Serbest Veteriner Hekimler Derneği: Bilinçsiz müdahaleler zararlara neden olabiliyor
Serbest Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Bilsay Kömürcü Kanat, yangında zarar görmüş hayvanlara yapılması gerekenlere ilişkin açıklamada bulundu: Hızlı ve doğru müdahalenin önünün açılması gerek.
Fotoğraf: Barış Oral/AA
Serbest Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Bilsay Kömürcü Kanat, yangında zarar görmüş hayvanlara yapılması gerekenlere ilişkin açıklamada bulundu. Hızlı ve doğru müdahalenin önünün açılması gerektiğini vurgulayan Kanat, halk arasında yanlış bilinen uygulamaların can kaybına neden olabileceğine dikkat çekti.
"HAYVANLARA HIZLI VE DOĞRU MÜDAHALENİN YOLU AÇILMALIDIR"
"Türkiye her an yenisinin ortaya çıktığı orman yangınları ile mücadele etmektedir" diyen Kanat, "Yanan sadece ormanlarımız değil. Ormanlar dünyanın karasal biyolojik çeşitliliğinin yüzde 80’ine ev sahipliği yapmakta. Her yanan orman ile mevcut ekosistem ve o ekosistemde yaşayan canlı ve cansız varlıklar yok olmaktadır. Zarar gören orman ve insanların yanında hayvanlar da unutulmamalıdır. Özerk yapılı Veteriner Teşkilatlanması bir an önce kurulmalı ve altında oluşturulacak afet ve acil durum daire başkanlığı tarafından hayvanlara hızlı ve doğru müdahalenin önü açılmalıdır" ifadelerini kullandı.
YANGINDA ZARAR GÖRMÜŞ BİR HAYVANA YAPILMASI GEREKENLER
Yangında zarar görmüş bir hayvan bulduklarında yurttaşların ne yapması gerektiğine dair soruların kendilerine sıkça sorulduğunda aktaran Kanat sözlerine şöyle devam etti:
"Çok önemli bir soru bu çünkü bilinçsiz müdahaleler geri dönüşsüz zararlara neden olabiliyor. Yanık sadece bir doku hasarı değildir. Derinliği, yaygınlığı ve oluştuğu bölgeye bağlı olarak organ ve sistemlerde işleyiş bozukluğuna yol açar. Ağrı ve sıvı kaybına bağlı olarak şok meydana gelebilir. Bu sebeple en yakın veteriner kliniğine hastayı yetiştirmek hayatidir. İlk önce unutulmamalıdır ki yaralı bir hayvan çok kormuş ve ajite bir haldedir. Yaralı bir hayvana yaklaşırken olabildiğince sakin ve temkinli davranmakta yarar var. Veteriner hekime ulaştırılana kadar yapılacak müdahalelerin doğru olması hayvanın hayatının kurtarılmasında önemlidir.Bilinenin aksine her yanık vakasına su ile müdahale etmek doğru değilidir. Yanmanın hemen akabinde yanık yüzeyi büyük değilse; bölge en az 20 dakika temiz-ılık su ile yıkanmalıdır. Yanık üzeri temiz bir bezle örtülmesi, bölgenin hijyen ve temizliğine dikkat edilmesi önemlidir. Hastanın kendini güvende hissetmesi için sessiz, loş bir ortama alınması hayvanın stabil olmasını da kolaylaştırır.Ve en önemlisi; ilk müdahale sonrası hastanın mutlaka en yakın veteriner kliniğine hızlı bir şekilde yetiştirilmesi gerekmektedir."
"YANLIŞ BİLİNEN UYGULAMALAR BİR CANIN KAYBINA NEDEN OLUR"
Halk arasında yanlış bilinen uygulamalar bir canın kaybına neden olduğuna dikkat çekilen Kanat, "Soğuk su ya da bu, kompreslerin yanık bölgeye uygulanması daha fazla tahriş olmasına neden olabileceği unutulmamalıdır. Yanık yüzeyi geniş ise ılık su uygulanması yapılmamalıdır, hastada ısıkaybını artırabilinir. En önemli noktalardan biri ise; veteriner hekim önerisi olmadıkça yanık üzerine ilaç ya da merhem gibi hiçbir madde sürülmemesi. Ve yapılan en büyük yanlışlıklardan biri; hastada kusma var ya da bilinç yoksa asla ağızdan bir sıvı verilmemeli. Verilen sıvı akciğerlere kaçabilir ve ölümüne neden olabilir. Yangında zarar görmüş bir hayvana iyilik yapmak isterken daha fazla zarar vermemek adına bunlara lütfen dikkat edelim" denildi.
"YANGIN BÖLGELERDEKİ MESLEKTAŞLARIMIZ İLAÇ İHTİYACININ OLMADIĞI SÖYLÜYORLAR"
Kanat son olarak şunları söyledi:
"Sosyal medyada hayvanların sağlığı konusunda bir takım ilaç yardımları ve paralar toplandığını görüyoruz. Lütfen halkımız bu tür konulara itibar etmesin. İyi niyetli yapılan bu yardımlar canların hayatına mal olabilir. Veteriner hekimlerin önermediği hiçbir ilaç, hiçbir hayvan üzerinde kullanılmamalıdır. Yangın bölgelerdeki meslektaşlarımız ilaç ihtiyacının olmadığını söylüyorlar ve hayvanlara gönüllü olarak müdahale ediyorlar. Tekrar üstünü çizmek istiyorum; halkımız bu tür oluşumlara itibar etmemelidirler. Bölgelerde veteriner hekimler insan üstü bir çaba ile bu canlara yardım edebilmek adına gönüllü olarak çalışıyorlar."
(İstanbul/EVRENSEL)