11 Ağustos 2021 09:51

“Türkiye’de öğrenciye hayat yok”

“Biz Türkiye’de ekstrem koşullarda yaşamımızı idame ettirmeye çalışıyoruz. Kısacası Türkiye’de öğrenciye hayat yok.”

Kaynak: Kaynak: Wander Fleur / Unsplash

Paylaş

Berfin TÜRKMEN

Antep

 

Önümüzdeki eğitim-öğretim döneminin yüz yüze yapılacağına dair açıklamaların ardından birçok üniversite öğrencisi oldukları şehirlerde ev aramaya başladı. Özellikle pandemi sürecinde kiralara gelen zamlar sonucunda büyük bir kısmı KYK bursu ve part-time işlerle geçinen üniversiteli öğrenciler olarak barınma sorunumuzu çözmekte büyük zorluk yaşıyoruz. Devlet yurtlarında tüm öğrencilere yetecek kadar yer yok. İkinci bir seçenek olarak eve çıkmak ise devletin kredi desteğiyle(!) imkânsız görünüyor.

EKSTREM KOŞULLARDA HAYATIMIZI İDAME ETTİRİYORUZ

Gelecek dönem yüz yüze eğitimin başlayacağı haberleri yayılırken bazı üniversiteli arkadaşlarımla ev kiraları ve yurtlar hakkında konuştum. Yurt çıkmama ihtimaline karşı eve çıkma seçeneğini düşünen Deniz Özaslan, ev kiralarına ne KYK bursunun ne de ailesinin gücünün yetmeyeceğini bu yüzden işe girmesi gerektiğini söylüyor. “Şu an bir kafe işinde verilen ortalama günlük ücret 60 TL ve sabah 8-9 da iş başı yapıp 11.30 gibi işten çıkılıyor. Böyle bir işte çalışsam bir ayda kazandığım 1800 TL ile bir stüdyo dairenin kirasını ödeyebilirim ama diğer yaşam masraflarım bu tutara dahil değil. Ayrıca böyle bir işte çalışırken ne okuluma ne sosyal hayatıma zamanım veya param kalır. Dolayısıyla bu şartlarda eve çıkmanın bir anlamı kalmıyor. Yurtdışında yaşayan arkadaşım 1 aylık staj ücretiyle hayatını bizden çok daha iyi koşullarda yaşayabiliyorken, biz Türkiye’de ekstrem koşullarda yaşamımızı idame ettirmeye çalışıyoruz. Kısacası Türkiye’de öğrenciye hayat yok” diyen Deniz öfkesini dile getiriyor.

EV TUTMAK BİR HAYAL

Ev tutmanın kendisi için ancak bir hayal olduğunu söyleyen İlayda ise “Yurt, yemek, ders materyalleri... pek çok ihtiyacımız ve masrafımız varken devletin bize desteği sadece 650 TL. Özel yurtların fiyatı şu anda uçmuş durumda. Yurt ücretini karşılamak bu kadar zorken bir ev tutmak benim için hayal gibi. Ne yapacağımı bilmeden şimdilik yurt çıkmasını ümit ediyorum” diyor.

 MADDİ ZORLUKLAR BÜYÜK BİR ENGEL

Babasının asgari ücret aldığını belirten Dilara Akarsu, ailesiyle yaşadığı evin kirasını ödemek onlar için zorken ikinci bir evin kirasını ödeme imkanlarının olmadığını söylüyor. “Ailemi üniversiteye gitmeye bile zor ikna etmişken yurt çıkmazsa eve çıkayım diyerek bir de maddi olarak sıkarsam okuldan ayrılmamı isteyebilirler. Ailemin özel yurda da gücü yetmezse mecburen okulumu 1 yıl dondurup işe girip çalışacağım. İş bulma imkanı da çok düşük. Bulsam bile verdiğimiz emeğin karşılığını alamadığımızdan dolayı o maaşla kendi ihtiyaçlarımı bile zor karşılayabileceğim, ekstra aileme de destek çıkmam gerekecek” diyen Dilara Türkiye' de üniversite okumanın çok zor olduğunu düşünüyor.

Arkadaşlarımız gibi yurt ve ev masraflarından yana sorun yaşayan daha nice üniversite öğrencisi olduğunu biliyoruz. Bunun yanında Türkiye’de pek çok genç için üniversite okumak bir hayal ve lüks. İşçi ve emekçi çocuklarını elinin tersiyle iten iktidar ve onun eğitim sistemi biz gençleri açlığa, sefalete ve cehalete mahkum ediyor. Sundukları karanlık geleceği kabul etmeyip kendi aydınlık geleceğimizi kurmak bizim ellerimizde. Aydınlık ve güzel günlerimize giden yol ise örgütlü mücadeleden başka bir şey değildir.

ÖNCEKİ HABER

Yangınlarla beraber yürürlüğe giren “teşvik” kanunu

SONRAKİ HABER

Okulu uzattığımız için yurttan atılıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa