11 Ağustos 2021 11:43
Son Güncellenme Tarihi: 11 Ağustos 2021 19:52

Kastamonu'da sağanak sele neden oldu, can kayıpları yaşandı

Kastamonu'da etkili olan şiddetli yağış sellere neden oldu, evler ve köprüler yıkıldı, araçlar sürüklendi, can kayıpları yaşandı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Kastamonu'da etkili olan şiddetli yağış, yetersiz alt yapı ile birleşince sel ve su baskınları meydana geldi, evler ve köprüler yıkıldı, araçlar sürüklendi, can kayıpları ve mahsur kalanlar oldu. Son bilgilere göre Kastamonu'da 10 kişi selde can verdi.

AFAD, ilde 475 personel ile 39 araç, 32 ambulans, 2 helikopter, 1 mobil koordinasyon TIR'ı, 159 iş makinesi ve 4 motopomp'un görevlendirildiği aktardı. Açıklamada "Cide İlçesi Çayüstü köyü Güzel ve Merkez mahallelerinden 210 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Bozkurt ilçesinden 2 helikopter ile Abana ilçesinde afetzedelerin tahliye faaliyeti devam etmektedir" denildi. Kastamonu genelinde 180 köye elektrik verilemediği bildirildi. İlde 2 köprünün yıkıldığı aktarıldı.

Kentte dün saat 07.00 sıralarında başlayan şiddetli yağış, Azdavay, Bozkurt, Cide, Şenpazar, Daday, Küre, Ağlı ve İnebolu ilçelerinde sele neden oldu. 5 bin nüfuslu Azdavay'da dereler taştı, ilçe merkezi sular altında kaldı. Bazı köprüler yıkılırken, belediyenin boş halk otobüsü, suya gömüldü, birçok araç da sürüklendi. Çok sayıda ev ve iş yeri ise sular altında kaldı. Binaların bodrum katlarında mahsur kalan 40 kişi, belediye ekiplerince kurtarıldı. Elektrik direklerinin devrildiği ilçede tarım arazileri de zarar gördü. Azdavay- Kastamonu yolu ise tedbir amacıyla trafiğe kapatıldı. 

BOZKURT'TA ÇATIYA ÇIKTILAR

Bozkurt'ta şiddetli yağmurda ilçe merkezi, sular altında kaldı. Birçok iş yeri ve evi su bastı, araçlar sürüklendi. İlçe merkezinde sel sularının yükselmesiyle bölge halkı, büyük korku yaşadı. Alt katlarda mahsur kalanlar, ilk anda kurtarıldı ancak bazı bölgelerde yükselen sel suları nedeniyle binaların çatısına çıkanlar oldu. Bölgeye kurtarma ekipleri sevk edildi. 

"BOZKURT'UN YOK OLUŞUNU İZLİYORUZ"

Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık, NTV'de yaptığı açıklamada, "İlçemiz tarihte böyle felaket görmedi. Tarifsiz bir şekilde ilçemizin yok oluşunu seyrediyoruz. İş makineleriyle bir şey yapma şansı sıfır. Hız kesmeden yağışlar devam ediyor. Vatandaşlarımız çatılarda kurtarılmayı bekliyor. Helikopter harici vatandaşları kurtarmamız mümkün değil. Bölgede şu anda olağanüstü bir durum var" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN CİVELEK: DERE YATAKLARININ HEPSİ TAŞTI

Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, dere yataklarının hepsinin taştığını söyleyerek, "Tarihte böyle bir şey görmedik. Dere yataklarının hepsi taştı. İlçenin yarısı su altında kaldı. İlçede su, dere gibi akıyor mahallelerde. Şaşkınla izliyoruz" dedi.

Şenpazar ilçesinde de etkili olan şiddetli yağışla dereler taştı. İlçe merkezi sular altında kalırken, köprüler yıkıldı, yollar çöktü, araçlar sürüklendi. İş yerlerinde mahsur kalan 15 kişi, kurtarılırken, ilçeye giriş ve çıkışlar kapatıldı.

Şenpazar Belediye Başkanı Cem Çınar, "Bir afet durumu yaşıyoruz. Kepçe ve iş makineleriyle insanları evlerinden çıkarmaya çalışıyoruz. Köprülerimiz uçtu, su gittikçe yükseliyor. Allah beterinden korusun. Vatandaşlarımıza sesleniyorum; balkonlarınıza çıkın, sizi oradan alalım. Rakımı yüksek olan yerlere çıkmamız gerekiyor. Allah hepimizin yardımcısı olsun, afet durumu yaşıyoruz" diye konuştu. 

İNEBOLU'DA KÖY SULAR ALTINDA, 1 ÇOCUK KAYBOLDU

İnebolu'da da sel meydana geldi. İlçeye bağlı Özlüce köyünde Zarbana Çayı taştı. Köy sular altında kalırken, halk da evlerini terk etti. Bazı köylüler ise evlerinde mahsur kaldı. Özlücü köyünde oturan Rabia Aydemir'in de (13) sel sularına kapılarak kaybolduğu ve arama çalışması başlatıldığı belirtildi.

Araçlar, sel ile birlikte Karadeniz'e sürüklendi. Elektriğin kesildiği ve telefon şebekesinin çekmediği köyde büyük hasar oluştu. Zarbana Çayı'nın kenarındaki diğer köylerde de aynı manzara oluştu.

(Kastamonu/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

RTÜK toplantısından CHP'li İlhan Taşcı çıkartıldı, televizyonlara yangın cezası yağdı

SONRAKİ HABER

RTÜK’ün yangın cezalarına gazeteci örgütlerinden tepki: Basın hürdür sansür edilemez!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa