11 Ağustos 2021 08:46

Denizli'de çiftçiler buğday ithaline ve düşük fiyatlara isyan ediyor

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli'nin Çivril ilçesinde üreticilerle bir araya geldi, sorunlarını ve taleplerini dinledi. Çiftçiler, buğday ithalinin durdurulmasını istedi.

Fotoğraf: CHP

Reklam

Denizli’nin Çivril ilçesinde ziyaretlerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’ya dertlerini anlatan çiftçiler, yüksek maliyetlerden yakındı, buğdayın tarlada kaldığını, ithal buğday getirilirken çiftçinin kaderine terk edildiğini anlattı.

Çiftçiler, Suriye'den buğday ithal edilmesinin içerideki fiyatı düşürdüğünü vurgulayarak "Bizim buğday beş para etmez oldu. Şu anda çiftçinin zararını çıkarması için buğdayın kilosunun en az 3 TL olması lazım. Ancak buğdayın kilosu şu anda 2.20 TL’den satılıyor. Ben 2.20’ye sattığımda hiçbir kâr elde edemem, hatta zarar ederim. Ben de diyorum ki Suriye’den ithal buğday alacağına öncelikle bizim mahsullerimizi al, bizim çiftçimin buğdayını al, kalmadığı zaman Suriye’den alacaksan al" ifadelerini kullandı.

BUĞDAYLAR BAŞAK VERMEDİ

Kuraklık nedeniyle buğdayda rekoltenin aşırı düştüğünü belirten üreticiler, buğdayların çoğunun başak çıkarmadığını ve saman durumuna geldiğini söyledi. Yer altı suyu olan bazı çiftçilerin ufak tefek sulama yapabildiği ifade edilirken mazot, gübre gibi maliyet kalemleriyle birlikte buğdayı olanların da değerinde satamadığı belirtildi.

MALİYETLER YÜKSEK

Bir başka çiftçi ise “Geçen yıl 15 liradan saman maliyetim var, bu sene 35 liraya zamlandı. Sorun büyük ama millet kendi halinde gidiyor. Çoğu dert etmiyor” diyerek maliyetlere ve zamlara dikkat çekti.

TÜCCARIN ELİNE BIRAKILAN ÇİFTÇİ

CHP’nin üretici birlikleri kurulması yönünde daha önceden çözüm önerileri ve vaatleri olduğunu hatırlatan Gülizar Biçer Karaca, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kapandığını, baş fiyat belirlenerek üreticiyi koruyan bir politikaya ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Karaca “çiftçiyi kaderiyle başbaşa bıraktılar. Çiftçiyi tüccarların eline bıraktılar.” diyerek ithalata dayalı tarım politikasını eleştirdi. (HABER MERKEZİ)

Reklam