07 Ağustos 2021 09:57

Koronavirüs karşıtı gösterilerde gazetecilere yönelik saldırılar artıyor

Avrupa’da yükselen koronavirüs ve aşı karşıtı gösterilerde gazetecilere ve medya çalışanlarına yönelik şiddet, taciz ve yıldırma politikaları artıyor, MFRR: Gazetecilerin korunmasını sağlayın.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Avrupa’da Koronavirüs karşıtlarının gazeteciler ve medya çalışanlarına olan şiddeti artıyor. Meslek örgütleri; Avrupa’daki gazetecilere yönelik şiddet, taciz ve yıldırma politikalarından rahatsız olduklarını ve hükümetlerin önlem alması gerektiğini belirtti.

Medya Özgürlüğü Hızlı Müdahalesinin (MFRR) ortakları olan Article 19, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT) ve Free Press Unlimited (FPU), son haftalarda Avrupa’da pandemi nedeniyle hükümetlerin aldıkları önlemlere karşı gösteriler yapan protestocular tarafından gazetecilerin yönelik saldırılar ve tacizler konusunda endişeli olduğunu belirten bir açıklama yayınladı.

Yaşananların, kovid ile ilgili protestolarda gazetecilere ve medya çalışanlarına yönelik artan şiddet, taciz ve yıldırma politikalarının rahatsız edici bir boyutta olduğunu belirten MFRR, yaşanan öfke ve güvensizliği körükleyenin medya karşıtı düşünceye dayandığını aktardı.

SALDIRI, HAKARET, TEHDİT…

Raporda hangi ülkelerde neler yaşandığı da tek tek yer aldı.

ALMANYA: Alman gazeteciler sendikası DJU, ver.di’nin Bölge Müdürü Jörg Reichel, 1 Ağustos’ta Berlin’de izinsiz bir “Querdenken” gösterisinin eşiğinde vahşice saldırıya uğradı. Reichel; protesto sırasında medya çalışanlarına yönelik fiziksel saldırıları ve gazetecilerin hakarete uğradığını, tehdit edildiğini ve üzerine tükürüldüğünü belgelemişti. Reichel’in gösterilerde artan düşmanlığı düzenli olarak izlemesi, onu “Querdenken” takipçileri tarafından tehdit ve karalamaların hedefi haline getirmişti ve adı ve fotoğrafı Telegram kanallarında dolaşmıştı.

FRANSA: 31 Temmuz’da Paris’te sağlık kartına karşı düzenlenen protestolardan birinde iki AFP gazetecisi; gösterici gruplar tarafından hakarete uğradı, yuhalandı ve üzerlerine tükürüldü. Sonuç olarak, ajans gösteri yayınını askıya almaya karar verdi.

Belfort’taki bir mitingde, protestocular bölgesel gazete L’Est Républicain’in ofislerine ve Radio France Bleu Belfort Montbéliard’ın binalarına girmeye çalıştılar ve burada bir gazeteci ve teknisyene hakaret edip gözdağı verdiler ve binanın cephesine yumurta fırlattılar.

24 Temmuz’da, France Télévisions için çalışan iki gazeteci, Marsilya’da protesto yapan birkaç kişi tarafından hakarete uğradı, itildi ve kovalandı.

22 Temmuz’da BFM TV ticari kanalında çalışan iki gazeteci, Paris’te Senato önünde bir gösteriyi izlerken sözlü tacize uğradı. Muhabir Igor Sahiri olayı “nefret seli” olarak nitelendirdi ve iki güvenlik görevlisinin eşlik etmemesi halinde tartışmanın şiddete dönüşeceğini söyledi. Mitingi terk etmek zorunda kaldılar.

Ve 17 Temmuz’da Radio Bip/Média 25 için çalışan bir fotoğrafçı; Besançon’da kovid geçişine karşı yapılan bir protestoda saldırıya uğradı. Protestocu yüzüne yumruk attı ve “sonunda seni yakalayacağız” ve “her hafta böyle olacak, seni öldüreceğiz solcu” dedi.

İTALYA: Kovid-19 “yeşil geçişine” karşı gösterileri takip eden çok sayıda gazeteci ve muhabir protestocular tarafından saldırıya ve hakarete uğradı, tehdit edildi.

24 Temmuz’da Fanpage.it’ten Saverio Tommasi, Firenze’deki bir protestoda saldırıya uğradı. Tommasi bacağından tekmelendi, sırtına su atıldı ve aynı zamanda ekipmanını çalmaya çalışan protestocular tarafından hakarete uğradı ve tehdit edildi. Tommasi saldırıları, “tekrarlanan, devam eden ve şiddetli” olarak nitelendirerek, “benim çalışmamı durdurmak istediklerini” de sözlerine ekledi.

İSPANYA: Antena 3 TV muhabiri 24 Temmuz’da Madrid’de maske takmak ve küçüklere aşı yaptırmakla ilgili bir gösteriyi izlerken tehdit ve hakarete uğradı. Telemadrid ve LaSexta gazetecileri ve medya çalışanları yuhalandı ve “katiller” olarak adlandırıldı.

SLOVAKYA: Aşı kurallarına karşı protestocular, özel TV Markiza için çalışan bir muhabire ve kamera operatörüne saldırdı, itip kaktı, hakaret ederek kameralarını engelledi ve zarar verdi.

KIBRIS: 18 Temmuz’da, SafePass ve zorunlu aşılama dahil olmak üzere yeni Kovid-19 önlemlerine karşı büyük bir gösterici kalabalığı, TV istasyonu Sigma TV’ye saldırdı, düzinelerce personele saldırdı, karargahı tahrip etti ve dışarıdaki arabaları ateşe verdi.

MEDYAYA DUYULAN İHTİYAÇ

Raporda “Kovid-19 salgını ve buna yanıt olarak alınan önlemler, kritik bilgileri halka iletebilen ve kamu ve özel hayatın birçok alanında geniş kapsamlı hükümet müdahalesi hakkında bağımsız olarak rapor verebilen özgür, çoğulcu bir medyaya duyulan ihtiyacın altını çizdi” denilirken, gazetecilerin ve medya çalışanlarının giderek daha fazla “halkın düşmanı” olarak algılandığını görmenin endişe verici oluğu aktarıldı.

Meslek örgütleri hükümetlere ve politikacılara çağrı yaptı ve gazetecilere yönelik şiddet ve tacizi tam anlamıyla kınama ve protestolarda gazetecilerin korunmasını iyileştirme çağrısında bulundu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da Beykoz ve Şile’de denize girmek yasaklandı

SONRAKİ HABER

Urfa'da iş cinayeti | Açık ihmaller inşaat işçisi Halil Erdil'in canına mal oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa