyasi iktidar, etkin hukuksal düzenlemeleri acilen hayata geçirmelidir.

Siyasi iktidar, halkın sağlığı için görevli sağlık çalışanlarını korumak zorundadır. Sağlıkta şiddet ülkemiz ve insanımız adına utanç vericidir. Sağlıkta şiddetin önlenmesi için bir an önce her türlü güvenlik tedbirleri alınmalı, sendikamızın hazırladığı etkin sağlıkta şiddet yasası çıkarmalıdır. Sağlık çalışanlarının korku değil, onur duyarak yaşayacağı çalışma koşulları derhal sağlamalıdır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti ve seyirci kalanları lanetliyor, siyasi iktidarı bir kez daha göreve çağırıyoruz" denildi.

ADANA TABİP ODASINDAN AÇIKLAMA

Saldırıya Adana Tabip Odasından tepki geldi. Başkan Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Devletin Kurumu olan ASM’lerde görevli hekimlere saldıranlar tutuklanarak en ağır cezalara çarptırılmalıdır” dedi.

"ŞİDDET UYGULAMAK HİÇ KİMSENİN HADDİ DEĞİLDİR"

Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ve Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Adana 100. Yıl 2 Nolu Aile

Sağlığı Merkezi (ASM)’ne geçmiş olsun ziyaretinde bulunan Başkan Uzm. Dr. Selahattin Menteş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Zaten zor koşullarda görev yapan hekim ve sağlık çalışanlarına psikolojik şiddet uygulamak, saldırmak hiç kimsenin haddi değildir” dedi.

Menteş, “Sağlıkta şiddete karşı sıfır tavizle hareket edilmesi gerekmektedir. İki yıldır canını dişine takarak pandemi ile mücadele eden doktorlar bu tür davranışları hak etmemektedir. Hekimliğin özünde kendini feda ederek topluma ve insanlara hizmet etmek vardır. Ülkemizdeki doktorlarımız bu ülkenin ve halkın sağlık ve refahı için varını yoğunu ortaya koyarak hizmet etmektedirler. Sağlıkta çıkan şiddet yasası bu duruma yanıt vermekte yeterli değildir. Mutlaka şiddete kalkışan veya uygulayanların tutuklu yargılanmaları ve cezaların ertelenmemelidir. Biz hekimler bu ülkeye hizmet ediyoruz; nasıl ki emniyet güçlerine, hakime ve savcıya saldırılarda tutuklanmalar uygulanıyor bizde de aynısı uygulanmalıdır’’ dedi.

"AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE CAN GÜVENLİĞİ YOK"

ASM’lerin tam bir sorun yumağı haline geldiğini söyleyen Uzm. Dr. Menteş, “ASM’lerde çalışan arkadaşlarımız bir dolu angaryalara maruz kalıyor. Güvenliksiz ve sağlıksız binalarda görev yapıyorlar. Hizmet ettikleri binaların kirası dahil olmak üzere her masrafını kendileri karşılıyor. Bu merkezlere yeterli sayıda hemşire, yardımcı personel ve güvenlik verilmemektedir. Çoğu zaman bulundukları yerler merkezden uzakta ücra köşelerdedir. Tüm hizmetlere karşın alınan ücretleri konuşmak bile istemiyoruz. Şiddetin yapanın yanına kar kaldığı cezasızlık durumda da korku içerisinde ve mutsuz bir şekilde hizmet edilmeye çalışılmaktadır. Buradan Valilik ve Cumhuriyet Savcılarımıza çağrımız mutlaka tutuklu yargılanma ve hak edilen cezanın verilmesidir. Şiddet uygulayanın dışarılarda gezdiği durumda şiddete uğrama ve ölüm korkusuyla yaşamanın ne olduğunu anlamalarını istemekteyiz. Tüm isteğimiz huzur içinde bu ülke ve halk için hizmet etmektir. Bu ortamı sağlamak devletimizin görevidir diye düşünüyoruz" diye konuştu.

DOÇ. DR. ÖKTEN: ŞİDDETİ ÖNLEYECEK YASA İSTİYORUZ

Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise konuşmasında, Sağlıkta Dönüşüm Programının en büyük etkisinin Sağlıkta Şiddet olduğunu ifade ederek “Açıkçası dönüşüm programı sağlıkta şiddete dönüştü. ASM’deki saldırıyı şiddetle kınıyor, hekim arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Özellikle Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesinden sonra TTB olarak ‘Sağlıkta Şiddet Yasa’sı çıkardık. Uzun süre kabul edilmedi. Geçen yıl yürürlüğe giren yasa ise sağlıkta şiddeti önlemedi. Bizler gerçekten sağlıkta şiddeti önleyecek, cezaları arttıracak tarzda bir yasa istiyoruz.” şeklinde konuştu. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda boksta Buse Naz Çakıroğlu finale yükseldi

SONRAKİ HABER

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda boksta 69 kiloda Busenaz Sürmeneli finale yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa