09 Ağustos 2021 12:52

"Kadınlar katledilirken sessiz kalan iktidar bu cinayetlerin sorumlusudur"

Malatya Demokratik Kadın Platformu, kadın cinayetlerine karşı düzenlediği eylemde "Kadınlar katledilirken sessiz kalan iktidar bu cinayetlerin sorumlusudur" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Malatya Demokratik Kadın Platformu, son günlerde üst üste yaşanan kadın cinayetlerine karşı Merkez Postane önünde basın açıklaması düzenledi.

Platform adına konuşan Seda Uçar, "Kadınlar katledilirken sessiz kalan iktidar bu cinayetlerin sorumlusudur" dedi.

Uçar, İstanbul Sözleşmesi’nin 20 Mart 2021’de Cumhurbaşkanı kararıyla feshinin ardından resmi rakamlara göre 140 kadının öldürüldüğünü ve onlarca kadının şüpheli şekilde ölü bulunduğunu hatırlattı.

Geçen yıl 3 Haziran’da Aleyna Çakır adını kullanan Sema Esen’in ölü bulunmasıyla ilgili soruşturmada gözaltına alınan Ümitcan Uygun'un serbest bırakıldığını da anımsatan Uçar, "Tahliye olduktan 2 hafta sonra, 3 Ağustos’ta bu kez Esra Hankulu’nun ölü bulunmasıyla ilgili gözaltına alınıp tutuklandı" dedi.

"Biz kadınlar, 'Hafta sonu' diyerek telefon sinyaline bakmayan polisi de cezasızlık politikalarıyla katilleri cesaretlendiren yargıyı da İstanbul Sözleşmesi’ni feshederek kadın katillerini teşvik eden devleti de Azra’yı katleden Mustafa Murat Aydın’ı da tanıyoruz, biliyoruz" diyen Uçar, koruma kararlarının uygulanmadığını,  polisin kadına yönelik şiddet yanlısı tutum aldığını söyledi.

"ERKEK ŞİDDETİNİN MÜNFERİT OLMADIĞINI BİLİYORUZ"

"İyi hal indirimlerini, kapatılan dosyaları, karartılan delilleri, korunan failleri biliyoruz. Biz bunları Nadira’dan, Gülistan’dan, Emine Bulut’tan, Yeldana’dan, Fatma Şengül’den biliyoruz" diyen Seda Uçar, "Emine Bulut için, Pınar Gültekin için, İstanbul Sözleşmesi için nasıl sokakları doldurduysak bugün de sokaklardayız. Çünkü erkek şiddetinin münferit olmadığını biliyoruz; çünkü kadın cinayetlerinin politik olduğunu biliyoruz. Kadına şiddetin teşvik edildiğini biliyoruz" diye konuştu.

"HAKLARIMIZDAN VE HAYATLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ"

İstanbul Sözleşmesinin kaldırılmasının kadına şiddetin ve kadın cinayetlerinin önünü açtığını vurgulayan Uçar, "İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıranların yargısıyla, polisiyle, medyasıyla bu iktidarın erkek egemenliğini güçlendirmeye çalıştığını görüyoruz. Biz kadınlar tüm bunlara karşı isyandayız, sokaktayız" dedi.

Uçar, son olarak şunları dile getirdi:

"Günlerdir ormanların, hayvanların katledilmesine seyirci kalan, ırkçı ve faşist saldırıları körükleyerek cinayetleri işleten ve sessiz kalan, aynı gün içinde 2 kadın katledilirken sessiz kalan iktidar bu cinayetlerin sorumlusudur.

İtaat eden, susan, cezasızlık politikalarınızla her gün sindirmeye çalıştığınız ürkek kadınlar olmayı hiçbir zaman kabul etmedik, etmeyeceğiz. Sokaklarımızda yeniden özgürce yürüyecek, katlettiğiniz ormanlarımızı yeşertecek ve özgürce koşacağız.

Hayatlarımızdan ve haklarımızdan vaz geçmiyoruz!" (Malatya/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan'da yangın söndürme helikopterlerin bakımından sorumlu komutan istifa etti

SONRAKİ HABER

Antalya'nın Kaş ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa