06 Ağustos 2021 17:56

Türkiye Maden İş Sendikasına üye işçiler Soma’da grev kararını astı

Türkiye Maden İşçileri Sendikası, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı işyerlerinde bugün itibarıyla grev kararı aldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile Türkiye Kömür İşletmeleri ve ELİ Maden İşletmelerinde devam eden toplu iş sözleşmesinde gelinen süreçte hiçbir kazanımın olmadığını belirten Türkiye Maden İşçileri Sendikası, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı işyerlerinde bugün itibarıyla grev kararı aldı. Maden İş Soma Şubesi Başkanı Şevket Şahin "Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Maden kolunda çalışanlar kamuda en kötü koşullarda çalışıyoruz. Bizim artık dayanacak gücümüz kalmadı. Maden emekçilerin talepleri nettir, farklar giderilsin yoksa grev kaçınılmazdır” diye konuştu.

Soma’da yer alan Ege Linyit İşletmesi binası önünde yaklaşık 250 işçinin bir araya geldiği açıklamada toplu iş sözleşmesi ile ilgili gelinen son durum açıklanırken, işçiler de “Direne direne kazanacağız”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları attı.

“KAZANIM OLMAZSA GREV UYGULAMA KARARINI ALACAĞIZ”

Kamu Toplu İş Sözleşmelerindeki son duruma ilişkin şirket önünde konuşan Maden İş Soma Şubesi Başkanı Şevket Şahin, “Kamu İşverenleri Sendikası TÜHİS ile Türkiye Kömür İşletmeleri ve ELİ Maden İşletmelerinde devam eden toplu iş sözleşmemizle ile ilgili bilgi vermek için bir aradayız. Toplu iş sözleşmelerle ilgili üst düzeyde görüşmeler devam etmektedir. Şu ana kadar herhangi bir kazanım elde edilememiştir. Türk İş’in imzalayacağı çerçeve anlaşması ve daha sonra sendikamızın yapacağı görüşmelerde bir kazanım olmazsa grev uygulama kararımızı alacağız” dedi.

“ÜCRETLERDEKİ FARKLAR GİDERİLSİN, YOKSA GREV KAÇINILMAZ”

Şahin, “Türkiye Kömür İşletmeleri ve ELİ Maden İşletmelerine bağlı iş yerlerinde grev kararı aldık, iş yerlerine panolara astık. Aldığımız ücretler diğer kamu kurumlarına göre daha düşük, her toplu iş sözleşmesi döneminde çerçeve protokolü üzerine haklar almamıza rağmen aramızdaki fark hiç kapanmadı, açılmaya devam etti. Bizim amacımız Maden İş olarak hakkımızı almak. Kamu çalışanları arasındaki farkı görecek olan ise kamu işverenleri sendikası yani kısaca TÜHİS’tir. TKİ ve ELİ Maden işçilerinin sorumlusu onlardır” diyerek konuşmasını sürdürdü. Kamu İşverenleri sendikasına seslenen Şahin, “Sizin kuruluş amacınız ne? Biz kamu çalışanları olarak iş tanımlamasında en ağır işlerde çalışıyoruz. Buradan kamuoyuna da sesleniyorum, bizleri facia olunca mı hatırlayacaksınız? Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Maden kolunda çalışanlar kamuda en kötü koşullarda çalışıyoruz. Bizim artık dayanacak gücümüz kalmadı. Maden emekçilerin talepleri nettir, farklar giderilsin yoksa grev kaçınılmazdır” diye konuştu.

TKİ’YE BAĞLI İŞLETMELERDE GREVE

Maden İş Sendikası, anlaşma sağlanmazsa en geç 15.09.2021 tarihinde grev uygulama kararı alıp 23.09.2021 tarihinde greve başlayacaklar. TKİ’ye ait, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara, Garp Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü (GLİ), Ege Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü (ELİ), Çan Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü (ÇLİ), Silopi Kontrol Müdürlüğü, Ilgın Kontrol Müdürlüğü, Göynük Kontrol Müdürlüğü ile Yeniköy Linyitleri İşletmelerinde olacak. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Murat Kurum: "Manavgat ve Gündoğmuş yangınları kontrol altına alındı"

SONRAKİ HABER

Eskişehir'de eylemler "dezenformasyon" bahanesiyle 15 gün süreyle yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa