11 Ağustos 2021 07:05

Yerine kayyum atanan Davut Keser: Bu kesinlikle talan politikasıdır

Yerine kayyum atanan Kayapınar Belediye Eş Başkanı Davut Keser, halkın kaynaklarının peşkeş çekildiğini belirterek, belediyenin kaynaklarının halka hizmet etmeyenlere harcandığını söyledi.


Fotoğraf: MA

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Yerine kayyum atanan Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Davut Keser ve HDP’li Meclis üyeleri geçtiğimiz günlerde belediyeye dair açıklama yapmıştı. Açıklamada, kayyumun belediye bütçesinden Diyanet İşleri Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Emniyete, Jandarmaya ve TÜGVA’ya bu kurumların kendi bütçeleri olmasına rağmen 50 milyon TL para harcadığı ortaya koyuldu. Aynı zamanda Kayapınar Kaymakamı olan belediye kayyumu Ünal Koç’un kendisini belediyenin şirketine de müdür olarak atadığı ifade edilen açıklamada, yaptığı harcamaları denetlemesi için belediye meclis üyelerini kendisinin belirlediği ve sadece AKP’li meclis üyeleriyle istişare toplantıları yaptığı belirtildi.

Yerine kayyum atanan Kayapınar Belediye Eş Başkanı Davut Keser, yaşanan bu durumlara ilişkin Evrensel’e konuştu.

"KAYYUMLARIN YAPTIKLARI ORTADA"

Kayapınar Belediyesinde her iki kayyum döneminde birçok usulsüzlüğün yaşandığını belirten Keser, “2016 yılında gelen kayyum ve bununla beraber 2019’da da atanan kayyumun yaptıkları usulsüzlükler zaten ortadaydı. Ama maalesef ki kamuoyu bunları çok fazla işlemedi” dedi.

Kayyumlardan önceden diğer belediyelere göre borcu olmayan tam tersi kasasında daima parası olan ve halka hizmet sunan bir belediye anlayışının olduğunu söyleyen Keser, “Kayyumlardan sonra ise tam tersini görüyoruz. Her yer sanki bir talan yeri gibiymiş görülüp birilerine peşkeş çekilmiş” dedi.

BİRÇOK KURUM DEVREDİLDİ

Belediyeye bağlı birçok kurumun devredildiğini ifade eden Keser, “Örneğin Cegerxwin Kültür Merkezi vardı. Bölgeye hitap eden bir kültür merkeziydi, buranın Kültür ve Turizm Bakanlığına devri ortaya çıkmıştı. Diğer bir konuda Diyarbakır’a, Kayapınar halkına ve gençlere hizmet veren büyük bir spor tesisi vardı ve burası da Gençlik ve Spor Bakanlığına devredilmişti. Bununla beraber bizim kadın yaşam merkezlerimiz vardı, burada kadına ilişkin birçok çalışma yürütülüyordu. Bu merkez de yine iktidara yakın bir vakıf olan TÜGVA’ya devredildi. Bunlara benzer aslında birçok şey söyleyebiliriz. Kayapınar Belediyesine ait birçok taşınmazın devredildiği ortaya çıkmıştı. Bunları biz 2019’da tespit etmiştik” dedi.

TALAN POLİTİKASI

Bunların yanında belediyenin ciddi anlamda borçlandırıldığını belirten Keser, “Baktığımızda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlara sözde hizmet adı altında ödemeler yapılmış ancak bu kurumların hepsinin belli bütçeleri var zaten. Bunun dışında Diyanet İşlerine Başkanlığına ödemeler yapılmış. Düşünün Emniyete ve Kaymakamlığa belediyenin bütçesinden araç kiralanmışken, Kayapınar Belediyesinin binasının Kaymakamlığa devri bile gerçekleşmiş. Bu kesinlikle bir talan politikasıdır. Kayyum tarafından halkın kaynakları birçok kuruma peşkeş çekilmiştir” diye konuştu.  

"HER ŞEYİ HALKLA PAYLAŞMAYA ÇALIŞTIK"

2019 seçimlerinden sonra 5 aylık bir süreçte yaşanan usulsüzlükleri ve harcanan paraları tespit ettiklerini belirten Keser, “Belediyede yapılan usulsüzlükleri biz halkımıza paylaşımı konusunda çalışmalar yapmaya başlayınca göreve geldiğimizden 5.5 ay sonra yine bir kayyum ataması gerçekleşti. 2016 yılından şu ana kadar Kayapınar Belediyesinde bir kayyum gerçekliği var. Bu sürece baktığımızda belediyeyi milyonlarca borçlandırma ve kayyumun keyfi hareketleri var. Kayyumun belediyede yaptığı her şeyi tespit edip hem halkımızla hem kamuoyuna paylaşıyoruz. Bizim tespit ettiklerimiz ve ortaya çıkardığımız 50 milyon TL’nin nerelere harcandığını kimlere peşkeş çekildiğini ortaya koyuyor. Belediyenin ihalelerine baktığımızda kendilerinin dışarıdan getirip 21/b ve 21/f ile yapılan ihalelerle, davetiye usulüyle bazı firmalara belediyenin parası peşkeş çekilmiş durumda. Bu firmaların hepsi iktidara ve kayyuma yakın firmalar. Halka hizmet etmesi gereken bir belediye olması gerekirken, tam tersi farklı kurumlara sözde hizmet yapıyor denilerek Diyarbakır’da hizmet etmeyen, kültürel faaliyet yürütmeyen ve kendisine göre hareket eden kurumlara kayyum tarafından paralar harcanmaktadır” ifadelerini kullandı.

"AMAÇLARI SİYASİDİR"

Seçilmiş belediye başkanlarını engelleseler bile halkın arasında çalışmalarını yürütmeye devam edeceklerini dile getiren Keser, “Ne yazık ki mevcut kayyum çalışmalarımızı engelliyor. Düşünün kendisi hem memur hem belediye kayyumu hem de Kayapınar AŞ’nin müdürü olarak kendini atamış biri ve her yerden maaş alıyor. Böyle biri şu an belediyeyi yönetiyor. Seçilmiş hiçbir arkadaşımızın belediyeye girilmesine dahi izin verilmiyor. Kayyumun mevcut politikası bellidir, sistemle paralel çalışan bir kayyum gerçeği vardır. Kayyumların amacını hepimiz çok iyi biliyoruz, siyasi ve politiktir. Halkımız her zaman bunun cevabını sandıkta verecektir” diye belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Muazzez Ersoy TRT canlı yayınında sesine isyan etti: Umarım mobbing değildir!

SONRAKİ HABER

Emek Partisinden Altındağ açıklaması: Irkçılık sorunu derinleştirir, çözmez!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa