11 Ağustos 2021 07:30

Sınavın tahribatı kampın tadilatı

İzmir Emek Gençliği’nin Selçuk’ta düzenlediği Gençlik Yaz Kampı’na katılan gençlerle üniversite sınavına hazırlık sürecini ve kampın onları nasıl etkilediğini konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bahar EMREOĞLU

Deniz GÖKMEN

İzmir Emek Gençliği’nin Selçuk Pamucak’ta 31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği Gençlik Yaz Kampı’na katılan gençlerle üniversite sınavını, sonrasında yaşadıklarını ve Gençlik Yaz Kampı’nın onları nasıl etkilediğini konuştuk. Sınav hakkındaki düşüncelerini ve kampın nasıl geçtiği sorusunu yönelttiğimizde gençlerden şu cevapları aldık.

“KAMP NEFES ALDIRDI”

Ozan AYDIN

Sınav önceki yıllara göre zor ve eleyiciydi. Önceki dönemlerde çıkmış soruları çözünce verim alabiliyorduk ama bu sınavda alamadık. Pandemi sürecinde alabildiğimiz eğitime oranla sınavın zorluğu yüksekti. Dershaneler 3 ay açıldı geri kapandı bu durum bizi hazırlık sürecinde olumsuz etkiledi. Sınavda birkaç tane olimpiyat sorusu da vardı. Müfredat konularına çalışan öğrencilere olimpiyat soruları soruldu. Çalıştığımız konularda, çeşit çeşit soru tiplerini çözdüğümüz konuların sorularını çözemedim. Çalındığı iddia edilen soru benim de kitapçığımda aynı sayıdaki soruydu. Her yıl çalınan sorular konuşuluyor, bu yılki bir tesadüf de olabilir. Her sene olan bir durum olduğu için çok önemsemedim.

Sınavın hemen ertesi günü çalışmaya başladım. Sosyal aktivite kalmamıştı hayatımda. Kamp bu açıdan bana bir nefes aldırdı. Çeşit çeşit etkinlikler yapmamız, yeni arkadaşlar edinmemiz bana çok iyi geldi.

“SINAV ADİL DEĞİL”

Görkem

Sınav, önceki TYT sınavlarına göre zordu. Sınavdan sonra okuduğum zorluk oranlarına göre temel matematik testi %36 arttırılmış. Çoğumuzun sınavı yetiştirememe problemi oldu. Geçen sene ek süre verilirken, bu sene böyle bir süre vermediler. Bu çok saçmaydı. Çünkü geçen sene de bu sene de sınav sürecimiz pandemi koşullarında geçti.

İnsanlar ekonomik olarak zorluk içinde yaşarken, gençlerin bu kadar gelecek kaygısı varken, okula bile gidememişken sınavın bu kadar zor olması çok manasız. Sınavın adil olduğunu düşünmüyorum. Sene başından bu yana kafamı kaldırmadan ders çalıştığım halde istediğim sonucu elde edemedim. Hazırladıkları yeni nesil soruları içeren kaynak kitap bulunmuyor.  Bu ülkenin geleceği değil düşmanıymışız gibi davranılıyor.

Sınavdan sonra çok üzgündüm hatta depresyona girdiğim söylenebilir. Kamp bana çok iyi geldi. Söyleşiler, atölyeler oluyor. Denize giriyoruz, eğleniyoruz. Buradaki herkes dost canlısı. Sadece tatil yapmak üzerine kurulmuş bir kamp değil bir yandan öğretici olması çok iyi oldu.

“KAMPIN İÇERİĞİ BİRİKİMİMİ ARTTIRMAMI SAĞLIYOR”

Elif YAŞAR

 

Sınava ikinci girişim, ilk yıla göre daha zor bir sınavdı. Basit soruların olmadığı, sadece belli bir eğitim seviyesine ulaşabilmiş öğrencilerin yapabileceği sorulardı. Pandemi döneminde online derslere erişemeyen, dershaneye gidemeyen öğrenciler oldu. Ben evde ders çalışamayan bir öğrenci olarak, kütüphaneye de gidemediğim için çalışmalarımdan istediğim verimi alamadım. Özel bir yerde eğitim alan arkadaşlarım son bir ay kala farklı türde bir deneme çözmeye başladılar. Sınav sistemini değiştirebilirler bence çünkü tam anlamıyla bir güvenimiz yok onlara. Yaptıkları değişimlerin ne kadar verimli olup olmadığı ayrı bir tartışma konusu olur. Önceden söylenen felsefe sorusu benim kitapçığımda da aynı yerdeydi. Denk gelmiş de olabilir. Çalınmış mıdır bilmiyorum ama, kodlama yönteminin kullanıldığını biliyorum. Ben doğayla buluşmayı seven bir insanım. Buraya geldiğim andan itibaren her şeye sıfırdan başlamış gibi hissediyorum. Kamp, içeriğinde olan atölyeler, söyleşiler ile kendi birikimimi de arttırmamı sağladı. Bu parçaları birleştirdiğimde daha güzel oturuyor her şey.

“İKİ KALEM İKİ SİLGİ 180 LİRA”

Elif UĞUR

 

Bu yıl bize haksızlık yapıldığını düşünüyorum. İki yıldır aldığımız eğitime eğitim denmez bence. Bazı öğrenciler online eğitime de erişemedi. Ulaştığımız online eğitim de ne kadar verimli ne kadar faydalıydı orası ayrı bir konu olarak tartışılır. Sınavın bu kadar zor olmasının sebebi sınavın katılımcısının fazlalığıydı bence. Bizi üniversitelere göndermek yerine elemeye uğraştılar. Birçok arkadaşımız yıllarca emek verip uğraşmasına rağmen istediği sonucu alamadı. İster istemez bu tür sonuçları bizleri depresyona sokuyor ve gelecek kaygımızı daha da derinleştiriyor.

Emeğimize değer verildiğini zaten düşünmüyordum. Ama hiç bu kadar zor olacağını düşünmüyordum. Önceden kalemlerde yazan “emeğiniz emanetimizdir” yazısının olamaması bu sene dikkat çekiciydi. İki kalem iki silgiye 180 lira vermemiz ayrı bir tartışma konusu bence. Kim olduğu belirsiz bir hesabın yayınladığı soruları ben de gördüm. Artık daha açık olarak göstere göstere çalmaları daha da sinir bozucu bir hal aldı. Sınava girdiğimde bilmediğim tarzda olan sorularla da karşılaştım. Sürekli tarz değiştiriyorlar. Herhangi bir test kitabını bulmak ayrı bir sorun bulduğumuz test kitabını almak ayrı bir sorun çünkü her biri yüz lira civarında. Hiçbir şekilde eğitim için olanak sağlamıyorlar tam tersine okumamamız için uğraşıyorlar.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Tarkan, Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kesime tepki gösterdi: Rahat bırakın doğayı artık

SONRAKİ HABER

Bartın, Kastamonu ve Sinop'ta sağnak sele dönüştü, sele kapılan bir kadın kayboldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa