Prof. Dr. Sinan Adıyaman ve Prof. Dr Kayıhan Pala: Kamusal alanda aşı kartı istenmeli
Salgında artan can kayıplarının, tedbirlerin kaldırılması ve aşılamada istenilen düzeye ulaşılmamasından kaynaklandığını belirten hekimler, kamusal alanda aşı kartı istenmesi gerektiğini söyledi.
Fotoğraf: Pixabay
Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul
Türkiye’de koronavirüs vaka sayıları 25 bine dayanırken, 3 Haziran’ın ardından can kayıpları da ilk kez 100’ü aştı, bir günde 126 kişi kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Test pozitiflik oranı yüzde 10’a yaklaşırken aktif vaka sayısı da 200 bini geçti.
Artan vaka ve can kayıplarını gazetemize değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Sinan Adıyaman, tedbirlerin hızla ve tamamen kaldırılmasıyla bu artışı öngörerek Sağlık Bakanlığını uyardıklarını belirterek “İki doz aşılama oranımız da çok düşük. Artış ne yazık ki sürecek” dedi. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, salgına güçlü yanıt vermek için farmakolojik (aşı, ilaç) ve halk sağlığı tedbirlerinin önemli olduğuna dikkat çekerek “Elimizde ilaç yok. Aşılama oranımız ve tedbirler konusunda durumumuz iyi değil. Aşı olmayanlara ilişkin zorunluluk değil ama kamusal alanlarda aşı kartı veya hasta olmadıklarına dair belge gösterme şartı getirilmeli” dedi.
‘NÜFUSUN YÜZDE 80’İ KORUMASIZ’
Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, son bir haftada can kayıplarının 51’den 126’ya yükseldiğine dikkat çekerek “Ölüm sayılarındaki beklenenin ötesindeki artış, açıklanan vaka sayılarını da kuşkulu hale getiriyor. Elimizdeki sınırlı veriler bu artışın daha da süreceğini gösteriyor” dedi. Salgına güçlü yanıt vermek için birincisi farmakolojik (aşı, ilaç), ikincisi de halk sağlığı önlemlerinin önemli olduğunu anlattıklarını hatırlatan Pala “Maske, mesafe, hijyen, kalabalıklardan uzak durma gibi tedbirler azaldı. İki doz aşılama oranımız da henüz yüzde 33’lerde ve yeterli değil. Bunun ne kadarının Sinovac aşısı olduğunu da bilmiyoruz. Bir gazetede yayınlanan veriye göre 12 milyon kişi iki doz Sinovac aşısı olmuş. Bunu da hesaba katınca nüfusumuzun yüzde 80’ni aşıyla koruyamamış durumdayız. Yani pandemiye karşı aşıyla verdiğimiz yanıt sınırlı” dedi.
‘KAMUSAL ALANDA AŞI KARTI İSTENMELİ’
Delta varyantına karşı daha etkili olan BioNTech aşısından iki doz aşı olanların oranını artırmamız gerektiğini belirten Pala “Sağlık Bakanlığı aşı tereddüdü ve aşı karşıtlığına karşı bilimsel verilerle yanıt vermiyor. Bakanlık aşı konusundaki yalanlara karşı da tutum geliştirmiş değil” diye konuştu. Aşı tedariğinde yaşanan sıkıntıların artık tolere edilemeyeceğine dikkati çeken Pala “Bu aşamada aşısızların kamusal alanları kullanımına ilişkin bir düzenleme yapılmalı. Kamusal alanda aşı kartı veya kişinin hasta olmadığına dair PCR testi istenmeli. Kişi aşı olmuyorsa ve hasta olmadığına dair belge gösteremiyorsa futbol maçı, açık alanda konser, restoran vs. gibi yerlere girişleri sınırlanmalı. Bugünden de bu, topluma duyurulmalı” dedi.
‘BİZ BU FİLMİ GÖRMÜŞTÜK’
TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Sinan Adıyaman, tedbirlerin tamamen ve hızla kaldırılmasıyla bu artışı öngördüklerini uyarılarını yaptıklarını hatırlatarak “Toplumsal hareketliliği azaltama önerilerimizi Sağlık Bakanlığı dinlemedi. Her şey tekrar ediyor, biz filmi daha öncede görmüştük” dedi. Bayramda yaşanan yoğun ve sınırsız hareketliliğin sonuçlarını yaşadığımıza dikkati çeken Adıyaman “Hala 20 milyon kişi hiç aşı olmamış durumda. Delta varyantının daha bulaşıcı olduğunu göz önüne aldığımızda bu artışın süreceği görülüyor” dedi. Kapalı ve kalabalık alanlara girişte çift doz aşı için sorgulama yapılmasının uygun olacağını, TTB’nin de bunu önerdiğini belirten Adıyaman “Restoran, cami, kilise, sinema gibi bulaşın daha da riskli olduğu kapalı yerlere girişte çift doz aşı şartı getirilmeli” ifadelerini kullandı.