05 Ağustos 2021 21:18

Gökbel köylüleri: "50-60 yıllık emeklerimiz bir gecede yok oldu"

Yaklaşık iki gün sonra kontrol atına alınabilen yangından sonra köylüler evlerine geri dönen Gökbel köylüleri, can kaybının olmadığına seviniyorlar ama zeytinlernini yanması geçimlerini zorlaştıracak.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Paylaş

Eda AKTAŞ
Muğla

Muğla Milas’a bağlı Gökbel köyündeki yangın dün kontrol atına alınsa da yangının etkileri hem psikolojik hem de ekonomik olarak kendini göstermeye başladı. Yaklaşık iki gün sonra kontrol atına alınabilen yangından sonra köylüler evlerine geri döndü. Mal ve can kaybının olmadığına sevinen köylüler, geçim kaynakları olan zeytin ve çam ağaçlarının yanmasından dolayı ekonomik olarak zorluk yaşayacaklarını dile getirdi.

100 yıllık tarihi olan köyde 400 civarında insan yaşıyor. Muhtarlık önünde oturan köylülerle yangını ve bundan sonraki süreci konuştuk.

"GÜBRESİNDEN MAZOTUNA DEVLET DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR"

Gökbel Mahalle Muhtarı Hakkı Döndü, “Kendi çabalarımızla yangına müdahale etmeye çalıştık. Beyciler tarafından çıkan yangının buraya kadar gelmesi üzücü bir durum. Kısa bir zamanda kontrol altına alınabilirdi” diyerek yangına müdahalenin geç yapıldığını ifade etti. 

Döndü, “Mal ve can kaybımız yok. Evlerimizde herhangi bir hasar yok. Ama zeytinliklerimizin yüzde 80-90’ı yanmış olması yöre halkının ekonomisini olumsuz etkileyecek. Zeytinin yanı sıra çam balı ile geçimini sağlayanlar vardı. Çam ağaçlarının yanmasıyla kaybımız daha da arttı. Çam balı azalınca fiyat yükselecek, bu tüketiciye de yansıyacak” dedi.

Geçinmekte zorlanan köylüleri yangından sonra daha da zor günlerin beklediğini belirten Döndü, “Yanan zeytinlerin bir kısmının devlet desteğiyle yeniden dikilmesini, kalanların bakımının yapılmasını istiyoruz. Gübresinden mazotuna devlet desteğine ihtiyacımız var” diye konuştu.

‘EMEKLİ MAAŞIYLA NASIL GEÇİNECEĞİZ?​’

Memduh Akkaş hem zeytincilik hem de mandıracılık yaptığını söyledi. İki ineği olduğunu ve onlardan elde ettiği süt ve süt ürünlerini çevrede bulunan pansiyonlara verdiğini anlatan Akkaş, “Yangından dolayı elektrikler yok. Tüm ürünlerim bozuldu. Ayrıca her yer kül oldu, bundan sonra turist de gelmez buraya. Ürünlerimizi satacağımız yer de kalmadı” diye ekledi.

Yangından dolayı 50 yıllık birikimi olan zeytin ağaçlarının yok olduğunu dile getiren Akkaş, “Normalde emekli maaşımı eve değil yem ve gübreye kullanıyordum, onların geliri ile yaşamaya çalışıyorduk. Şimdi her ikisi de kalmadı, emekli maaşıyla nasıl geçineceğiz bilmiyorum” dedi. 

"ZEYTİNLİKLERİ DEĞİL, TERMİK SANTRAL VE RÜZGARGÜLLERİNİ KORUDULAR"

Zeytincilikle geçinen ve 500’den fazla zeytin ağacı yanan Sadettin Çam ise, “50-60 yıllık emeklerimiz bir gecede yok oldu” diyerek hem tepkisini hem de üzüntüsünü dile getirdi. Çam, “Yağın litresini zaten 20-25 liraya satıyorduk, şimdi o da kalmadı. Emekli maaşı ile geçinmeye çalışacağız, ona da ne kadar geçinmek denirse. Ayda bir kez bile et alamıyorsun. Sıkarsan kendini, yemez, içmezsen geçirirsin” diye konuştu.

“Yangın sırasında köyümüzü, zeytinlik ve çamlarımızı değil rüzgar güllerini ve termik santrali korumaya çalıştılar” diyen köylüler, özellikle yangın anındaki müdahalenin yetersizliğine tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Aşılamada yaşanan sorun nedeniyle sağlıkçılar şiddet görüyor

SONRAKİ HABER

Orman yangınları, iktidarın sosyal medya sıkıntısını büyüttü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa