06 Ağustos 2021 16:13

KESK: "Yangın kâr amacı gözetmeyen politikalar hayata geçirildiğinde söndürülecektir"

KESK Ankara Şubeleri: "Yurttaşların vergileri ile finanse edilen kurumların sorumluluğunu yerine getirdiğinde, kâr amacı gözetmeyen politikalar hayata geçirildiğinde söndürüleceğinin farkındayız”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KESK Ankara Şubeler Platformu, son günlerde yaşanan orman yangınları ile ilgili basın açıklamasında bulundu. Açıklamada konuşan İhsan Gülhan, “Küresel ısınmanın asıl sorumlusu kar merkezli sermaye düzeni olmakla birlikte göz göre göre gelen felaket hakkında önlem alınmaması hatta bu önlemlerin 'kârlı’ olmadığı gerekçesiyle göz ardı edilmesi, rant kapısı açmak üzere coğrafyamızda bulunan orman alanlarının felakete itilmesinden kimlerin sorumlu olduğunun da bilincindeyiz. Doğa ile savaş halindeyiz, kazanırsak kaybedeceğiz” dedi. Gülhan, "Bugün ve gelecekte yaşanabilecek yangınların, yurttaşların vergileri ile finanse edilen kurumların sorumluluğunu yerine getirdiğinde, doğa ile uyumlu, kâr amacı gözetmeyen politikalar hayata geçirildiğinde söndürüleceğinin farkındayız” dedi.

Yapılan açıklamada konuşan İhsan Gülhan, “Yaşanan yangın, sel, müsilaj gibi felaketlerin asıl sorumlusunun küresel ısınmayı ve ekolojik tahribatı yaratan kapitalizm olduğunun, bugün yaşadıklarımızın aslında yarın yaşayacağımız çok daha büyük felaketlerin uyarıları olduğunun da farkındayız. Küresel ısınmanın asıl sorumlusu kâr merkezli sermaye düzeni olmakla birlikte göz göre göre gelen felaket hakkında önlem alınmaması hatta bu önlemlerin ‘kârlı’ olmadığı gerekçesiyle göz ardı edilmesi, rant kapısı açmak üzere coğrafyamızda bulunan orman alanlarının felakete itilmesinden kimlerin sorumlu olduğunun da bilincindeyiz. Doğa ile savaş halindeyiz, kazanırsak kaybedeceğiz” dedi

"YANGINDA HAYATINI KAYBEDEN KİŞİLERDEN KURUM YÖNETİCİLERİ SORUMLU"

Orman yangınlarına müdahalede kullanılması gereken yangın söndürme uçaklarının bakımı ve kullanımından sorumlu olan THK’nin, kayyumların elinde işlevsiz hale getirildiğini belirten Gülhan, “Lüks ve şatafat içinde itibar gösterileri yapan iktidar için çok komik bir ücretle bakımları yapılabilecek uçaklar, çalışamaz halde bekletilmektedir. Bu kadar hayati öneme sahip bir konu bile şaibeli bir şekilde günlük giderleri milyon dolarlar olan hizmet kiralama yolu ile 3 adet uçak kiralanarak rantiyenin insafına bırakılmıştır.

Çıkan yangınlara müdahalede geç kalınmış, OGM personelinin çabaları yöneticilerin basiretsizliği nedeniyle boşa düşmüştür. Yangın söndürme çalışmalarına katılan personelin gerekli ekipmanlardan yoksun olduğu yıllardan beri bilindiği halde, kurtarma çalışmaları esnasında hayatını kaybeden insanlardan iş güvenliği önlemlerini almayan kurum yöneticileri sorumludur” dedi.

"YANAN ALANLAR MUHAFAZA ORMANI İLAN EDİLMELİ"

Gülhan, yangınlara dair yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • “THK bünyesinde bulunan yangın söndürme uçaklarının bakımlarının tamamlanmalı ve olası yangınlara müdahale edecek şekilde hazırda tutulmalıdır.
  • 7 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Orman Kanununun ek 16. Maddesine göre; yanan alanlar muhafaza ormanı olarak ilan edilmelidir.
  • Anayasada belirtilen ormanların korunması, geliştirilmesi ve genişletilmesi görevini yapmak yerine ormanları sermayenin talanına açmayı hedefleyen yeni Turizmi Teşvik Kanunu değişikliği iptal edilmelidir.
  • Yaşanan süreçteki beceriksizlikler, orman yangınlarında kasıt ve sabotaj iddiaları gibi kesinliği kanıtlanmayan ama toplumsal gerginliği artırabilecek ırkçı ve şoven kışkırtmalardan kaçınılmalıdır.
  • Yangın söndürme çalışmalarındaki personelin alet ve ekipmanları acilen güncel ve işlevsel hale getirilmelidir.
  • Kriz koordinasyonu küçük politik hesaplardan uzak olarak amaca uygun dizayn edilmelidir.
  • Yangına müdahale etmek üzere yurt dışından gelecek her türlü yardım kabul edilmelidir.
  • Yanan alanlarda yapılacak olan yenileme çalışmaları orman ekolojisi konusunda yetkin kişilerce düzenlenmeli, daha önce örneklerini gördüğümüz şekilde anlamsız bir fidan dikme şeklinde hem zararlı hem de gereksiz tutumlardan vazgeçilmelidir.”

Gülhan, “İBAN numarası vererek, çay paketi fırlatarak, yerel yöneticilerle birlikte olmak yerine kavga ederek hiçbir sorunun çözülemeyeceğinin artık anlaşılmasını bekliyoruz. Bugün ve gelecekte yaşanabilecek yangınların, yurttaşların vergileri ile finanse edilen kurumların sorumluluğunu yerine getirdiğinde, doğa ile uyumlu, kâr amacı gözetmeyen politikalar hayata geçirildiğinde söndürüleceğinin farkındayız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"Kayyum rejiminin Boğaziçi'ne verdiği hasarlara her gün yenisi ekleniyor"

SONRAKİ HABER

Katledilen Azra’nın arkadaşları: Başka cinayetler olmaması için mücadele edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa