A101, 20 yaşındaki işçisini 3 şişe su için hırsızlıkla suçladı, Kod-29’la tehdit etti
Ankara’da A101'de çalışan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi, 3 şişe su içip 1 tane kek yediği için hırsızlıkla suçlandı ve “Kod-29'la işten atarız” tehdidiyle istifaya zorlandı.
Fotoğraf: Murat Uysal
Ankara’da Aktürk İş Merkezi Yeni Eryaman A101 Şubesi’nde çalışan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Egemen Köse, 3 şişe su içip 1 tane kek yediği için hırsızlıkla suçlanarak istifaya zorlandı.
Köse, 5 Temmuz’da işe başladığı markete 23 günlük çalışma süresinin sonunda, “Ya istifanı yaz ya da Kod-29 ile işten atarız” tehdidiyle karşı karşıya kaldı.
Konuya ilişkin açıklama yapan Mağaza Market İşçileri Sendikası (Mağaza Market-Sen) A101 Koordinasyonu, Köse’nin kendilerine ulaşarak yaşadıklarını anlattığını belirtti.
"2 BİN 500 LİRA ALACAĞIM VARKEN 300 LİRA YATIRDILAR"
MA'nın aktardığına göre Köse, yaşadıklarına ilişkin sendikaya şunları aktardı:
“Yoğun şartlar altında, sıcak havada, maskeyle çalışıyorduk. Üç şişe su içtim ve bir tane de kek yedim. Bunu da müdür yardımcısına söyledim. Ertesi gün izinliydim. Mağazada kısmı envanter sayımı yapmışlar. Özellikle o gün benim yediğim, içtiğim ürünlere yapmışlar. 182 TL'lik bir açık çıkarmışlar. 50 tane ekmek, 45-50 su… Mantıken dedim ki; ‘Ben bunların hepsini zaten yiyemem. 50 ekmek nasıl yiyeyim? Bütün marketin açığını benden tahsil etmeye çalışıyorsunuz.’ Bu duruma itiraz ettim ve istifa edeceğimi söyledim. Sonraki gün ise beni hırsızlıkla itham ettiler. O gün ‘Kod-29 ile seni işten çıkartırız, bu şartlarda kimse seninle çalışmaz’ diyerek bana mobbing uyguladılar. Bana üstü boş olan bir maaş avans formu imzalattılar. Bir de istifa imzalattırdılar. Yedim, içtim diye zorla baskı yapıp istifa dilekçesi imzalattılar. Korktuğum için imzaladım. 2 bin 500 TL’ye yakın alacağım varken 300 TL yatırdılar.”
AÇIKLAR İŞÇİDEN ALINIYOR
Sendika da yaptığı açıklamada, birçok A101 şubesinde mağazada yapılan envanter sayımlarının ardından çıkan açıkların parasının usulsüzce işçilerden alındığına dikkat çekildi.
Açıklamada, “Mağaza Market-Sen’e bugüne kadar haksızlıklarla ilgili birçok haber geldi. Egemen Köse de bu durumu yaşayan işçilerden sadece biri. 20 yaşındaki A101 işçisi Egemen Köse’nin sendikamıza anlattıkları, bütün A101 işçilerinin ne koşullarda çalıştığının sadece kısa bir özeti. Hiçbir A101 işçisi bu düzenin karşısında kendini yalnız zannetmesin. Mağaza Market-Sen tüm market işçilerinin yanında” denildi.
KOD 29 DEĞİŞMİŞ, AYRI AYRI KODLAR BELİRLENMİŞTİ
Patronların işçilere karşı silah olarak kullandığı Kod-29'a bakanlık tarafından 8 Nisan tarihinde düzenleme gelmişti.
Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamını kapsayan Kod-29 için ayrı ayrı kodlar belirlenmişti.
Düzenlemeye göre yeni kodlar şöyle:
Gerekli vasıflarda işverenin yanıltılması: (Kod 42) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
İşverenle ilgili asılsız ihbarlar: (Kod 43) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi.
Başka işçiye cinsel taciz: (Kod 44) Başka bir işçiye cinsel taciz.
İş yerine sarhoş gelinmesi: (Kod 45) İşçinin işverene yahut onun aile üyelerinden birine veya işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi.
Hırsızlık ve meslek sırlarını deşifre: (Kod 46) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi davranışlarda bulunması.
7 günden fazla hapis cezası alanlar: (Kod 47) İşçinin işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
İşverenden izin almadan devamsızlık: (Kod 48) İşçinin art arda iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
Görevini yapmaması: (Kod49) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
İşin güvenliğini tehlikeye atmak: (Kod 50) İşçinin işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, makineleri, tesisatı veya başka eşya ile maddeleri 30 günlük ücreti ile ödeyemeyecek derecede hasara uğratması. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)