07 Ağustos 2021 13:02

"Yangın söndürme uçaklarını kiralamak için ne kadar ödendi?"

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na orman yangınları için kiralanan uçaklara ne kadar ödendiğini sordu.

Fotoğraf: Mustafa Çiftçi/AA

Paylaş

Orman yangınlarını için kiralanan uçakları Meclis gündemine taşıyan İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na “Devlet özel şirket gibi yönetilemez! Yangın söndürme uçaklarını kiralamak için ne kadar ödendi?​” diye sordu. 

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, 28 Temmuz’da çıkan orman yangınlarına müdahale için kiralanan uçakları Meclis gündemine taşıdı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması için soru önergesi veren Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yaptığı basın toplantısında Ukrayna’dan 4 helikopter, Azerbaycan’dan 1 uçak kiralandığının açıklandığını; yine özel bir şirketin İsrail’den uçak kiraladığının açıklandığını dile getirdi.

Orman Genel Müdürlüğü’nün orman yangınları için ayrılan 193 milyonluk payın ilk 6 ayda sadece yüzde 1.75’ine denk gelen 3.4 milyon TL’sini kullandığının ortaya çıktığını ifade eden Ersoy; kamu kaynaklarının kamu yararına kullanılmadığını belirtti.

ÖZEL ŞİRKET MANTIĞIYLA DEVLET YÖNETİLEMEZ

Türkiye’nin envanterinde uçak bulunmaması ve yangın riskine karşı önlem alınmaması sonucu insanlar hayatını kaybettiğini belirten Ersoy, Milas’ta günlerdir devam eden yangınların termik santrale ulaşmaması için çağrılar yapılmasına rağmen toplum sağlığının hiçe sayıldığını ve yangının santrale ulaşmasının önüne geçilmediğini ifade etti. Ersoy, devlet envanterinde bulunmayan ekipmanların ve devletin özel şirket mantığı ile yönetilmesine yönelik ısrarın yangınlarda oluşan zararın katlanmasına sebep olduğuna vurgu yaptı. 

Ersoy, Bakan Çavuşoğlu’na şu soruları yöneltti:

  • Devlet envanterinde yangın söndürme uçağının bulunmamasının sebebi nedir?
  • Ukrayna’dan bir özel şirketten kiralanan uçaklar için yapılan ödeme ne kadardır?
  • Yangın söndürme uçağı kiralanması için Ukrayna’da hangi şirket ile anlaşma yapılmıştır?
  • İsrail’den yangın söndürme uçağını hangi şirket kiralamıştır?
  • İsrail’den kiralanan yangın söndürme uçağı için yapılan ödeme ne kadardır?
  • Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınları için ayrılan 193 milyonluk payın ilk 6 ayda sadece yüzde 1.75’ine denk gelen 3.4 milyon TL’sini kullandığı ortaya çıkmıştır. Orman Genel Müdürlüğü orman yangınları için ayrılan bütçesi ile devlet envanterine yangın söndürme uçağını neden almamıştır? (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Mardin'de toz bulutu, Diyarbakır'da sağanak etkili oldu

SONRAKİ HABER

Ekoloji Birliği çağrısıyla 113 kurum, orman yangınlarına dair taleplerini sıraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa